Rally

Ogier wint Rally Monte Carlo 2019 op zondagmiddag na zinderend finalegevecht met Neuville

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2019 13:30 • Print artikel

Thierry Neuville viel heftig aan, om de 'overnight lead' van de Fransman Ogier, die voor de eerste keer een Citroën C3 bestuurde, af te troggelen in de laatste klassementsproef. De Fransman had een voorsprong van slechts 0,4 seconden. Ondanks een haperend gaspedaal, wist hij de Belg te verslaan met een verschil van 2,2 seconden. Hiermee realiseerde hij de beste close finish ooit in de geschiedenis van de legendarische Rally Monte Carlo.

Sebastien Ogier winnaar Monte Carlo 2019

Daarachter hield het spektakel nog niet op. Ott Tänak wist negenvoudig kampioen Sébastien Loeb en Jari-Matti Latvala voorbij te streven, door als derde te eindigen met zijn Toyota Yaris, nog maar 2 minuten en 13.0 seconden achter de overall winnaar.

Kris Meeke won de laatste klassementsproef en claimde daarmee vijf bonuspunten in zijn Toyota Yaris. Ogier pakte vier punten voor de tweede plaats en Neuville scoorde drie punten voor zijn derde plaats. Tänak en Teemu Suninen, die allebei een Ford Fiesta bestuurden, pakten respectievelijk twee en één punt.

Actie Citroen C3 Sebastien Ogier winnaar Monte Carlo 2019

De Monte Carlo Rally 2019 eindigde met een nog nooit eerder vertoonde close-finish op zondag. De zaterdag ervoor loog er echter ook niet om. Daarom onderstaand nog even het bericht over de zaterdag van de Rally Monte Carlo 2019, zoals gepubliceerd om 02:07u 27/01/2019 :

Sebastien Ogier, op jacht naar een zesde achtereenvolgende overwinning in de Franse Alpen in zijn Citroën C3 waarin hij dit jaar debuteert, leidde de rally met een voorsprong van 4,3 seconden na de voorlaatste etappe. Met nog slechts vier klassementsproeven van 64 kilometer voor de boeg lijkt zich een boeiende opening van het FIA World Rally Championship-seizoen op zondag af te gaan ronden. Wereldkampioen Ogier bouwde zijn voorsprong van 2.0 seconden op vrijdagnacht uit naar 5.6 seconden in de openingsspecial ten noorden van Gap. De Belg Thierry Neuville bracht het verschil terug in de volgende twee proeven voordat Ogier toch weer een paar tienden sneller afrondde in de laatste proef aan het einde van de zaterdagmiddag.

Thierry Neuville Hyundai Monte Carlo 2019

"Ik heb een grote voorsprong, ik heb het verdubbeld sinds vanmorgen!", grapte Ogier na afloop. "Ik verwacht morgen (zondag, red.) gemakkelijker omstandigheden en het zal een heftig einde van d erally worden. Thierry geeft niet op. We willen allebei de eindstreep halen, maar we willen allebei ook winnen." Neuville erkende dat hij een moeilijke taak had tegenover Ogier, die zelf afkomstig is uit Gap, op wegen die varieerden tussen ijs, sneeuw en droog asfalt. "Ik heb het veilig gehouden. Ogier rijdt een thuiswedstrijd. Het is hier zijn gebied. Hij kent de proeven goed en dus moet ik voorzichtig zijn ,"zei de Hyundai i20-coureur.

Sébastien Loeb en Jari-Matti Latvala vochten een minstens even boeiende slag om de derde plaats uit, bijna twee minuten achter het paar dat voor hen lag. Ze wisselden drie keer van plaats voor de negenvoudig kampioen Loeb, die voor het eerst een i20 reed, met een voorsprong eindigde van 2,3 seconde. Neuville vocht de hele dag met Ogier, Andreas Mikkelsen begon opnieuw als derde, maar zijn hoop op het podium werd verbrijzeld toen de Noor in de laatste bocht van de openingsproef tegen een muur vloog. De impact verwoestte de linkerkant van zijn i20 en dwong hem tot opgeven. Ott Tänak reed onverslaanbare tijden, toen hij zaterdag vocht tegen het tijdverlies vanwege een gebroken velg. Geholpen door een moedige bandenkeuze won de coureur uit Estland op zaterdagmiddag alle vier de etappes in zijn Toyota Yaris, om daarmee toch nog naar de vijfde plaats te klimmen. Hij was daarmee slechts vijftien seconden verwijderd van het strijdende duo Loeb / Latvala. Kris Meeke was een eenzame zesde, met een ruime achterstand van drie minuten. De Ulsterman maakte zijn Yaris-debuut en genereerde drie tweede plaatsen in vier etappes.

Ogier Citroen C3 Monte Carlo 2019

WRC 2 Pro leider Gus Greensmith en WRC 2 toprijder Yoann Bonato werden zevende en achtste, waarbij Stéphane Sarrazin en Guillaume de Mevius de toptien completeerden. Elfyn Evans lag op de zesde plaats, toen zijn Ford Fiesta van een steile helling afvloog, terwijl Esapekka Lappi zijn C3 halverwege de openeningsstage aan de kant parkeerde, vermoedelijk met een motorprobleem.

De regels van Rallye Monte-Carlo dicteren dat geen van de uitvallers op zaterdag de dag erna, zondag, morgen herstarten. De finale van zondag blijft trouw aan de traditie. Het bevindt zich in de bergen van de Alpes Maritimes, boven Monaco, en bestaat uit een dubbele lus van twee etappes van 63,98 km en twee bergpassen over de legendarische Col de Turini. De rally-afsluitende Power Stage biedt bonuspunten voor de snelste vijf rijders. Zondagmiddag weten we het resultaat, wordt het Ogier of toch Neuville?

Neuville Monte Carlo 2019

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS