Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Neel Jani: "Van inhalen met een prototype, naar ingehaald worden door een prototype"

Uitgegeven door Wim Boekel • 30 april 2021 21:04 • Print artikel

Neel Jani won de 24 uur van Le Mans met de LMP1-Porsche. De coureur staat nu aan de start van zijn GTE-debuut in het FIA World Endurance Championship. Hoewel de Zwitser een ervaren coureur is in het endurance racen, voelt zijn start met de Porsche 911 RSR als een nieuw begin waarbij veel te leren valt. De coureur maakte afgelopen november zijn debuut in de Duitse bolide, tijdens de 12 uur van Sebring.

Neel Jani WEC Porsche 911

“Ik heb nu een goed gevoel bij de auto, maar er waren veel dingen waar ik over na moest denken en zelfs dingen die ik niet weet”, aldus Jani tegen het Amerikaanse Motorsport. “Er zijn veel dingen die ik ga uitvinden tijdens de races. Iets wat ik moest leren was het omgaan met verkeer. Ik ben niet gewend om zoveel in mijn spiegels te kijken, maar je moet begrijpen hoe je geen tijd verliest, wanneer je op een ronde gezet wordt door de prototypes.”

Ondertussen geeft de coureur toe dat hij tijdens de Proloog voor het eerste een dubbele stint deed op de Michelin-banden. “Dat was nieuwe voor me, omdat in de IMSA je bij iedere stop nieuwe banden krijgt”, aldus de Zwitser. “Het rijden in een GTE gaat allemaal om de rotatie van de auto. Je doet dat met veel stuur input en met de remmen, maar je moet dat ook doen zonder de banden om zeep te helpen.” Toch onderschat Jani de taak die voor hem ligt in de zes WEC-races niet: “Ik voel me goed voorbereid, maar het mag duidelijk zijn dat ik tegen GT-pro’s rij die al jaren en jaren rijden in deze auto’s. Ik weet dat het zwaar gaat worden, maar gelukkig heb ik goede teamgenoten om van te leren met Kevin, Richard en Gimmi.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS