Karting • Rotax Euro

Nederlanders en Belgen in topvorm; eremetaal voor Verschoor en Thonon!

Na een spannende tijdrit en een aantal spectaculaire kwalificatieheats, werden op zondag de prefinales en finales voor de eerste ronde van de Rotax Max Euro Challenge verreden. Op de uitdagende baan in het Belgische Genk gaven de beste 34 coureurs uit de diverse klassen hun uiterste. De vele toeschouwers zagen adembenemende races, met veel actie en inhaalpogingen. Een grote groep Nederlandse en Belgische talenten stond aan de start van de races, en zij lieten zich regelmatig in de top van het veld zien. Uiteindelijk leverde dit zelfs eremetaal op voor de razendsnelle Richard Verschoor en Jonathan Thonon!

Junioren

Bij de Junioren konden de Nederlanders en Belgen het hele weekend al met de besten mee, en ook op zondag lieten de jonge talenten zien dat er rekening met hen gehouden moest worden! Onder hen ook de twee razendsnelle dames Denise de Rooij en Sanne van Wagensveld, die volop meestreden om de topposities. Thomas Preining kwam als beste uit de kwalificatieheats, en mocht de prefinale als voorste starten. De Belg Max Timmermans kwalificeerde zich voor zijn grote schare fans mooi als tweede, voor Dean McDonald en de Nederlander Richard Verschoor.

Thomas Preining kon zijn sterke performance ook op zondag volhouden, en reed naar een overtuigende zege in de prefinale. De strijd daar achter was hevig, en uiteindelijk moest Max Timmermans een plaatsje afgeven aan Dean McDonald. Richard Verschoor sloot aan bij de strijd om de tweede plaats, maar moest toch genoegen nemen met p4. Rinus van Kalmthout kwam knap als zesde over de streep, terwijl ook Nick Duncker (9e), Denise de Rooij (10e) en Danny Kroes (11e) een ijzersterke race neerzetten.

In de spectaculaire finale lieten de junioren een prachtige strijd zien, en een groot veld werd door diverse inhaalacties door elkaar gehusseld. Thomas Preining en Team TKP trokken zich hier niets van aan, en hij bekroonde zijn ijzersterke weekend met een mooie overwinning. Dean MacDonald was de enige coureur die enigszins in de buurt van Preining kon blijven, maar moest bij het vallen van de vlag alsnog twee seconden toegeven op de racewinnaar. De strijd om de laatste podiumplek was spannend, en een grote groep rijders vocht mee om het eremetaal. Helaas kwamen Timmermans en Verschoor in de laatste bocht in de clinch. Rinus van Kalmthout profiteerde en ging als derde over de meet, maar de pechvolgel kreeg een straf van 10 seconden en was zijn hardverdiende podium kwijt. Uiteindelijk was het Richard Verschoor die zijn FA kart naar de derde plaats stuurde. Dzianis Slavinski eindigde als vierde, voor de sterk rijdende Nick Duncker van het Dreamteam Racing. Alex Quinn finishte als zesde. Ook Danny Kroes toonde zijn talent door een knap optreden en eindigde op P7. Denise de Rooij liet een sterk stukje girlpower zien, want de rijdster van Torenvliet Motorsport reed de race van haar leven. Vanuit de herkansing naar P8. Dat was geweldig! Max Timmermans kwam nog als negende over de streep. Een prachtig resultaat voor deze Nederlanders en Belgen. De overige landgenoten eindigden als volgt: Leonard Hoogenboom (11e), Sanne van Wagensveld (13e), Dylan Buys (14e), Rinus van Kalmthout (22e), Luc Willemse (27e), Noah Roovers (31e) en Eric Stahl (32e, DNF).

Senioren

De prefinale van de senioren ging van start met twee Britten op de voorste rij: Guan Yu Zhou en Jupp Connor. Pierce Lehane en Victor Oberg begonnen de race daar direct achter, terwijl Glenn van Droogenbroeck en Lars Lamborelle met de negende en tiende startplaats de Belgische en Nederlandse eer hoog hielden. Achter in het veld startten de zes coureurs die via de second chance heat in de prefinale terecht kwamen, en onder hen een aantal rijders uit de Benelux: Vincent Jewell, Melvin Benders, Dries Vanthoor en Lennert van Bogaert.

Met kleine onderlinge verschillen vochten de vele talenten om iedere centimeter van het Belgische asfalt, en de strijd om de overwinning ging door tot in de laatste ronde. Polesitter Guan Yu Zhou wist de race uiteindelijk op zijn naam te schrijven, maar hield landgenoot Joseph Reilly slechts nipt achter zich. Victor Oberg eindigde als derde, voor Edward Brand en Pierce Lehane. De Belg Vincent Jewell reed een fantastische race, en na zijn winst in de second chance heat, reed de Tonykarter vanaf de 29e plaats naar p8. Ook Dries Vanthoor reed zich sterk naar voren, en eindigde de race als 13e.

In de allesbeslissende finale op het prachtige circuit in Genk wist Joseph Reilly zich door te zetten tegen Guan Yu Zhou. Daar waar Reilly in de prefinale nog een tiende van een seconde toe moest geven op Zhou, was hij in de slotrace snel genoeg om de overwinning naar zich toe te trekken. Zhou eindigde daardoor op p2, terwijl Edward Brand het podium completteerde. Yannick de Brabander eindigde als beste van de Belgen en Nederlanders, en na een strakke race vanaf p19 eindigde de CRG-coureur als zesde. Zijn landgenoot Glen van Droogenbroeck reed een geweldige race vanuit de achterhoede en eindigde knap als zevende, terwijl ook Glenn van Parijs met de negende plaats een mooi resultaat boekte. Melvin Benders maakte de top-10 compleet, terwijl Dries Vanthoor nadat hij al even richting het podium koerste, via een schermutseling wat plaatsen terug viel. Met p11 viel hij net buiten viel. De overige Nederlanders en Belgen eindigden als volgt: Lars Lamborelle (19e), Lennert van Bogaert (25e), Dylan Lahaye (31e, DNF) en Vincent Jewell (33e, DNF).

DD2

In de DD2 klasse stonden dit weekend veel fabrieksrijders uit de KZ2 aan de start, en daarmee was er bij voorbaat al een spectaculaire race gegarandeerd. Paolo De Conto op Birel kwam als beste uit de heats, en mocht daardoor als voorste van start in de prefinale. Naast hem ging Jordon Lennox-Lamb op CRG van start, terwijl Xen de Ruwe en Rasmus Markkanen hun race daar direct achter begonnen. In een spannende strijd wist Mads Thomsen zich vanaf de zesde plaats naar de leiding in de race te rijden, en met zijn Birel kart werd hij als winnaar afgevlagd. Ben Cooper eindigde met hetzelfde kartmerk als tweede, voor Sean Babington en Damien Vauillaume. Jonathan Thonon eindigde als beste Belgische deelnemer op p5, terwijl Bryan Eerden met een knappe achtste plaats de Nederlandse eer hoog hield. De snelle Jordi van Moorsel eindigde net buiten de top-10 als twaalfde, terwijl Mathias Detige als vijftiende over de streep kwam.

In de finale zorgden de DD2-coureurs voor een prachtig schouwspel voor het toegestroomde publiek. De vele positiewisselingen zorgden er voor dat het tot aan de finish spannend bleef, maar uiteindelijk was het Jordon Lennox-Lamb die de zege naar zich toe trok. Een bijzonder knap staaltje stuurmanskunsten, aangezien de Italiaan als dertiende van start moest! Lennox-Lamb en de Belg Jonathan Thonon stormden zij aan zij op de finish af. Het was zelfs wat wheelbanging. Thonon werd met een paar centimeter verslagen en mocht daarmee voor het grote aantal Belgische toeschouwers de gang als tweede naar het podium maken. Ben Cooper eindigde als derde, en mocht eveneens het erepodium beklimmen. De Nederlander Bryan Eerden reed een ijzersterke race en kwam met zijn CRG-kart dicht in de buurt van het eremetaal. Met een vierde plaats viel Eerden net buiten de prijzen, maar hij behaalt hiermee wel waardevolle punten voor het kampioenschap. Mathias Detige eindigde als vijftiende en bleef daarmee Jordi van Moorsel nipt voor. De uitslag doet hem geen eer aan, want Van Moorsel was bezig aan een fantastische race en reed al op de derde plaats, toen hij heel onsportief werd omgetikt werd en het halve veld moest laten passeren. Dag podium voor het talent. Xen de Ruwe kwam helaas niet verder dan p31, een resultaat dat absoluut geen weerspiegeling is van de snelheid van deze rappe Belg.

Al met al kunnen veel Nederlandse en Belgische deelnemers terugkijken op een succesvolle eerste race van het nieuwe Europese Rotax Max seizoen. Voor de volgende ronde vertrekken de coureurs eind mei naar het Italiaanse Castello, waar de Belux-rijders opnieuw zullen proberen om het eremetaal in de wacht te slepen. In ieder geval kunnen zij zich meten met de absolute wereldtop.