Formule 1

Nico Hulkenberg over de nieuwe F1-auto's: "Bochtensnelheid is enorm en het risico van vuile lucht is er nog steeds"

Uitgegeven door Wim Boekel • 12 januari 2022 07:02 • Print artikel

In 2022 wordt er met de nieuwe generatie Formule 1-auto’s gereden. Nico Hulkenberg verwacht echter niet dat de nieuwe auto’s langzamer gaan zijn dan de auto’s waarmee vorig jaar nog werd gereden. Het is volgens de Duitser ook afwachten of deze nieuwe auto’s elkaar daadwerkelijk makkelijker kunnen volgen in de 'vuile' lucht.

Nico Hulkenberg F1


“Ze hebben zich er op gericht om ze wat langzamer te maken, meer uitdagend om te rijden, om meer focus te hebben op de coureurs die het verschil kunnen maken, in plaats van de prestatie en aerodynamica van de auto die domineert”, schrijft Hulkenberg op LinkedIn. “Mijn initiële ervaring is dat deze auto’s ongelofelijk snel gaan zijn en niet noodzakelijk langzamer dan de vorige generatie. De rijdervaring is ook niet veranderd, althans in de simulator. Het gaat interessant zijn om te zien of deze auto de auto voor hem beter kan volgen.”

“In de simulator is de bochtensnelheid enorm hoog, dus het risico van vuile lucht is er nog steeds en het is lastig om je voor te stellen dat het comfortabel volgen van een andere auto met deze snelheid gemakkelijk gaat zijn. In ieder geval hoop ik dat we positief verrast gaan worden. Wanneer het pre season testen begint, gaan de coureurs en teams uitvinden hoe deze auto’s zich gaan gedragen op de baan.”

De Duitser verwacht dan ook niet dat de pikorde gaat wijzigen in het komend jaar ten opzichte van de afgelopen jaren. “Ik kijk ook uit naar welke teams en coureurs beginnen met een goede start”, vervolgt de voormalig F1-coureur. “Dat is waar het kaf van het koren gescheiden wordt en de jongens gaan snel leren, passen zich snel aan. De rijders die zich goed aanpassen aan de nieuwe omstandigheden zullen in eerste instantie vooraan staan. Later in het jaar gaan de zaken veranderen, omdat het een enorme leercurve gaat zijn voor alle betrokkene. De ontwikkeling waar de raceteams in zitten, gaat de rangorde in zo’n lang seizoen laten bewegen. Het is nog te vroeg voor voorspellingen, hoewel ik erg verrast zou zijn als de topteams van de vorige jaren niet aan het front zitten.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS