Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Nieuw contract voor kersverse rookie-kampioen Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout: "Besluit was snel gemaakt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2020 14:40 • Print artikel

Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout racet ook in 2021 namens Ed Carpenter Racing in de NTT IndyCar Series. Het Amerikaanse team maakte bekend het contract te verlengen met de pas 20-jarige Nederlander, die in 2020 de Rookie Of The Year-titel won in de hoogste klasse van de Amerikaanse openwielracerij.

Rinus van Kalmthout

Na in sneltreinvaart door de opleidingsklassen te zijn geraasd – de drie treden tellende ladder werd in slechts drie seizoenen beklommen – maakte VeeKay in 2020 zijn debuut in de INDYCAR. De in Hoofddorp geboren, maar nu in Indianapolis woonachtige coureur bekroonde zijn allereerste jaar op het hoogste niveau met een poleposition en een daaropvolgende podiumplaats tijdens de eerste race van het Harvest GP-weekend, een vierde startplaats voor de legendarische Indianapolis 500, een handvol toptienklasseringen en de felbegeerde debutantentitel.

Ed Carpenter Racing, dat VeeKay na twee overtuigende testsessies in 2019 meteen een full-time contract voor 2020 aanbood, liet er voor het komende seizoen geen gras over groeien. Teambaas Ed Carpenter wilde VeeKay graag voor een tweede jaar aanhouden en besloot hem daarom nog tijdens het lopende seizoen een contract voor 2021 aan te bieden.
VeeKay is uiteraard blij met het vertrouwen van het in Indianapolis gevestigde team van teambaas Ed Carpenter en sportief directeur Tim Broyles, dat sinds 2012 vijf IndyCar-overwinningen wist te boeken. “We hebben samen een goed seizoen gedraaid en ik ben blij om te mogen vertellen dat ik ook in 2021 voor Ed Carpenter Racing rijd”, laat de Nederlandse coureur vanuit de Verenigde Staten optekenen. “De interne teamsfeer is erg goed. Iedereen is blij met de Rookie of the Year-titel en ik ben zelf tevreden over mijn eigen prestaties en de samenwerking met de teamleden. Het besluit om nog een jaar door te gaan, was snel gemaakt. Het voelt goed om zeker te zijn van een tweede seizoen in de IndyCar Series. Dit jaar was natuurlijk een beetje vreemd, vanwege de coronaperikelen, maar met de ervaring van dit seizoen op zak hoop ik in 2021 de sterke lijn door te trekken en mijn eerste IndyCar-overwinning te boeken!”

Rinus van Kalmthout and Ed Carpenter

Carpenter laat in een eerste reactie weten zeer tevreden te zijn over het debuutjaar van VeeKay. Hij verheugt zich op het vervolg in 2021.
“Het IndyCar-seizoen 2020 is er eentje om nooit te vergeten,” aldus Carpenter. "Ondanks de door coronaproblematiek gelimiteerde tijd die Rinus heeft gehad om te wennen aan de IndyCar-bolide, heeft hij zich razendsnel ontwikkeld. Voor ons is het overduidelijk dat we met Rinus een winnaar in wording in ons team hebben. We zien er naar uit om vaker de gang naar het podium te maken!"

VeeKay mag direct aan de slag met het oog op het nieuwe seizoen. Op 2 november staat er op het Barber Motorsports Park in Birmingham, Alabama, een collectieve testsessie op het programma.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS