Karting • Chrono

Op en top gemotiveerde Toon de Winter toont uitstekende vorm met podium: "Meer tijd voor karten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 januari 2020 14:37 • Print artikel

KERPEN – Met een nieuwe aanpak de voorbereiding op het aankomende seizoen begonnen, bleek die zondag in Kerpen direct effectief voor karter Toon de Winter. De twintigjarige snelheidsduivel uit Nisse werd derde in de KZ2-klasse tijdens de eerste ronde van de Chrono Winter Cup. Hij hoopt die vorm dit seizoen samen met het topteam van Paauwer Kart Racing ook in het Nederlands kampioenschap te kunnen etaleren. Zijn resultaten op het Duitse circuit waren in ieder geval hoopgevend.

Toon de Winter en Birel team Paauwer Kart Racing blij met podium

Dat hij zondag tijdens de twee races snel zou zijn, was afgelopen weekeinde gauw duidelijk geworden. Toon was al tijdens de trainingen één van de snelsten. Het mooie was dat hij ook op een snelle baan snel was. De snelle Zeeuw is lang en neemt daardoor wat meer gewicht mee dan de meesten van zijn concurrenten. Dat komt van pas in de regen, waarin hij doorgaans dan ook erg snel is, maar op een droge baan kan het een handicap zijn.

Toch slaagde hij erin ook op een droog circuit vooraan mee te doen in de koningsklasse van het Nederlandse karten. Het betekende dat hij de combinatie van de motor en de afstelling van de kart goed voor elkaar had, maar ook dat zijn nieuwe aanpak lijkt te werken. Want dit seizoen wil hij alles op alles zetten om definitief de aansluiting bij de top te vinden. Daarvoor gaat hij zowel in als uit de kart veel trainen. “Ik doe veel duurtraining, zoals hardlopen. Zeker in deze klasse moet je conditie goed zijn”, legde Toon uit. “Ook let ik nu meer op mijn voeding. Dat speelt ook een belangrijke rol.”

En dan is er nog een niet onbelangrijke factor die kan en waarschijnlijk ook zal bijdragen aan zijn succes op de baan: “Ik heb wat meer tijd voor het karten omdat het dit jaar wat rustiger is met school en werk.” Het zorgt ervoor dat hij met name buiten de kart meer tijd zal hebben om te trainen. “Hoe beter je dat doet, hoe beter en geconcentreerder je in de kart blijft zitten.”

Dat laatste is vooral in Toons geval van belang. Omdat hij lang is, moet hij ervoor zorgen dat hij in de kart rustig blijft. “Vooral op een droge baan is dat belangrijk. Dat is best lastig omdat je dan meer grip hebt en dan speelt mijn gewicht een rol. Ik moet zorgen dat de balans in de kart goed blijft.”

Toon de Winter aan kop

Blijkbaar heeft hij die controle, want zijn resultaten waren er met de tweede plaats in de prefinale (droog) en de derde plaats in de finale (nat) naar. Sterker nog, hij had verwacht in de finale nog iets hoger te kunnen eindigen, ware het niet dat hij verkeerd had gegokt voor wat betreft de bandenspanning. “Anders had er meer in gezeten. Daarvan ben ik overtuigd.”

Komend seizoen gaat hij zich richten op het NK en de EK-race op het circuit van Genk. In het NK hoopt hij bij de beste vijf te eindigen. “Ik heb veel ervaring, daar ligt het niet aan. Ik moet gewoon zorgen dat ik rustig in de kart blijf zitten en constant presteer. Ook moet ik mezelf minder druk opleggen. Dat werkt, heb ik gemerkt. Dit weekend hebben we gewoon gekeken hoever we konden komen, onszelf niet gericht op een bepaald resultaat. Ik kon daardoor meer ontspannen rijden. Een vijfde plaats was al mooi geweest, het is het podium geworden.”

Toon de Winter wil graag de crew van Paauwer Kart Racing, zijn vader, zijn monteur en zijn sponsors bedanken. Toon wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Dewi Rent.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS