Formule 1

Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne nog in ongewisse vanwege toekomst Mercedes omtrent Gen3

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 april 2021 08:02

Mercedes Formule E-teambaas Ian James heeft uitleg gegeven, waarom de autofabrikant de beslissing omtrent de Gen3-regels heeft vertraagd. De deadline voor de instemming met de regels lag op 31 maart, maar Mercedes, waar Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne racen, verraste door de aankondig te vertragen. De definitieve beslissing wordt in de komende weken door het Duitse bedrijf genomen.

Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne

Het is pas het tweede jaar dat Mercedes actief is in de elektrische klasse, met coureurs Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries. Toch liet het automerk in een statement weten dat er duidelijkheid moet komen over belangrijke details, zoals de structuur van het kampioenschap. Mercedes FE-teambaas James legt uit wat de vertraging veroorzaakt.

“We zijn op het moment nog in gesprek met Formule E Operations, de commerciële rechtenhouder”, legt de teambaas uit aan het Engelse Autosport. “We moeten deze details definitief krijgen, voordat wij met ons hand op het hart, samen met het bestuur, die toewijding kunnen geven. Omdat de lengte van de toewijding, cruciaal is dat alle details absoluut juist zijn.”

Dit volgt op de uitspraak dat alle fabrikanten 300.000 euro moeten blijven betalen voor de registratie en de homologatie fee per seizoen moet worden betaald tot het einde van de cyclus van de regels. Ongeacht of een team besluit eerder uit te stappen. “Behoorlijk juist, de FIA heeft de structuur op zo’n manier opgezet, dat ze kijken naar toewijding en stabiliteit voor de duur van die generatie”, legt James uit.

De deadline van 31 maar was geen vaste, maar daardoor hebben de teams wel de meeting van 6 april gemist, waarin de eerste FIA-details van de Gen3-leveranciers Spark Racing Technology, Wiliams Advanced Engineering en Hankook zijn gedeeld. Toch ziet James dit niet als
een belangrijk punt. “Ik zit niet in de positie om op dit moment te zeggen of we blijven of weggaan”, aldus James. “Het is een kwestie van dat we doorgaan met werken en te verzekeren dat we die open eindjes sluiten en hopelijk, de zaken in de juiste richting bewegen. Dat gezegd hebbende, dit is niet iets dat weken, maanden zo door kan gaan. Dit is iets, binnen de komende weken, dat we die definitieve call moeten geven.”

Toch zegt de teambaas dat technisch directeur Nick Chester niet blij gaat zijn met zijn afwezigheid tijdens de laatste technische meeting. “Ik denk niet dat we in een positie zitten of onszelf in een positie zetten dat het een echt probleem gaat veroorzaken, als we besluiten om ons toe te wijden en door te gaan”, zegt de Brit over het missen van de bijeenkomst.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS