Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

NetApp ondersteunt Porsche Motorsport met datagestuurde cloudoplossingen tijdens ABB FIA Formula E wereldkampioenschap

Uitgegeven door Deni Volkers • 16 juli 2022 11:43 • Print artikel

Schiphol-Rijk - NetApp®, een wereldwijd cloudgedreven datacentrisch softwarebedrijf, en het TAG Heuer Porsche Formula E Team maken een meerjarige samenwerking bekend. NetApp zal de fabrikant van sportwagens ondersteunen met innovatieve hybride cloudoplossingen die ervoor zorgen dat ze autosportgeschiedenis kunnen blijven schrijven.

Porsche Formula E

Porsche AG, een wereldwijd automerk dat eigendom is van de Volkswagen Group, is in 2015 gestart met het produceren van elektrisch of op e-brandstof aangedreven voertuigen. In 2030 wil Porsche AG dat 80% van alle verkochte auto's elektrisch is. De realtime dataservices van NetApp helpen het TAG Heuer Porsche Formula E Team de doelstellingen op het gebied van duurzame mobiliteit mogelijk te maken en tegelijkertijd realtime aanpassingen door te voeren die superieure raceprestaties mogelijk maken – en een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de volgende generatie voertuigen van Porsche.

Real-time datasamenwerkingsservice voor het circuit

Met de hybride cloudoplossingen van NetApp heeft het TAG Heuer Porsche Formula E Team toegang tot hun data op de racebaan waarmee ze de prestaties van coureurs en teams verbeteren. Zo kan het team realtime datagestuurde beslissingen nemen, bijvoorbeeld over de inzet van de Formula E Attack Mode, waarmee ze 30 kilowatt extra motorvermogen kunnen vrijmaken. De regels voor het gebruik van de Attack Mode worden kort voor elke ePrix door de FIA vastgesteld en hebben dus een grote invloed op de racestrategie.

Omdat data de basis vormen voor beslissingen op het gebied van racen, business en engineering, moet het TAG Heuer Porsche Formule E Team beschikken over geavanceerde datamanagementtechnologie:

Data en systemen moeten beschikbaar zijn op de racebaan en voldoen aan hoge eisen om prestaties mogelijk te maken.

Tijdens de ePrix moeten digitale gegevens worden verzameld en naar de cloud worden verzonden voor analyse.

Voor Research & Development moet de data in de cloud worden verwerkt door het team op het hoofdkantoor van Porsche Motorsport in Weissach, Duitsland.

Na de race moeten de gegevens worden opgeslagen in de cloud, zodat ze in de toekomst gebruikt kunnen worden en cruciale datadiensten zoals back-up en archivering ondersteund kunnen worden.

De hybride cloud data-oplossing die NetApp en Porsche hiervoor hebben ontworpen, combineert NAS-storageservices (Cloud Network Attached) met Global File Cache, die ervoor zorg dat data naadloos en snel kunnen worden uitgewisseld tussen verschillende verspreide locaties. De oplossing integreert ook krachtige NetApp-dataservices om versiebeheer te garanderen, cloudresources te beheren en te bewaken, en het intellectuele eigendom van Porsche te beschermen:

Cloud Volumes ONTAP is het primaire storageplatform voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team. De multicloud-oplossing die op Azure is geïmplementeerd, fungeert als een hub die alle data van het team verzamelt.

Global File Cache, de cloud volume edge-functionaliteit, biedt lokale edge-instanties, die met lage latency toegang tot een gemeenschappelijke dataset geeft, zowel in het on-premise ontwikkelingscentrum in Weissach als op het racecircuit.

Cloud Manager biedt gecentraliseerde orkestratie voor de hybride cloud storage-infrastructuur en alle datamanagementdiensten, zodat het TAG Heuer Porsche Formula E Team al hun datasoftware en hardwaregebruik kunnen beheren, monitoren en automatiseren.

Cloud Backup integreert als back-up en archiveringslaag voor de geconsolideerde clouddata.

"De Formule E laat zien waar we op technologische gebied in staat zijn en stimuleert R&D voor Porsche en consolideert ons sterke motorsporterfgoed op de weg en op het circuit", zegt Friedemann Kurz, Head of Motorsport IT, Porsche. "Data zijn voor ons het bepalende element, maar het is niet eenvoudig om te gebruiken als het raceteam altijd onderweg is. De door NetApp gecreëerde oplossing is uniek in de markt door de manier waarop het enorme hoeveelheden data met hoge snelheid kan verplaatsen en tegelijkertijd een intuïtieve ervaring kan bieden via edge, core en cloud, zodat we betere, snellere auto's kunnen ontwerpen voor onze racecoureurs en autoliefhebbers overal ter wereld."

"Dit is een winnend partnerschap waarin twee kampioenen elkaar oog in oog ontmoeten. Porsche heeft 30.000 overwinningen in alle belangrijke autoraceseries gerealiseerd. NetApp beschikt over meer dan 2.500 patenten op het gebied van innovatie met data. Door onze krachten nu te bundelen, drukken we onze stempel op de toekomst van het racen", zegt James Whitemore, Executive Vice President en Chief Marketing Officer bij NetApp. "De vele sensoren van de auto’s verzamelen digitale data terwijl ze over het circuit scheuren. Deze data wordt synchroon verwerkt om uitkomsten te voorspellen en het raceteam op de baan te ondersteunen. Data staat gelijk aan snelheid."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS