Formule 1

Na een golf van Covid-19 uitbraken wordt de Chinese GP 'enorm onzeker' voor april

Uitgegeven door Peter Vader • 10 januari 2021 10:42 • Print artikel

De Chinese GP-organisator streeft naar uitstel van zijn geplande F1-Grand Prix van 11 april naar de tweede helft van het F1-seizoen vanwege een recente piek in Covid-19-aantallen. Autoriteiten in China leggen nieuwe coronavirusbeperkingen op in steden in de buurt van Peking, na een golf van recente uitbraken, terwijl het land ook een 14-daagse quarantaine oplegt voor alle internationale aankomsten.

China_circuit

De eerste annulering
De Chinese GP van vorig jaar in Shanghai was de eerste ronde van het F1-wereldkampioenschap die werd geannuleerd. Voorlopig zoekt de promotor van het evenement een nieuwe datum voor de race in het laatste deel van het seizoen 2021. "We hebben bijna elke week contact met F1 via een teleconferentie", vertelde Yibin Yang, de algemeen directeur van racepromotor Juss Event, zaterdag aan de lokale media.

Is uitstel realiseerbaar?
"Ondanks dat de kalender zoals gewoonlijk vastgesteld is, denk ik dat het enorm onzeker is dat de F1-race in de eerste helft van het jaar, in april, zal plaatsvinden. We streven ernaar om het naar de tweede helft van het jaar te ruilen, en we hebben formeel het verzoek ingediend dat we hopen het naar de tweede helft van het jaar te verplaatsen." Een uitstel van de Chinese GP zou de tweede ongeregeldheid zijn die de F1 dit jaar heeft opgelopen. De Australische GP in Melbourne, die in maart de 23-races van de sport zou openen, zoekt ook later in het jaar een nieuwe datum.

Een hele uitdaging
Terwijl in Bahrein nu naar verwachting het seizoen van start gaat, staan Portimao en Imola momenteel in de rij om de ronden van 11 en 25 april voor hun rekening te nemen volgens Motorsport.com, waarbij de laatste datum aanvankelijk was bestemd voor de inaugurele GP van Vietnam. Maar het toevoegen van beide locaties aan de kalender zou ofwel de F1-agenda voor 2021 brengen naar maar liefst 25 races - een vooruitzicht waar teams niet blij mee zouden zijn - of zou de regelrechte annulering van de races in Melbourne en Shanghai impliceren. Het opnieuw in het rooster inpassen van de Chinese Grand Prix naar de tweede helft van het jaar, zal een hele uitdaging blijken te zijn, aangezien er tussen het einde van de zomer en de laatste race in Abu Dhabi - begin december - slechts vier vrije weekenden op het programma staan.


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS