Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Nieuwe driewieler van Morgan bevestigd: "Een ontwerptaal ge´nspireerd door het vroege jet tijdperk"

Uitgegeven door Peter Vader • 7 september 2021 11:58 • Print artikel

Toen eind 2020 afscheid werd genomen van de P101-editie van de Morgan 3-Wheeler, was Morgan onvermurwbaar in zijn stellingname dat er in 2021 een nieuwe auto zou terugkeren, zodra er een geschikte vervangende motor was gevonden voor de S&S v-twin. En hier zijn we dan, minder dan een jaar later, met nog een driewielige Morgan!

Nieuwe Morgan 3-Wheeler 1

Het belangrijkste nieuws
Het belangrijkste nieuws zit natuurlijk vooraan. De kracht naar het enkele achterwiel komt nu van een atmosferische 1,5-liter Ford driecilinder, in wezen dezelfde unit die de Fiesta Ecoboost aandrijft, behalve zonder de 'boost' wel te verstaan. En als het verwijderen van de turbo van een driecilindermotor klinkt als zorgwekkend voor de benodigde pure power, bedenk dan dat de oude driewieler slechts 85 pk leverde. In de ST-vogue levert de 1.5-liter motor 200 pk, dus het is gemakkelijk voor te stellen dat zelfs een atmosferische versie genoeg vermogen levert voor een driewielige Morgan. Terwijl hij ook iets minder produceerde dan de 270 g/km* die hij vroeger deed.

Avontuurlijke reizen omarmen
Zelfs met de vermomming erop, is het duidelijk dat dit een heel andere Morgan zal zijn om naar te kijken, er is zelfs sprake van "een ontwerptaal ge´nspireerd door het vroege jet tijdperk". Dat gezegd hebbende, er valt duidelijk veel te bereiken met zoĺn klein voertuig, niemand zal dit voor iets anders aanzien. Morgan zegt dat de nieuwe auto "ge´nspireerd zal zijn door de vele eigenaren van het vertrekkende model, die avontuurlijk reizen en rondtoeren hebben omarmd en wiens ongelooflijke reizen alle uithoeken van de wereld hebben bereikt." Misschien kan de Plus Four CX-T-benadering uiteindelijk de 3-Wheeler bereiken...

Nieuwe Morgan 3-Wheeler 2

Nog nooit zo snel...
Maar we lopen een beetje te ver vooruit. Voorlopig is dit slechts een driewielige Morgan - de naam van de driewieler is nog niet bevestigd - die 'de meest uitgebreide ontwikkeling bekrachtigd, die ooit door Morgan is gerealiseerd'. Met name deze auto is het eerste, geheel nieuwe project dat is gestart onder het eigendom van de nieuwe Morgan-eigenaar Investindustrial. Dus zal het interessant zijn om te zien welke, eventuele wijzigingen worden doorgevoerd. Steve Morris, CEO en voorzitter van Morgan, zei er over: "De vertrekkende 3 Wheeler werd zowel door klanten als liefhebbers aanbeden en zal de volgende generatie inspireren... Morganĺs team van ingenieurs en ontwerpers heeft alles erin verwerkt wat het bedrijf heeft geleerd van het decennium van het vorige model bouwen en verkopen. We kijken ernaar uit om te zijner tijd meer te vertellen over dit opwindende nieuwe voertuig." Aangezien de oude 3-Wheeler in 2011 werd gelanceerd en in 2012 in de verkoop ging, zou een debuut in de komende drie maanden een perfecte manier zijn om het jubileum te vieren. Een plaatsvervangend model van een Morgan is nog nooit zo snel langsgekomen!

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS