Karting • Karting Diversen

NK-zege voor oppermachtige Senna van Soelen: "Zo veel geleerd bij de Euro Series en het WK"

Uitgegeven door Bart • 9 december 2021 18:04 • Print artikel

Eindhoven - Senna van Soelen heeft afgelopen weekend een mooie overwinning geboekt in het Nederlands IAME kampioenschap. De karter uit Oostvoorne, uitkomend voor het topteam van WJS Racing, won op de Landsard in Eindhoven de afsluitende race in de X30 Senior klasse. Als klap op de vuurpijl mocht ook zijn vriendin Isabella Baas als derde mee naar het podium. Wie weet treden zij in de voetsporen van de ouders van Max Verstappen, aangezien Jos Verstappen en Sophie Kumpen elkaar ook in de kartsport hebben leren kennen.

Senna van Soelen

Van Soelen werd vorig jaar nog kampioen in de X30 Junior en maakte dit jaar de overstap naar de Senioren. De snelheidsduivel reed niet alle NK-wedstrijden, omdat hij ook uitkwam in de IAME Benelux Series, de IAME Euro Series en het WK in Adria. Tijdens de World Finals keek hij zijn ogen uit. "Dit was mijn eerste jaar in de Senior en vooral in de Euro Series en tijdens de World Finals leer je zo enorm veel. Het gaat zo veel anders en sneller op een WK. Je leert veel over aanvallen, inhalen, verdedigen, een snel rondje neer kunnen zetten op het moment dat het moet. Dat soort dingen. In korte tijd leer je heel veel. Het hele proces tijdens een weekend gaat bij de Euro Series en het WK zo veel sneller. Dat heb ik dit weekend tijdens het NK al toe kunnen passen. Door die ervaring wordt het NK makkelijker. Het is heel leuk dat ik dit jaar met een NK-overwinning heb kunnen afsluiten en ik mag een mooie beker mee naar huis nemen."

Tijdens de trainingen was Van Soelen nog zoekende, maar vanaf de kwalificatie zat hij er goed mee. Pole position werd met een tijd van 58.840 maar net op 0.020 gemist. "Het was best een zware dag voor ons. Toen we het eenmaal voor elkaar hadden, hadden we het ook echt goed voor elkaar. De finale was zwaar. In de eerste paar ronden gebeurde er van alles. Ik zag dingen die ik nog nooit gezien had op een kartbaan, maar ik heb de koppositie vast kunnen houden en ben als eerste over de finish gekomen."

Senna van Soelen

Van Soelen streed dit jaar in de top van de kartsport tijdens de Euro Series en het WK. "Het WK in Adria was echt het hoogtepunt van het jaar. Het ging eigenlijk heel goed. De kwalificatie ging nog wat minder, waardoor ik in de heats continu van achteraan moest komen. Dat is natuurlijk niet ideaal en niet wat je graag wilt, maar ik heb er hele leuke races van kunnen maken. In iedere heat heb ik misschien wel 15 man per race ingehaald. Er was zo veel actie, echt leuk om te rijden. Hier in Eindhoven is het lastiger om in te halen. Deze baan is veel smaller. De kartbaan in Adria is vloeiender, je haalt er een hogere topsnelheid en je hebt er veel snelle bochten. Dat vind ik het mooiste."

In zijn kielzog mocht vriendin Isabella Baas mee naar het podium. "Dat is natuurlijk heel leuk dat we samen op het podium staan. Ik was al blij met mijn eigen prestatie, maar ben ook heel blij voor Isabella dat zij ook het podium heeft gehaald. Knappe prestatie."

Senna van Soelen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Meijer Tegels & Sanitair, Peli, Mag-Lite, Keiretsu Europe, FJT Administraties, E. Groeneweg Fiscaal en Financieel Adviesbureau en Lambert & Company BV.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS