Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Na Fanatec GT World Cup-weekend in Valencia: de kampioenschapsstrijd is nog volledig open, snel op naar Zandvoort!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 september 2023 09:03

De GT World Challenge Europe Sprint Cup van 2023 staat op het punt een spannende finale te beleven. Afgelopen weekend werd er een weekend lang in Valencia geracet, maar nu de reis naar Valencia achter de rug is, zijn er nog maar twee races te rijden tijdens het beslissende evenement op CM.com Circuit Zandvoort. En er is nog alles om voor te gaan, de strijd is volledig open! Bovendien maakt Verstappen.com Racing-coureur Thierry Vermeulen grote stappen vooruit, want hij heeft samen met zijn teamgenoot Albert Costa een dubbel podium behaald in Valencia. De equipe van Emil Frey Racing reed in hun Ferrari 296 GT3 heel verdienstelijk naar de tweede en derde plaats. Podiumplaatsen dus!

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 1

Er is nog alles om voor te gaan, de strijd om het kampioenschap is nog volledig open. Dat geldt niet voor de Bronze Cup. De klasse eindigde zijn seizoen in Valencia en werd beslecht in het voordeel van Alex Malykhin en Pure Racing. Ze deden het in stijl en behaalden de overwinning in Race 2 met de #911 Porsche. Maar terwijl de beslissing voor die beker is gevallen, lopen de gevechten in de Overall, Gold Cup en Silver Cup allemaal gewoon door. De beslissingen zullen vallen tijdens het laatste weekend van 2023 in Zandvoort. Voordat het zo ver is, belicht RaceXpress eerst nog even de belangrijkste (hoogte)punten van afgelopen weekend van de voorlaatste Sprint Cup-ronde van het seizoen in Valencia.

* * *

Tijdens de openingswedstrijd van zaterdag behaalden Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy hun vierde Sprint Cup-overwinning uit evenveel deelnames. Dit was Marciello's 14e overwinning, waarmee Laurens Vanthoor tweede werd op de lijst aller tijden. Boguslavskiy heeft negen sprintoverwinningen behaald.

* * *

Dit was de 32e overwinning voor Mercedes-AMG en de 16e voor Akkodis ASP. Als zodanig is de Franse ploeg nu verantwoordelijk voor precies de helft van de Sprint Cup-overwinningen van het merk uit Affalterbach.

* * *

De tweede plaats in de openingswedstrijd ging naar de #69 Emil Frey Racing Ferrari van Albert Costa en Thierry Vermeulen. De laatste verdiende zijn eerste podiumplaats in de serie, nadat hij in Hockenheim alleen op P3 over de streep kwam na een tijdstraf, waardoor de auto na de finishvlag naar de vierde plaats werd gedegradeerd. Ze ondersteunden dit met een P3-finish op zondag, waardoor ze wiskundig gezien nog in aanmerking komen voor de titel. “Het GT World Challenge weekend in Valencia is achter de rug en het was een zeer positief weekend", zo kijkt Vermeulen terug. "Ik scoorde mijn eerste dubbele podium in GT3, dus ik ben ontzettend blij. We hebben allemaal heel hard gewerkt om dit te bereiken. We zijn de laatste paar races snel geweest, maar je moet het natuurlijk allemaal wèl voor elkaar krijgen om op het podium te eindigen."

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 2 Thierry_Vermeulen_podium
Thierry Vermeulen na afloop: "Ik scoorde mijn eerste dubbele podium in GT3, dus ik ben ontzettend blij"

* * *

Dries Vanthoor en Charles Weerts grepen de overwinning in Race 2 (zondag) en behaalden daarmee hun eerste Fanatec GT Europe-overwinning met BMW. Vanthoor breidt daarmee zijn record als meest succesvolle coureur in de geschiedenis van de Sprint Cup uit met een 16e eindzege, terwijl Weerts zijn 13e scoorde. Het resultaat brengt Team WRT naar 47 Sprint Cup-overwinningen en het was de vierde voor het merk BMW.

* * *

Vanthoor en Weerts zegevierden op zondag, startend vanaf de 13e plaats op de grid, de op een na laagste startplaats voor een winnaar in de geschiedenis van de Sprint Cup. Het record blijft de 19e startplek op de grid, dat werd gerealiseerd door BMW Team Schubert op de Slowaakse Ring in 2019.

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Vanthoor en Weerts winnaar met BMW op zondag
Dries Vanthoor en Charles Weerts grepen de overwinning in Race 2 (zondag) en behaalden daarmee hun eerste Fanatec GT Europe-overwinning met BMW

* * *

Er was geen overwinning, maar Tresor Orange1 behaalde een paar podiumplaatsen in Valencia en scoorde een grote hoeveelheid kampioenschapspunten. De #40 Audi werd derde in Race 1 en joeg op de winnende BMW in Race 2, het tweede dubbele podium van het seizoen na de opener op Brands Hatch.

* * *

Er werd geoordeeld dat Nicolai Kjærgaard het ongeval in de openingsronde had veroorzaakt met als gevolg een vroege safety car in Race 1. De #159 Garage 59 McLaren-coureur kreeg een berisping en kreeg een waarschuwing voor zijn gevaarlijke gedrag, maar de negende plaats van de auto bleef onaangetast.

* * *

Nu er acht van de tien races van dit seizoen zijn voltooid, hebben twee auto's bij elke race algemene kampioenschapspunten gescoord: de #32 Team WRT BMW en de #11 Comtoyou Racing Audi. Geen verrassing dat beiden een kans op het kampioenschap behouden als het seizoen 2023 wordt afgesloten op het CM.com Circuit Zandvoort.

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 4

* * *

Ondanks een matige zondag behoudt de #88 Akkodis ASP-crew van Marciello/Boguslavskiy de voorsprong. Zij scoorden 82 punten, gevolgd door Drudi/Feller (75,5) en Vanthoor/Weerts (68,5). Dit zijn de belangrijkste kanshebbers, al is er ook nog een wiskundige kans voor Haase/Légeret (56,5) en Costa/Vermeulen (48,5).

* * *

Er was een grote verschuiving in de titelstrijd om de Gold Cup in Valencia. Niklas Krütten en Calan Williams (#30 Team WRT BMW) stonden aan de leiding voorafgaand aan het Valencia-weekend. Een DNF in Race 1 en bracht ze op een achterstand na nog een vierde plaats in Race 2. Dit is de eerste keer dit seizoen dat het BMW-duo een Sprint-weekend verlaat zonder een overwinning.

* * *

Er waren inderdaad twee eerste winnaars in Valencia met de #21 Comtoyou Racing Audi van Gilles Magnus en Finlay Hutchison die Race 1 wonnen, terwijl Simon Gachet en Paul Evrard (#26 Saintéloc Junior Team Audi) zegevierden in Race 2.

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 3 Thierry Vermeulen actie
Thierry Vermeulen

* * *

Dit heeft de titelrace wijd opengetrokken. Alle vijf de teams kunnen nog steeds de Gold Cup-kroon pakken, met het #9 Boutsen VDS-duo Panis/Di Folco voorop met 90 punten. Krütten/Williams hebben er 84, terwijl Magnus/Hutchison (75,5), Gachet/Evrard (74,5) en het #10 Boutsen VDS Audi-duo Gazeau/Eteki (72) kunnen allemaal nog kampioen worden op Zandvoort.

* * *

In de Silver Cup behaalde Tresor Attempto Racing vijf overwinningen van een mogelijke acht, door het hele weekend te winnen. Alex Aka en Lorenzo Patrese versloegen in beide wedstrijden hun belangrijkste titelrivaal, de #77 HRT Mercedes-AMG, en schoven met één punt voorsprong naar de top van het rijdersklassement.

* * *

Behoudens een grote overstuur, zullen Patrese en Aka tegen HRT-rijder Jordan Love vechten voor de titel. Het #90 Madpanda Motorsport Mercedes-AMG-duo, bestaande uit Ezequiel Perez Companc en Jesse Salmenautoutio, staat 31,5 punten achter de leiding en heeft maximaal nog 35 punten te veroveren in Zandvoort.

* * *

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 5 Alex Malykhin Bronze Cup-kampioen

Alex Malykhin werd gekroond tot Bronze Cup-kampioen dankzij de overwinning in Race 2. De #911 Pure Rxcing Porsche eindigde vijf opeenvolgende races op het podium voordat hij bij de laatste poging een eerste overwinning behaalde, waarmee zijn seizoen in stijl werd afgesloten. Malykhin bevindt zich ook in een zeer sterke positie om de algemene Bronze Cup-kroon naar zich toe te trekken tijdens de komende Endurance Cup-finale op Circuit de Barcelona-Catalunya.

* * *

Terwijl de Bronze Cup is beslist, blijven alle andere Sprint Cup-titels open voor de finale van volgende maand. Het Valencia-weekend heeft inderdaad een fascinerende strijd om de overall titel op Zandvoort (13-15 oktober) opgeleverd. Marciello/Boguslavskiy leiden het klassement met 6,5 punten voorsprong op Drudi/Feller, met Vanthoor/Weerts op nog eens zeven punten achterstand. De #11 Comtoyou Racing- en #69 Emil Frey Racing-crews behouden ook nog een theoretische kans op de titel. Het belooft een spannend en vooral beslissend weekend aan de Nederlandse kust te worden!

Klik hier voor de uitslag van de GT World Challenge Europe Sprint Cup van 2023 (Race 2 op zondag)

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 7
Nr 69 Thierry Vermeulen

Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 8Valencia GT World Challenge Europe_Sprint_Cup Foto 9

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS