Karting • Rotax Euro

Ontketende Milan Coppens als een raket naar voren in BNL-kampioenschap: "Echt heel blij dat ik zo snel ging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2020 17:21 • Print artikel

GENK – Als debutant in de Rotax Max Senioren-klasse laat karter Milan Coppens zich niet de kaas van het brood eten, zo liet hij afgelopen weekeinde in Genk duidelijk blijken. Het vijftienjarige talent uit Oud-Heverlee in België werd heel knap derde in het totaalklassement tijdens de tweede ronde van het BNL-kampioenschap. Vooral zijn opmars in de laatste race van het ijzersterke veld was opvallend: van P8 naar P2!

Milan Coppens sterk naar podium

Vader Chris balde na afloop van de finale van zondag juichend de vuisten en liep snel naar voren op de tribune om zijn zoon, die vorig seizoen nog Belgisch kampioen werd in de Rotax Max Junioren, te kunnen feliciteren met zijn geweldige optreden bij de Rotax Max Senioren. Op het asfalt daarbeneden had Milan zojuist een huzarenstukje uitgehaald. In de finale gestart van de achtste plaats was hij erin geslaagd als tweede te eindigen. En dat in verraderlijke omstandigheden op een halfnatte baan en een zeer sterk bezet deelnemersveld in het prestigieuze Benelux-kampioenschap. Het was een even fraaie als verdiende afsluiter van een enerverend weekeinde.

Milan was in de races op zaterdag achtereenvolgens als tweede en zesde geëindigd en op zondag als vierde en tweede. Die constante reeks, met twee tweede plaatsen, bewees dat de jonge Vlaming de snelheid heeft om op internationaal niveau vooraan mee te doen. En vooral in de laatste race van het weekeinde bewees hij dus zijn kunnen.

Het was dan ook een blije Milan die na afloop zijn verhaal deed. “Het begon sneller en sneller te gaan. De baan begon op te drogen en ik begon me steeds beter te voelen in mijn kart. Ik kreeg ook steeds meer grip. Ik schoot gewoon vooruit”, verklaarde hij zijn eclatante opmars. “Op zich had ik het wel een beetje verwacht. In de eerste ronden van de race had ik wat gevechten, maar toen ik eenmaal los was en ik mijn eigen ding kon doen, ging ik als een raket naar voren.”

Na de vijfde ronde reed de piloot van topteam Bouvin Power al op een fenomenale P3. “In de laatste zeven ronden was ik achter de top twee aan het rijden en in de laatste ronde was ik bij de top twee aangekomen. Toen heb ik hem kunnen inhalen en uiteindelijk ben ik net achter de nummer één gefinisht.”

Een mooie beloning na een weekeinde van fikse gevechten, want het niveau in Genk was hoog. Zaterdag was hij als vierde geëindigd, maar twee van zijn concurrenten kon hij een dag later achter zich laten en zo verzekerde hij zich van de derde plaats in het eindklassement. “Ik ben zeker wel tevreden, ben echt heel blij dat ik in de laatste manche zo snel ging. Ik had ook de snelste tijd. Bij de vorige ronde van de BNL was me dat ook al gelukt.”

Dat had hij te danken aan zijn kwaliteiten als piloot maar zeker ook aan zijn uitstekende team. Daarvan was Milan zich ook bewust. “Bouvin is, als ik het zo mag zeggen, één van de beste teams van het hele veld. Als je een goede motor nodig hebt, moet je bij Bouvin zijn. De sfeer in het team is ook geweldig. Alles bij Bouvin is echt perfect.”

Milan Coppens naar podium in BNL Genk

Bovendien kon hij één aangename conclusie trekken: hij had bewezen dat hij een stuk sneller is geworden in de regen. En dat bewees hij dus in een nieuwe, hogere klasse dan vorig seizoen. “Ik was dan ook echt blij dat ik heel snel was in de regen. Afgelopen jaar was dat wat minder. Maar ik heb me in de trainingen gefocust op mijn racelijnen in de regen. Later remmen, eerder remmen, sneller op het gas. Ik was dit weekend gewoon echt snel. Als je ziet welke competitie ik net had… En ik reed nog van iedereen weg en naar iedereen toe.”

Milan kan dit jaar helaas slechts spaarzaam zijn talenten tonen, want door de coronacrisis rijdt hij dit jaar alleen het BNL-kampioenschap. Die titelstrijd heeft nog maar één ronde te gaan. Daarnaast rijdt hij trouwens wel nog een losse race van het Nederlands kampioenschap. Die staat voor eind deze maand gepland in Berghem. “Dat is mijn parcours. Daar ga ik normaal heel snel!” /foto's Oswald Paret

Milan Coppens bedankt zijn mechanieker Dene Jewell, Bouvin Power, zijn ouders, familie en vrienden die thuis hebben gekeken.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS