Formule 1

Mongolië wil dat de FIA actie onderneemt tegen Max Verstappen: "Door bovengenoemd incident betwijfel ik of..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 oktober 2020 21:20

IMOLA - Hoewel Max Verstappen toegeeft dat zijn commentaar over de boordradio tijdens de Grand Prix van Portugal 'niet juiste was', wil de staat Mongolië dat de FIA actie onderneemt jegens de Nederlandse coureur van Red Bull Racing. Afgelopen weekend haalde een boze Verstappen uit naar Lance Stroll van Racing Point nadat ze elkaar geraakt hadden tijdens VT2.

Max Verstappen Red Bull Racing F1


"Is deze fu***g kerel blind? Wat is er met hem aan de hand? Jezus Christus. Wat een idioot. Ik heb schade. Wat een mongool. Ik zweer het', zei Verstappen 'in the heat of the moment' toen hij bijna van de baan crashte toen Stroll plotseling instuurde op topsnelheid.

Voor de Grand Prix van Emilia Romagna van dit weekeinde gaf Verstappen toe dat hij te ver was gegaan, maar hij stelde dat hij 'nooit van plan was geweest om iemand te beledigen'.

Liefdadigheidsinstelling Mongol Identity gaf eerder deze week een open brief uit waarin ze de houding van de F1-piloot kritiseerde. De VN-ambassadeur van Mongolië, Lundeg Purevsuren, volgde haar voorbeeld en stuurde brieven naar Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz en naar Tobias Moers, chief executive van RBR's titelsponsor Aston Martin.

Purevsuren bestempelde Verstappen als 'racistisch en geringschattend' en riep het bestuursorgaan van de F1 op om in te grijpen vanwege de tirade van de Nederlander. "Ik betreur het gebruik van racistische en onethische taal in het openbaar door Red Bull-coureur Max Verstappen tijdens de training van de Grand Prix van Portugal van het wereldkampioenschap Formule 1 op 23 oktober 2020", schreef Purevsuren.

"Sport wordt over de hele wereld beschouwd als een symbool van eenheid en ik ben van mening dat er in sport geen enkele vorm van rassendiscriminatie mag zijn. Ik steun het 'We Race as One' -initiatief van de Formule 1 tegen racisme. Maar door bovengenoemd incident betwijfel ik of dit initiatief wel strookt met de werkelijkheid."

"Ik heb er alle vertrouwen in dat de Internationale Automobielfederatie (FIA) actie zal ondernemen tegen Red Bull-coureur Max Verstappen voor zijn onaanvaardbare gedrag van herhaaldelijk gebruik van racistisch en geringschattend taalgebruik tegen welke etnische groep dan ook, om herhaling van dergelijk onethisch gedrag in de sport te voorkomen."

Max Verstappen gaf toe dat hij in the heat of the moment anders had moeten reageren, maar F1-coureurs moeten met de snelheden die ze halen in een split second reageren en met meer dan 250 tot 300 kilometer per uur gaan er soms andere kreten de eter in als je op het punt staat om ook te kunnen crashen. “Om te beginnen wilde ik helemaal niemand beledigen, dat is echt nooit mijn intentie geweest. Dit is gewoon in het heetst van de strijd gebeurd. Daarmee zeg ik niet dat ik de juiste woorden heb gebruikt, want ik weet zelf ook wel dat mijn uitlatingen niet correct waren, maar dat kan ik nu niet meer veranderen, maar ik wilde zoals gezegd niemand beledigen”, verontschuldigde Max Verstappen zich.

“Ik schold natuurlijk, maar vlak daarna zag ik Lance alweer en hebben we normaal met elkaar gesproken. Zo zijn coureurs onderling ook. We kunnen boos op elkaar zijn, maar als we elkaar vijf minuten later spreken en in de ogen kijken, dan is het alweer vergeten. Soms wordt iets in de buitenwereld uitvergroot, maar nogmaals ik wilde niemand pijn doen. Je leert hier natuurlijk weer van.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS