Karting • Iame X30 Euro Series

Milan Kok pakt als debutant tweede opeenvolgende titel in de kartsport: "Niet echt verwacht dat ik kampioen kon worden, maar..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 november 2019 16:47 • Print artikel

MARIEMBOURG – Met een keurige tweede plaats bezegelde karter Milan Kok zondag het IAME X30 Benelux-kampioenschap. Op het circuit van Mariembourg pakte de twaalfjarige rijder uit Wijk bij Duurstede overtuigend de titel in X30 Cadet-klasse en verzekerde zich daarmee van zijn tweede kampioenschap in twee jaar tijd.

Milan Kok

Natuurlijk was Milan blij. Zijn tweede titel in twee jaar. Vorig jaar in de Mini Parilla-klasse, dit seizoen als debutant in de Cadet-klasse. Een knappe prestatie. Hoe hij hem dat had geflikt? Het talent van topteam TK Racing had een verrassend nuchter antwoord op die vraag. “Gewoon veel trainen en gaan. Als je bijna elk weekend op de baan bent, leer je het vanzelf wel.”

Maar zo nuchter als zijn antwoord was, zo moeilijk bleek de uitvoering. “In het Benelux-kampioenschap doen superveel goede rijders mee, dus het was wel moeilijk, ja. Ik had het van tevoren dan ook niet echt verwacht dat ik kampioen kon worden. Maar toen de goede uitslagen kwamen, uiteindelijk wel.”

Milan had vorig jaar met zijn titel in de Mini Parila-klasse overigens al bewezen snel te zijn. Toch had hij verwacht meer tijd nodig te hebben om zich aan te passen aan het hogere niveau. “Ik was wel verbaasd dat het best wel makkelijk ging. Het was een grotere kart, dus ik dacht dat het moeilijker zou zijn om in te halen, maar het voelde bijna hetzelfde. In de eerste twee dagen was ik al gewend aan de kart.”

Uiteindelijk zat het hem met name in één ding waarom hij dit jaar als rookie meteen zo sterk voor de dag kwam. “Ik heb nu meer lef. Ik durf de kart sneller naast iemand anders te zetten. Ik ben niet bang. Van tevoren reed ik misschien iets te netjes. Kurt (Timmermans, de teameigenaar van TK Racing, red.) heeft me geholpen dat te veranderen. In de loop van het seizoen is me dat gelukt.”

Dat bleek ook tijdens de races van afgelopen weekeinde. In de heats naar de achtste en de tweede plaats gesneld eindigde hij in de finale als tweede. “Dat was wel goed. Het was jammer dat ik er in de eerste race met iemand afging. De andere races gingen wel goed. Ik had een plek in de top drie verwacht. Winnen had misschien wel gekund, maar ik reed wel op safe, want als ik in top drie zou eindigen dan was ik kampioen.”

Terugblikkend op zijn seizoen vond Milan de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap in Mariembourg de mooiste. “Toen was ik in alle drie de races eerste. Dat was ook in de regen, dan ben ik altijd wel goed.”

Milan Kok

Een andere mooie race was de IAME X30 International Final in Le Mans, het WK voor IAME-piloten van vorige maand. “Het ging eigenlijk wel goed. Jammer alleen dat ik met de kwalificatie eraf ben gereden. Daardoor moest ik als 32ste starten in mijn poule. In de derde heat ben ik van de 32ste plaats naar P2 gereden. We hadden goed gegokt, want ik reed op regenbanden en de rest op slicks. Dat voelde goed.”

Uiteindelijk moest Milanin de B-finale starten, als vijftiende. Hij kende een superstart. “Ik lag na de eerste ronde al op de negende plaats. Maar op een gegeven moment ging iemand van de baan en ik kon hem niet meer ontwijken. Ik kon daarna nog wel verder rijden, helaas was de rest al te ver weg.”

Een teleurstelling voor Milan natuurlijk, maar hij kon tot zijn tevredenheid concluderen dat hij veel geleerd had van zijn WK-deelname. “Wat je normaal in een jaar leert, leer je daar in een week. Alle topdrierijders van de wereld zijn daar. Daar heb ik laten zien dat ik kan inhalen.”

In ieder geval kan Milan met een goed gevoel de winter in met het IAME X30 Cadet Benelux kampioenschap op zak.

Milan bedankt zijn vader en moeder, teambaas Kurt Timmermans, de crew van TK Kart Racing en zijn sponsoren.

Milan Kok wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Go-Autoparts, Schildersbedrijf Ed van den Berg, 4M Bouwservice, Etske Muis en TK Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS