Formule 1

Lewis Hamilton wint in Oostenrijk, Max Verstappen pakt kostbare punten op P3, grandioze blunder Ferrari + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 12 juli 2020 15:07

Spielberg - De Grote Prijs van Steiermark op de Red Bull Ring is gewonnen door Lewis Hamilton. De Brit won de 85e Grand Prix uit zijn carrière en hield Valtteri Bottas achter zich. Max Verstappen bleef steken op P3. De Nederlander reed lang op de tweede positie, maar verloor deze in de slotfase van de wedstrijd. Bij Ferrari stond het scharlaken schaamrood op de kaken. In de eerste ronde raakten Charles Leclerc en Sebastian Vettel elkaar en was het team al in de openingsfase uitgeschakeld.

F1 2020 Max Verstappen


De start verliep aan kop van het veld goed voor de als derde gestarte Carlos Sainz, maar Max Verstappen wist zijn tweede positie achter Lewis Hamilton te behouden. In het middenveld was er bij de derde bocht een touché tussen Charles Leclerc en Sebastian Vettel. De Duitser verloor daardoor zijn achtervleugel, voor de organisatie reden om de safety car in te zetten.

Na drie ronden werd de in tegenstelling tot zaterdag droge baan weer vrijgegeven. George Russell (P11) had kort daarna een uitstapje in het grind, maar kon wel verder. Bij Ferrari ontvouwde het drama zich compleet. Leclerc kwam voor de tweede keer binnen en zette zijn bolide uit. Op het moment dat de Ferrari-coureur uitstapte schoof Valtteri Bottas een positie op door de McLaren van Sainz in te halen.

De Mercedes-coureurs waren flink aan het pushen om Verstappen onder druk te zetten. Valtteri Bottas noteerde even de snelste tijd, maar dat kon Lewis Hamilton in ronde 13 beter in 1:08.484. De Brit die aan de leiding ging liep langzaam iets uit op Max Verstappen. Bottas op P3 bleef voorlopig op een 3 seconden achterstand van de Red Bull-coureur. Racing Point-coureur Lance Stroll was op P9 in gevecht om zijn positie met Sergio Perez. Lando Norris reed met zijn pijnlijke rug daarachter op P11. Iets verder naar voren was Daniel Ricciardo (P7) in een strijd verwikkeld met Renault-teamgenoot Esteban Ocon. Na een paar pogingen lukt het de Australiër om Ocon in te halen.

In ronde 24 kwam Max Verstappen als eerste naar binnen voor nieuw rubber. De Nederlander wisselde naar de medium band en kwam terug op de derde positie achter Bottas. Ook Ocon kwam een ronde later binnen, maar de Fransman stopte er helemaal mee en was de derde afvaller. Lewis Hamilton kwam in ronde 27 binnen voor een pitstop en ging ook over op de medium compound. Nu ging Valtteri Bottas aan de leiding. Hamilton kwam voor de Nederlander op de baan terug, dus de Red Bull coureur won geen plek. Daniel Ricciardo kroop langzaam de top 5 in achter Alex Albon door een slechte pitstop van Carlos Sainz. De Spanjaard viel zelfs terug naar P13. Een ronde later was het Bottas die zijn pitstop maakte. Hij zakte terug naar P3 achter Verstappen. Op de helft van de race maakte Albon zijn eerste bandenwissel. Nicholas Latifi P16 en George Russell (P17) hadden inmiddels een ronde aan de raceoverall.

In ronde 40 verbeterde Valtteri Bottas de snelste raceronde naar 1:07.591. Met nog 20 ronden te gaan bleef de kop van het veld onveranderd, ondanks de verwoede pogingen van Bottas om vanaf P3 dichterbij aan Max Verstappen te komen. De Nederlander op zijn beurt lag 6 seconden achter leider Lewis Hamilton.

Met nog 10 ronden te gaan was de strijd om P4 tussen Alex Albon en Sergio Perez in volle gang. De Racing Point-coureur was op jacht naar de positie van de Thai die inmiddels binnen DRS-afstand kwam. De mMxicaan noteerde zelfs de snelste ronde in 1:07.396. Aan de kop van het veld was Valtteri Bottas met nog 6 ronden te gaan binnen 1,5 seconde afstand van Max Verstappen gekomen. In ronde 66 ging de Fin voorbij aan de Nederlander die een probleem had met de handling van de RB16 in bocht 3.

De strijd ging nog een aantal bochten verder, maar Verstappen moest toch zijn meerdere erkennen in de prestatie van de Mercedes-bolide. Verstappen ging nog wel naar binnen in een poging de snelste ronde te rijden voor een extra punt, maar kwam midden in het verkeer terug de baan op. Daardoor ging het extra punt naar Carlos Sainz die een tijd van 1:05.619 op de klok had gezet. In de laatste ronde verloor Sergio Perez zijn voorvleugel na een touché met Albon, maar de Mexicaan kon de race wel uitrijden. Lewis Hamilton ging ongehinderd naar zijn 85e overwinning voor teamgenoot Bottas. Verstappen kwam iets te kort op Mercedes en sloot de race af op P3.

Uitslag Grand Prix van Steiermark 2020:

Pos	Driver			Team					Time
1 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas Formula One Team 71 laps
2 Valtteri Bottas Mercedes AMG Petronas Formula One Team +13.719
3 Max Verstappen Aston Martin Red Bull Racing +33.598
4 Alexander Albon Aston Martin Red Bull Racing +44.400
5 Lando Norris McLaren F1 Team +61.470
6 Sergio Perez BWT Racing Point F1 Team +62.387
7 Lance Stroll BWT Racing Point F1 Team +62.453
8 Daniel Ricciardo Renault F1 Team +62.591
9 Carlos Sainz McLaren F1 Team +1 lap
10 Daniil Kvyat Scuderia AlphaTauri Honda +1 lap
11 Kimi Raikkonen Alfa Romeo Racing Orlen +1 lap
12 Kevin Magnussen Haas F1 Team +1 lap
13 Romain Grosjean Haas F1 Team +1 lap
14 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Orlen +1 lap
15 Pierre Gasly Scuderia AlphaTauri Honda +1 lap
16 George Russell Williams Racing +2 lap
17 Nicholas Latifi Williams Racing +2 lap
DNF Esteban Ocon Renault F1 Team 25 laps
DNF Charles Leclerc Scuderia Ferrari Mission Winnow 3 laps
DNF Sebastian Vettel Scuderia Ferrari Mission Winnow 1 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS