Karting • KNAF

Nathan Ottink neemt in Venray voorschot op NK-titel: "Ik vond het heel leuk dat het zo’n technische baan is"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juli 2018 17:14 • Print artikel

VENRAY - Aan het begin van het seizoen wist Nathan Ottink, uitkomend voor het topteam van PdB Racing, nog niet goed waar hij stond bij de Mini’s, drie wedstrijden later in het Nederlands kampioenschap is dat wel duidelijk geworden: bovenaan! De elfjarige karter uit Hengelo Overijssel won zondag in Venray de derde ronde van het kampioenschap in de Mini-klasse en heeft de titel voor het oprapen.

Nathan Ottink

“Dit is heel fijn”, zijn de licht beduusde Nathan over het goede nieuws dat hij om kampioen te worden alleen nog maar van start hoeft te gaan in het volgende NK en niet gediskwalificeerd moet worden. “Ik ben nu zo goed als zeker Nederlands kampioen. Dat geeft een heel lekker gevoel. Zeker ook omdat ik vorig jaar in het middenveld meedeed.”

Daarom kwam het voor de snelle Ottink dan ook enigszins als een verrassing dat hij al sinds de eerste ronde van het NK meedoet om de overwinning. “De motor loopt goed, mijn vader stelt de kart heel goed af, we krijgen goede support bij PDB en ik heb als rijder veel geleerd”, verklaarde hij zijn sterke rijden. De belangrijkste les die hij dit seizoen heeft geleerd? “Dat ik me goed moet blijven concentreren en niet te veel gespannen moet raken tijdens een wedstrijd. Voor het seizoen dacht ik nog: ik hoop dat ik naar het podium kan rijden. Maar toen ik mijn eerst wedstrijd had gereden, dacht ik: misschien kan ik wel kampioen worden. Dat voelt heel goed.”

Hij heeft in de loop van de wedstrijden wel gemerkt dat het lastig is om de leider te zijn in een kampioenschap. Want de leider, die is altijd degene die wordt opgejaagd. “Zeker in het begin van het kampioenschap vond ik het wel moeilijk daar mee om te gaan, maar ik wende eraan. Nu kan ik er beter mee omgaan.”

Nathan Ottink aan kop

Dat toonde het karttalent uit Overijssel overtuigend op de relatief nieuwe kartbaan van Venray, waar afgelopen weekeinde voor het eerst een NK-race werd gehouden. Nathan denderde er op zijn Falcon-kart naar de tweede, eerste en eerste plaats in de respectievelijke races. Dat hij op een nieuw circuit reed, deerde hem dus niet, gezien zijn sublieme resultaten op de technische omloop in Limburg.

“Ik vond sommige stukken niet echt fijn voor een Mini-kart omdat die karts wat meer moeite hebben met accelereren dan andere karts. Op het lange rechte stuk komt er wel echt de snelheid in, maar de rest is heel technisch en moeten we steeds accelereren. Wel vond ik het heel leuk dat het zo’n technische baan is. Hij is moeilijker dan veel andere banen.”

Daar kwam het warme zomerweer overigens bij. “Ik vond het best zwaar, het racen op deze baan, in deze warmte. De motoren hadden het daardoor moeilijk.” Hoe het ook zij, uiteindelijk was het voor Nathan allemaal uitstekend verlopen. Al had hij in de finale moeten knokken voor de winst. “Tristan (Kroone, red.) bleef bij mij aanhaken in de finale en dat maakte het spannend.”

Nathans volgende race is de wedstrijd om het Europees kampioenschap in het Duitse Wackersdorf. Hij kent de baan al, zei de talentvolle jongeling. “Ik heb er vorig jaar eens gereden. Het is een mooie baan, technisch ook. Dat vind ik mooi. Laat die race maar komen!”

Nathan Ottink wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Jos Kuypers BV, OTS Racing en PdB Racing

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS