Formule 1

Na de overwinning van Max Verstappen in Amerika: heeft Red Bull zijn oude glorie weer te pakken?

Uitgegeven door Peter Vader • 26 oktober 2021 05:09 • Print artikel

Max Verstappen hield stand in een spannende finale op het Circuit of The Americas om daarmee zijn voorsprong in het wereldkampioenschap uit te breiden tot een significante twaalf punten. Misschien gaat deze Amerikaanse GP wel een cruciaal punt blijken te zijn in de mega spannende titelstrijd, want wat een race! Vanaf het eerste moment van de vrije trainingen beloofde het iets speciaals te worden, en dat werd absoluut volledig waargemaakt.

Max_Verstappen_winnaar_USA_GP

Miniem verschil
In de eerste zeventien races van dit jaar hebben we een beetje van alles is voorbij zien komen - nat weer, dramatische botsingen, verrassende winnaars – maar soms heb je alleen maar de twee beste coureurs in de snelste auto's nodig, die het tegen elkaar opnemen om een ​​geweldig spektakel te produceren. Afgezien van de eerste bocht na de start was er nooit gevaar voor een nieuwe crash tussen Verstappen en Lewis Hamilton met het verloop van deze race, maar was het een Grand Prix die op strategie neerkwam. Dat bleek vooral uit de slotfase, want het verschil tussen winnen en als tweede eindigen, bedroeg slechts 1.333 seconden.

Rauwe emotie
Je kon zien hoeveel de overwinning van Verstappen voor Red Bull betekende, simpelweg door de rauwe emotie in de stem van teambaas Christian Horner, met name in zijn directe interviews na de race. Dit moet gewoon te wijten zijn aan de invloed die dit resultaat zou kunnen hebben op de beslissing van het rijderskampioenschap, aldus een bericht van Planetf1. Terwijl Hamilton in de laatste ronden op zijn prooi jaagde, stonden er veertien te vergeven punten op het spel. De zevenvoudig wereldkampioen had twee punten voorsprong kunnen hebben, maar in plaats daarvan staat hij er nu twaalf achter, ondanks wat leek op een geïnspireerde strategie van Mercedes, waardoor hun pitstops later dan Red Bull plaatsvonden. Ze wilden hiermee het hogere tempo aan het einde van de race te hebben, maar dit streven schoot zijn doel voorbij. Na de motorstraffen die de afstand tussen de titelrivalen in de vorige twee races kregen en de weinig verheffende Monza-botsing daarvoor, was het verfrissend om Verstappen en Hamilton in een rechtstreeks gevecht te zien, zoals ze eerder in het seizoen zo vaak waren geweest.

Max_Verstappen_Lewis_Hamilton_strijd_USA

Boeiende races tegemoet
Er blijven nu nog vijf races over en ze zouden allemaal iets moeten hebben om van te genieten. Mexico heeft een unieke sfeer, Brazilië is een geweldig circuit, Qatar en Saoedi-Arabië zijn gloednieuw in de F1 en Abu Dhabi, met zijn vernieuwde baan, zou een strijd kunnen beslissen die nooit zal worden vergeten. De wendingen in 2021 laten zien dat niets als vanzelfsprekend kan worden beschouwd, maar je krijgt de indruk dat Red Bull weet hoe belangrijk de achtste seizoensoverwinning van Verstappen in 2021 zou kunnen zijn. Niet voor de eerste keer was het de race van een ‘kampioen-in-de-wachtkamer’. Met een maximum van 133 punten nog beschikbaar voor elke coureur, is een voordeel van twaalf punten natuurlijk niet erg veel, hoewel Verstappen dat veel liever heeft dan met twee achter te staan.

Prestatievoordeel
Maar heeft een van beide teams een duidelijk prestatievoordeel waardoor ze tussen nu en half december het leeuwendeel van die punten zouden kunnen pakken? Austin was in dat opzicht niet overtuigend, aangezien de vrije training, de kwalificatie en de race zelf heen en weer slingerden, hetzelfde beeld als in het hele seizoen tot nu toe. Mercedes had het snelheidsvoordeel in rechte lijn, misschien vanwege het 'apparaat' van de achterwielophanging dat Horner vrijdag had aangekaart bij de FIA, maar na de kwalificatie meende James Allison dat Red Bull had de vruchten had geplukt van het 'sterkere ontwikkelingsweekend'.

Lewis_Hamilton_F1_Mercedes_cockpit

DNF wordt ‘killer’
Red Bull heeft traditioneel goede records in Mexico en Brazilië, terwijl Qatar en Saoedi-Arabië complete onbekenden zijn, en dat is het mooie van dit gevecht. We weten gewoon niet welk team het voordeel zal hebben bij welke race. Vooral omdat Red Bull nu net zijn tegenstanders in het Mercedes-bolwerk heeft verslagen, wat zeker een andere belangrijke factor was in hun uitbundige vieringen na de race. Betrouwbaarheid zal in de komende races uiteraard voorop staan, vooral wat betreft de motor. Toto Wolff zegt dat een DNF (een uitvalbeurt) een "killer" zou zijn, dus het is duidelijk dat er niets aan het toeval wordt overgelaten met de krachtbronnen van Hamilton. Ze zijn tenslotte gewaarschuwd...

Max_Verstappen_winnaar_USA-vuist_omhoog

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS