Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Nyck de Vries weet waar hij kan verbeteren: "De waarheid is dat niets hetzelfde is in een echte race"

Uitgegeven door Bart • 23 november 2020 07:46 • Print artikel

Nyck de Vries maakte in het afgelopen seizoen zijn debuut in de Formule E. Met de elfde plaats in de eindrangschikking kroonde de Mercedes-coureur zich tot beste rookie. Tijdens de laatste van zes races in Berlijn scoorde De Vries zijn eerste podium door als tweede te eindigen achter teamgenoot Stoffel Vandoorne. In aanloop naar zijn tweede seizoen verwacht De Vries meer van zichzelf.

Nyck de Vries


"Toen ik me eind vorig jaar moest gaan voorbereiden op de Formule E was ik ook nog actief in de Formule 2", vertelt De Vries. "Ik moest alles tegelijk doen en ging mee in de flow. Maar op dat moment voelde ik me nog niet zo thuis bij het team als nu het geval is. Het heeft altijd tijd nodig om aan elkaar te wennen. Dat kan niet op een gedwongen manier. Tijdens het jaar hebben we een goede band met elkaar opgebouwd. Op het moment zelf heb je dat misschien niet echt door, maar als je erop terugkijkt zie je wel een verschil."

In zijn eerste seizoen moest Nyck de Vries (video crash met Robin Frijns) zijn weg nog zien te vinden in het managen van het energieniveau en de strategie. "Ik heb vorig jaar weinig kunnen testen, maar heb me iedere race zo goed mogelijk proberen voor te bereiden. De waarheid is dat niets hetzelfde is in een echte race. Op een testdag gaat het om rondjes rijden. De omstandigheden zijn perfect. Tijdens een race moet je continu beslissingen nemen wanneer je hard verdedigt en wanneer je juist even energie moet besparen en een positie weggeeft. Het is enorm lastig om daarin de juiste balans te vinden. De Formule E is een uitdagende competitie. Alles vindt op één dag plaats en je hebt weinig trainingstijd. Voor mijn gevoel heb ik me goed staande gehouden, al heb ik ook nog genoeg te leren."

De veelvoudig kartkampioen krijgt de vraag voorgelegd wat hij wil verbeteren in zijn tweede seizoen. "Er is niet slechts één route naar succes. Je kunt op verschillende manieren succesvol zijn. Wat ik graag wil verbeteren, is de strijd om Super Pole. Als we ons verder naar voren kwalificeren, vergroten we onze kansen tijdens de race. Daarnaast wil ik slimmer omgaan met de energie levels en het inhalen."

"Ook kijk ik er naar uit om op alle verschillende Formule E-circuits te rijden en een normale kalender af te werken. De Formule E heeft het geweldig opgelost met zes races in Berlijn om het seizoen veilig en goed af te sluiten, maar dat betekende wel dat we veel races op dezelfde locatie reden. Ik heb maar op een derde van alle circuits gereden. Daarom kijk ik er naar uit om ook naar andere Formule E-circuits te gaan."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS