Karting • Iame X30 Euro Series

Ondanks gebroken nachten dendert kartpapa Sam Claes in de hoogste versnelling naar het podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2021 03:29

MARIEMBOURG – Als kersverse vader heeft karter Sam Claes nog niets aan snelheid ingeboet. De 27-jarige racer uit Peer denderde zondag naar de derde plaats in de finale van de Super Shifter-klasse tijdens de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. ‘Gewoon’ weer een podiumplaats dus, zoals altijd eigenlijk.

Sam Claes

“Toch een podium. Dat had ik niet verwacht eerlijk gezegd”, bekende Sam na afloop op het circuit van Mariembourg. “Vanmorgen tijdens de eerste kwalificatieheat had ik de verkeerde bandenkeus gemaakt.”

De sympathieke Vlaming had namelijk op regenbanden gegokt na een regenbui over het Zuid-Waalse circuit. Maar tijdens de race scheen de zon weer en droogde de baan zo snel op dat hij bij nader inzien beter voor slicks had kunnen kiezen. Uiteindelijk kwam hij als zevende met regenbanden waar de flarden vanaf vlogen over de finish.

Dat betekende dat hij gebruikte regenbanden in de finale moest monteren. Dat maakt zijn derde plaats des te knapper. Zeker gezien hoe hard hij ervoor moest knokken. “Dat ik nog derde ben geworden op die banden verbaast mij. Want degene achter mij heeft denk ik tien rondes op mijn achterbumper gereden en die had wel heel goede banden. Maar ik gaf me niet zomaar gewonnen. Ik heb met het hoofd gereden. Heel voorzichtig. Ik heb gewoon geprobeerd de kart thuis te brengen.”

Dat lukt hem zonder zijn derde plaats prijs te geven. En dus kon hij tevreden zijn. “Als ik in de top drie eindig, ben ik sowieso tevreden”, verklaarde hij. “We zeggen altijd de finale telt. Ik ga dan ook met een redelijk goed gevoel naar huis. Al had het beter gekund natuurlijk, omdat ik niet heb gewonnen.”

Het was voor Sam zijn eerste race als vader. Op 20 februari werd zijn dochter Louise geboren. Sindsdien weet hij wat ‘gebroken nachten’ zijn. “Ik denk dat ik een uurtje of vier, vijf per nacht slaap. Ik was vandaag minder scherp dan anders. Het slaapgebrek speelt dus wel een rol.”

Als het aan Sam ligt zien we Louise over een paar jaar ook in het karten. “We moeten kijken wat de tijd brengt. Maar dat gaan we toch proberen. Als ze het leuk vindt. Maar we beginnen de zinnen toch meer te zetten op het kleintje, om haar richting het karting te brengen.”

Sam Claes

Wat dat betreft vindt hij niet zo erg dat hij dit jaar in principe alleen het Benelux-kampioenschap rijdt. Al zijn dat eigenlijk wel te weinig wedstrijden, vond Sam. “KZ (een andere schakelklasse op hoog niveau, red.) zou een mogelijkheid zijn. Dan moet ik weer een investering doen, maar het kan goed dat ik toch een wedstrijd KZ ga rijden. Het is even afwachten, eerst kijken wat de toekomst brengt.”

Sam heeft bovendien zijn zinnen gezet op een bijzondere extra wedstrijd buiten het Benelux-kampioenschap. “Als corona het toelaat, zouden we heel graag nog een keer naar Las Vegas gaan voor de Supernationals.”

“Twee jaar geleden heb ik die kans gekregen van mijn vader. Ik ben hem daar zo dankbaar voor. Ik kan hem niet genoeg bedanken. Deelname aan dat evenement maak je misschien maar één keer mee in je leven. We hebben die kans gegrepen en we hebben nu zo de smaak te pakken dat we terug willen.”

Sam bedankt Randy Nauwelaers, zijn vader en de vaste crew voor hun support.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS