Dakar

Olaf Harmsen hard van zijn motor gestuiterd: "Ik vloog er met een highsider af"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 januari 2021 02:43 • Print artikel

De opluchting was groot bij Olaf Harmsen toen hij de finish van de zevende etappe van Dakar 2021 bereikte. Nog net bij daglicht bovendien. Tijdens de rit van 453 km naar Sakaka was Harmsen hard van zijn motor gestuiterd. In het licht van de ondergaande zon kon hij nog net de schade in ogenschouw nemen. Die viel gelukkig mee.


De tocht naar Sakaka was het eerste deel van de marathonetappe. In het bivak is geen service of assistentie toegestaan, zodat de deelnemers al het onderhoud aan hun voertuigen zelf moeten doen. Schade is al vervelend genoeg, maar dan helemaal.

Het was een bumpy ride. “De hele dag knippen en ketsers van de vegetatie. Je had geen moment van rust.” Toch had Harmsen een goed ritme en zat hij op een aardig tempo, met hetzelfde groepje motorrijders om zich heen als afgelopen vrijdag. “Het ging helemaal niet gek”, vertelt hij. “Totdat ik een bocht door kwam en de achterkant van de motor wegbrak, ik denk op een steen die onder het zand verborgen lag. Ik vloog er met een highsider af. Mijn airbagvest ving de klap op, maar dat ding zelf doet me elke keer zo’n pijn. Die knelt mijn borst af als ie afgaat.”

Na de valpartij besloot Harmsen het wat langzamer aan te doen. Het gevolg was wel dat hij op een ongunstig moment bij de duinen aankwam. “Met de zon pal in mijn rug, dus ik zag helemaal geen diepte meer. Daardoor ben ik nog een paar keer de mist ingegaan, gelukkig steeds zachtjes, maar het kost wel veel energie.”

Pas tegen het einde van de etappe ging het weer beter en kon Harmsen toch nog de snelheid pakken om voor het donker de proef uit te zijn. “Dat beschouw ik als een kleine overwinning. Het had absoluut beter gekund, maar ik ben vooral heel blij dat ik gefinisht ben en dat de schade meevalt. Dat heb ik aan de finish meteen nagekeken, toen het nog licht was. Beter daar al dan pas in het bivak.”

Maandag is het tweede deel van de marathonetappe. De achtste wedstrijddag brengt de deelnemers naar Neom. Daar wacht ook het BAS Dakar Team weer op Harmsen, om rijder en motor weer goed te kunnen verzorgen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS