Formule 1

Moet Nikita Mazepin stoppen met F1? Rus van Haas geeft uitleg over dienstplichtgeruchten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juni 2021 07:56 • Print artikel

Haas-rookie Nikita Mazepin heeft opheldering verschaft over recente geruchten dat zijn eerste seizoen in de F1 mogelijk zou worden verstoord door zijn verplichte militaire dienst in Rusland.

Nikita Mazepin Haas F1


Vorige week verscheen een bericht op internet - gebaseerd op opmerkingen van Mazepins vader Dmitry tijdens een recent economisch forum in Sint-Petersburg - waarin werd beweerd dat de 22-jarige Haas-coureur dit jaar mogelijk zijn dienstplicht in zijn geboorteland zou moeten vervullen.

Hoewel de dienstplicht in Rusland verplicht is voor jonge mannen, zijn er twee verschillende mogelijkheden om de dienstplicht te vervullen. Eén daarvan houdt in dat iemand eenmaal per week een speciale les volgt, en dat is de optie die Mazepin heeft gekozen.

Mazepin voldoet in feite aan die eis naast zijn studie aan de Staatsuniversiteit van Moskou. "Van mijn kant is de situatie heel duidelijk", verklaarde Mazepin. "Ik studeer aan de universiteit, en zoals het in Rusland werkt, is er een verplichte militaire dienst, en er zijn twee manieren om dienst te doen, als je fit genoeg bent."

"Optie één is de universiteit afmaken en dan een jaar gaan. En optie twee is als je fit genoeg bent wat betreft je fitnessresultaten en je studieresultaten, dan kun je doorgaan naar zoiets als het eliteleger, dat op een heel andere manier wordt gediend. Het is één dag per week, en je leert om een reserve-officier te zijn. Het duurt drie jaar, een dag per week, en het wordt in principe gedaan in een klas."

Mazepin begon aan zijn universitaire opleiding economie tijdens zijn eerste seizoen in het FIA Formule 2-kampioenschap in 2019. "Ik doe dit al twee jaar. En ik ga er uiteraard nog een jaar mee door om hopelijk af te studeren als reserveofficier. Vijf dagen geleden ben ik geslaagd voor mijn eindexamen op de universiteit voor het afronden van mijn eerste vier jaar, en ik ga verder om later in de komende twee jaar een tweede master te halen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS