Karting • CIK-FIA

Nathan Ottink rijdt zich in de kijker bij FIA Cross Car Academy Trophy in Prerov

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 25 augustus 2021 14:03 • Print artikel

Nathan Ottink is in het Tsjechische Prerov bij de tweede wedstrijd van de FIA Cross Car Academy Trophy als zevende geëindigd. Het pas 14-jarige Nederlandse crosstalent, die zijn loopbaan begon met karting, had stilletjes op een top vijf klassering gehoopt. Een mindere startpositie op de uiterst uitdagende baan, waar het door slechts één droog spoor moeilijk inhalen was, zorgde ervoor dat de als tiende gestarte Ottink ondanks zijn getoonde snelheid bleef steken op plek zeven.

Zevende plaats voor Nathan Ottink bij FIA Cross Car Academy Trophy in Prerov

De FIA Cross Car Academy Trophy richt zich op jong talent in de leeftijd van 13 tot 16 jaar dat een carrière ambieert in de autocross, rallycross of rally. In de FIA Cross Car Academy Trophy wordt gereden met volledig identieke cross cars voorzien van een 75 pk sterke motor en deelname is alleen mogelijk door vanuit de nationale autosportfederaties afgevaardigde talenten. Namens de KNAF wordt Nederland dit jaar vertegenwoordigd door Nathan Ottink. De 14-jarige inwoner van het Overijsselse Hengelo had bij de eerste wedstrijd in Frankrijk meteen indruk gemaakt met zijn manier van rijden en zevende plaats in de finale. Voor ronde twee moesten de jonge talenten richting Prerov in het autocross-gekke Tsjechië waar de wedstrijd opnieuw onderdeel was van het FIA Europees Autocross Kampioenschap.

In de kwalificatie zat het Ottink echter niet mee waardoor de Nederlander in de finale vanaf de lastige tiende startplaats moest vertrekken. In het begin van de wedstrijd wist Ottink een paar tegenstanders te passeren en reed vervolgens richting de groep voor hem. Inhalen bleek echter onmogelijk waardoor hij als zevende de finish passeerde. “Prerov is een heel uitdagende baan met hoogteverschillen en een enorme jump. Best indrukwekkend voor die jonge rijders. In tegenstelling tot enkele van zijn tegenstanders had Nathan hier nog nooit gereden en dus was het best even wennen. Je moet er echter vanaf het eerste moment bijzitten om zo een goede startpositie af te dwingen. Stilletjes had hij op een top vijf klassering gehoopt, maar we zijn tevreden met plek zeven en de manier waarop hij heeft gereden”, aldus Marcel Ottink, die zijn zoon in het kampioenschap begeleidt.

Ottink vervolgt: “Voor iedere cyclus werd het circuit gesproeid en dan moest de Academy Trophy als eerste de baan op. Tijdens een wedstrijd ontstaat er dan een droog spoor. Om in te halen moet je van dat spoor af en kom je op de natte, gladde ondergrond. Dat maakt inhalen bijna onmogelijk, zeker omdat alle rijders nagenoeg even snel zijn. Op een droge baan was Nathan net zo snel als de nummer één. Maar ook dat is iets waar je mee om moet leren gaan. Ervaring is bij deze moeilijke omstandigheden en zeker op zo’n uitdagende baan belangrijk, en die ervaring kan Nathan nu opdoen. Net als eigenlijk in de heats heeft hij in de finale geen fouten gemaakt. Het is alleen zaak om meteen snel te zijn zodat je een betere startpositie afdwingt en in de heats en de finale niet van een eventueel droog spoor af hoeft. Dat is iets voor de volgende keer. Vanaf de eerste rij heb je die problemen met inhalen niet. De start en startpositie zijn heel bepalend met zulke kleine onderlinge verschillen.”

De derde ronde van de FIA Cross Car Academy Trophy wordt verreden in het Italiaanse Maggiora. Ottink heeft daar hoge verwachtingen van. “Nathan heeft daar al een keer gereden en kent de baan. Dat is zeker een voordeel en dus verwachten we daar veel van. In de kwalificatie kan hij daardoor ook iets meer risico nemen om zo verder vooraan te kunnen starten. We kijken ernaar uit.”

Zevende plaats voor Nathan Ottink bij FIA Cross Car Academy Trophy in Prerov

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS