Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Nieuwe Aston Martin GT8R maakt komend weekend zijn debuut in de ADAC TOTAL 24h-Rennen Nürburgring

Uitgegeven door Peter Vader • 24 september 2020 06:03 • Print artikel

NüRBURGRING - De nieuwe Aston Martin Racing Vantage GT8R zal komend weekend zijn debuut maken in de ADAC Total Nürburgring 24 Hours op de wereldberoemde Nordschleife in Duitsland. De nieuwe GT8R wordt ingezet door het racing team van Aston Martin-partner Garage 59. De Aston Martin Vantage GT8R, gebaseerd op hetzelfde chassis dat over de hele wereld succesvol is gebleken in zijn GTE-, GT3- en GT4-varianten, zal deelnemen in de SP8T-klasse. Er wordt gereden door fabrieksrijders Darren Turner (GB) en Jonny Adam (GB) - die afgelopen weekend de GTE Am-klasse van de 24 uur van Le Mans wonnen, evenals door Aston Martin-testrijder Chris Goodwin (GB) en GT World Challenge-klassewinnaar, Alexander West (SWE). De GT8R zit qua concept tussen de GT3- en GT4 in en de prestaties van de GT8R zijn geoptimaliseerd conform de SP8T-regels van de 24 uursrace op de Nürburgring, met een lager gewicht, meer vermogen en verbeterde aerodynamica in vergelijking met zijn GT4-tegenhanger. Het aerodynamicapakket omvat een grotere achtervleugel, evenals nieuwe achtervleugel en splitter, terwijl power en gewicht gericht zijn op de limieten van de SP8T-klasse van 549 pk en 1450 kg.

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife

Een vroeg concept van de GT8R won vorig jaar zelfs de SP8T-klasse bij de 24 uur van de Nürburgring, in handen van het Britse trio Alex Brundle, Pete Cate en Jamie Chadwick. Sindsdien is de productiespecificatie uitgebreid ontwikkeld en heeft de GT8R onlangs de finale test voltooid in Aragon, Spanje, voordat hij vorige maand zijn racedebuut maakte in de vijfde ronde van de NLS, de Nürburgring Langstrecken Serie (voorheen VLN). De auto is voornamelijk bedoeld voor klanten die willen racen in de NLS en de 24 uur van de Nürburgring, maar komt ook in aanmerking voor de GT Cup in de UK, Super Taikyu in Japan, de Amerikaanse Transam Series en het New Zealand Endurance Championship. En is het ook een ideale kandidaat als track day-auto. Een serie van 50 stuks zal in de verkoop gaan voor een catalogusprijs van £ 225.000, terwijl kits beschikbaar zullen worden gesteld voor bestaande Vantage GT4-klanten om hun auto te upgraden.

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife front

Darren Turner, de fabrieksrijder van Aston Martin Racing, zei over de nieuwe auto: “De GT8R is zo'n leuke auto om te racen, hij is echt gemakkelijk te besturen en geeft de coureur zoveel vertrouwen. De auto presteerde buitengewoon goed bij zijn debuut op de Nürburgring, en zodra we de lessen die we geleerd hebben tijdens de zes uur durende race - waarin hij foutloos reed - hebben toegepast, dan verwacht ik dat hij ons in staat zal stellen om te vechten voor klasse overwinning in het komende 24-uurs evenement. Je kunt de prestatieverbetering ècht voelen, maar het blijft een veel minder veeleisende auto om te racen dan een GT3 of GTE met zijn hoge downforce. Ik vond het heerlijk om ermee rond de Nordschleife te rijden en ik kan niet wachten om daar dit weekend weer terug te keren."

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife driver Darren Turner

Aston Martin Racing President David King voegde eraan toe: “Deze auto is ontstaan uit een wens van onze bestaande klanten die wilden overstappen in een snellere auto dan de Vantage GT4, en uit onze wens om een ècht competitieve auto te hebben in de steeds belangrijker wordende SP8T-klasse op de Nürburgring. De GT8R benut een gat in de markt waardoor bestuurders de gebruiksvriendelijke toegankelijkheid van het instapmodel Vantage kunnen ervaren, terwijl de prestaties aanzienlijk worden verbeterd. "

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife rear

De 24 uur van de Nürburgring 2020 begint op zaterdag 26 september om 15.30 uur CEST. Meer dan 100 auto's in 21 klassen zullen het tegen elkaar opnemen in wat wordt beschouwd als één van de zwaarste enduranceraces ter wereld.

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife driver Jonny Adam
Jonny Adam

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife driver Alexander West
Alexander West

Aston Martin GT8R Nurburgring Nordschleife driver Chris Goodwin
Chris Goodwin

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS