Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Nieuw format voor de FIA WEC-races? "Het is spectaculair, het is goed voor TV en het is goed voor de kijkers"

Uitgegeven door Wim Boekel • 27 september 2020 19:29 • Print artikel

Het FIA World Endurance Championship wil volgend jaar een nieuw kwalificatieformat gaan instellen. De enige uitzondering op dit format gaat de 24 uur van Le Mans zijn. Inmiddels werkt de organisatie van het kampioenschap samen met de FIA Endurance Commission aan een nieuwe procedure. Het huidige format wordt bepaald door de snelste tijden die door twee coureurs zijn neergezet. In Le Mans gaan ze door met het Hyperpole format, zoals tijdens de afgelopen editie van de 24 uursrace al werd toegepast. De overige races in de FIA WEC krijgen een ander format.

ACO-president Pierre Fillon RX foto Peter Vader
ACO-president Pierre Fillon

“Het gaat geen Hyperpole zijn, maar we gaan het format aanpassen”, aldus ACO-president Pierre Fillon tegen het Engelse Autosport. Volgens de vertrekkende WEC-directeur Gerard Neveu is in de week voor de race op Circuit de la Sarthe, besloten om het format te gaan aanpassen. “Er is een werkgroep die onderzoekt wat het beste format is”, aldus de Fransman. “Er ligt nu iets attractiefs zowel als spectaculair op tafel.” Wanneer Neveu wordt gevraagd of hij niet tevreden was over het huidige systeem, zegt hij: “We hebben het gevoel dat we het beter kunnen. Onze job, als er al een geijkte manier is, is om meer aantrekkingskracht en entertainment te verkrijgen. Dat is waar we naar kijken.”

Wanneer Fillon wordt gevraagd of er een wens is om in Le Mans door te gaan met de Hyperpole, zegt hij: “Ja, ik denk dat iedereen van deze soort kwalificatie genoten heeft. Het is spectaculair, het is goed voor de TV en het is goed voor de kijkers. Niet dit jaar, maar volgend jaar.” Overigens is het format voor de Hyperpole goed ontvangen door de teams.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS