Autosport NL • Autosport NL Diversen

Milan Teekens en Maxime Oosten doen zich gelden in Mazda MX-5 Cup: samen drie zeges, twee snelste ronden én het baanrecord!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 oktober 2020 09:49 • Print artikel

ZANDVOORT – Met twee snelste rondes, een baanrecord, twee overwinningen en een tweede plaats liet autocoureur Milan Teekens uit Zoetermeer afgelopen weekeinde zien dat hij misschien wel de voornaamste titelkandidaat is in de Mazda MX-5 Cup. Sterker nog, sinds het raceweekeinde in Zandvoort gaat hij met één punt aan de leiding van de titelstrijd. Zijn teammaat Maxime Oosten uit Beetsterzwaag kende een wisselend weekeinde waarin mechanische pech een goed resultaat voorkwam. Niettemin slaagde hij erin de derde race te winnen.

Maxime Oosten en Milan Teekens close finish

“Ja het ging wel goed”, was de logische reactie van Milan (17). “Elke sessie had ik het gevoel dat ik ‘overspeed’ had op iedereen. Ik weet elke race dat ik hem kan winnen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en het gevoel. Ik zit ook heel relaxed in de auto.”

Al tijdens de eerste training was Milan de snelste. Helaas kon hij door een miscommunicatie die snelheid niet laten zien in de kwalificatie. “Er was besloten de sessie tien minuten eerder te beginnen. Toen we dat hoorden moesten we vanuit het parc fermé nog naar de pits rijden. Daar aangekomen was de sessie al zes minuten bezig”, legde Milan uit. “Dat was op een opdrogende baan, maar een paar minuten nadat ik op de baan was gekomen, begon het te regenen. Ik was op dat moment bijna klaar met mijn snelle ronde toen er met de rode vlag werd gezwaaid. En ik had nog geen snelle tijd staan. In de regen ben ik naar de zevende plek gereden. Dat was heel jammer.”

In race één moest Milan als vierde beginnen als gevolg van de reversed grid-regel. “Samen met Maxime controleerde ik de race. Maxime lag eerste en ik tweede, we reden samen weg. Hij kreeg helaas versnellingsbakproblemen en aan het eind werd het nog heel spannend. In de voorlaatste ronde werd ik ingehaald door Filip Wojtowicz, maar ik bleef vol doorstrijden. In de laatste ronde heb ik hem buitenom ingehaald in de Audi S-bocht en heb ik toch nog de wedstrijd gewonnen. Dat was echt heerlijk. Ik moest hem ook wel winnen. Ik had de helft van de wedstrijd aan de leiding gereden, ik wilde die niet meer uit handen geven.”

Race twee werd op een natte baan verreden. Milan startte als zevende. “Ik moest snel naar voren toe. Dat ging goed. Ik heb bij de start meteen wat mensen ingehaald en na twee ronden lag ik al derde. Ik was de hele race de snelste op de baan. Ik had ook de snelste raceronde en daar kreeg ik een punt voor. In de laatste ronde pakte ik de koppositie. Daar had ik op gewacht. Ik wist dat ik de snelste was. Ik was echt blij met mijn prestatie. Ik wist dat ik het kon, maar je moet het ook doen.”

Tijdens de derde, droge race, startte Milan opnieuw op de zevende plaats. Na paar inhaalmanoeuvres kwam hij ook in deze race weldra op de derde plek terecht. “Maxime en ik zetten zoveel druk op Marcel Dekker dat we er allebei langsgingen.” Daarna scherpte de talentvolle Zuid-Hollander zijn eigen baanrecord aan voor de MX-5 Cup: 1.53,7. “En ik had snelste ronde gereden, dus dat was nog een punt.” Precies genoeg om het weekeinde af te sluiten als leider in het kampioenschap, met het minimale verschil van een puntje. “Echt gaaf dat ik nu bovenaan sta.”

podium Maxime Oosten en Milan Teekens

Maxime Oosten
Zijn boezemvriend Maxime (16) bewees tijdens de trainingen dat hij net als Maxime erg snel was. Maar ook in zijn geval ging het mis in de kwalificatie. “We hadden de verkeerde afstelling, een verkeerde gok. Ik kwam daardoor niet verder dan P9.”

Dankzij de reversed grid-regel voor de eerste race startte Maxime van P2. Na de eerste bocht lag hij al eerste. “En na een paar rondes had ik een gat opgebouwd van drie seconden, de nummer drie reed op elf seconden. Het ging heel lekker, totdat ik voelde dat mijn bak niet meer lekker schakelde. Ik had geen derde versnelling meer. Daardoor ging het binnen een paar bochten van een goede race naar een dramatische race. Dat was heel jammer.”

In race twee moest hij van de negende plaats starten en binnen een paar bochten had de talentvolle Fries al een paar rijders ingehaald. “Ik sloot aan bij het kopgroepje en heb ik een heel lange battle gehad om de vierde positie. Die heb ik uiteindelijk gepakt. Het was dan wel geen podiumplaats maar ik heb een superleuke race gehad.

In race drie begon Maxime vanaf de zesde plaats en binnen twee bochten lag hij al vierde. “Ik reed samen met Marcel Dekker weg. Later sloot Milan nog aan. Met drie dik reden we de laatste tien minuten van de race. Super dat ik die race uiteindelijk gewonnen heb. Ik ben dit seizoen er vaak dichtbij geweest, nu heb ik eindelijk die eerste plek.”

Maxime staat nu derde in het kampioenschap met nog één ronde van drie races te gaan. Die wordt gehouden op het circuit van Assen. “Kampioen worden zal niet meer lukken, maar het zou mooi zijn als ik daar weer kan winnen!”

Maxime Oosten en Milan Teekens worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS