Karting • GK4 Kartseries

Milan Kok debuteert bij Senioren en dendert prompt naar de dagzege! "Ik ging er vol voor"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 november 2021 13:00 • Print artikel

GENK – Met dispensatie mocht Milan Kok afgelopen weekeinde debuteren in de IAME Senioren nationaal-klasse van de GK4 Kart Series en liet zich direct gelden. De pas veertienjarige karter uit Wijk bij Duurstede denderde prompt naar de overwinning en gaf daarmee zijn visitekaartje af voor komend seizoen, als hij het hele jaar in de klasse gaat rijden.

Milan Kok met vader en Grid girl

“Ja, dit was een goed weekend”, zei Milan, die in 2018 en 2019 al eens kart kampioen werd, met een tevreden lach. Hoewel hij debutant bij de IAME X30 Senioren Nationaal was, was het zondag al geen verrassing meer dat de rijder van topteam TK Racing zo snel zou zijn. “Vrijdag in de regen ging het al goed, legde hij uit. “We hadden in bijna elke training de snelste tijd. Toen we keken op buienradar zagen we dat het op zaterdag ook ging reden, dus toen kregen we ook over die dag een goed gevoel.”

En jawel, ook tijdens de eerste vrije training op zaterdag knalde de protegé van Kurt Timmermans naar de snelste tijd. Het zag er dus goed uit voor de kwalificatie. “Ik had toen wel een beetje last van zenuwen waardoor ik niet honderd procent gefocust was. Daardoor ben ik tweede geworden. In de eerste race ging het wel goed.”

Want Milan kon zijn tweede plek, waarop hij de race begonnen was, relatief eenvoudig vasthouden. Helaas vergiste hij zich in de slotfase van de race door een ‘Hilbert van der Duimpje’ te doen. “Ik lag op de tweede plaats toen ik per ongeluk de pitstraat in reed terwijl we nog een ronde te gaan hadden. Ik dacht dat ik al gefinisht was. Maar toen zag ik twee jongens doorrijden en toen moest ik snel weer de baan op. Gelukkig ben ik toch nog derde geworden.”

Die vergissing had hem gelukkig niet van zijn apropos gebracht, zo bleek wel in de tweede race. “Toen ben ik van de derde naar de tweede plaats gereden. En in de laatste race, de finale, hadden we dankzij een goede bandenkeuze opnieuw een heel goede snelheid. Ik ben van de tweede naar de eerste plek gereden met zes seconden voorsprong. Ik voelde dat de kart lekker lag en ging er vol voor. Zo kreeg ik een lekkere voorsprong.”

Milan Kok ijzersterk naar zege

Voor Milan was het pas zijn eerste wedstrijd in een Senior-kart. Hij begon het seizoen namelijk in een Junior. Hij kwam in die kart uit in het IAME Benelux-kampioenschap, maar het bleek al gauw dat hij niet meer in die kart thuishoorde. “Door mijn lengte werd ik veel te zwaar. Daardoor ging het niet meer en zijn we begonnen in de Senior-kart te trainen. Nu hebben we onze eerste wedstrijd gereden.”

Zijn voorbereiding besloeg twee weekeindes trainen in de Senior-kart. “Toen was het droog. De bandenslijtage is hoger omdat de kart sneller gaat, dus dat was even wennen. Je moet ook heel andere lijnen rijden, je moet veel ‘korter’ rijden. Je hebt ook veel meer vermogen. De rijders zijn veel meer ervaren, dat voel je wel. En ze beuken meer. Maar het ging wel lekker vandaag, dus ik heb vertrouwen voor komend seizoen!”

Milan bedankt Kurt Timmermans, TK Racing en zijn vader.

Milan Kok wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Go-Autoparts, Schilderbedrijf Ed van den Berg en Etske Muis.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS