Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Milan De Laet in debuutjaar Frans kampioen Formule Ford! "Ik ben blij dat het me in het eerste jaar is gelukt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 oktober 2019 15:42 • Print artikel

HAACHT - Autocoureur Milan De Laet heeft in zijn debuutjaar in de autosport de titel gepakt in het Frans kampioenschap Formule Ford. Het zestienjarige talent uit Haacht pakte daarvoor tal van podiumplaatsen en twee raceoverwinningen.

Milan De Laet in debuutjaar Frans kampioen Formule Ford!

“Het was een heel interessant jaar voor me. Ik heb veel bijgeleerd”, zegt een verheugde Milan. “Het was een grote stap van karting naar Formulewagens, dus ik ben blij dat het me in het eerste jaar is gelukt om kampioen te worden.”

Hij begon het seizoen sterk door direct podiumplaatsen te scoren. En zijn eerste overwinning kwam nota bene in eigen land, op het circuit van Zolder. “Het was leuk om daar te rijden. Ik was er heel blij mee, dat het in eigen land was, op mijn thuiscircuit.” En jawel, tijdens de volgende ronde, in Charade, won hij opnieuw een race.

Zijn vuurdoop in de autosport was pittig, want de eerste keer dat Milan in een Formule Ford-auto stapte, was in de regen in Zuid-Frankrijk, op het circuit van Lédenon. “Dat was wel een uitdaging. Ik had nog nooit in een auto gereden. Maar het was eigenlijk niet eens zo heel anders dan karten in de regen. Daar was ik heel verbaasd over.”

Milan De Laet

Niettemin maakte die eerste keer een grote indruk op Milan, die het hele seizoen werd begeleid door de zeer ervaren Toon Bosmans. “Het was geweldig! De topspeed was een stuk hoger dan bij karting. Je zit in een formulewagen, de G-krachten zijn hoger. Het gaf echt een kick. Ik vind het ook toffer dan karten, vanwege de snelheid en vanwege het feit dat je op een groot circuit rijdt.”

Omdat Milan vanuit het karten schakelen al gewend was, had hij het rijden in de Ford redelijk snel onder de knie. Dat hij meteen zo sterk voor de dag kwam, verklaart Milan door de vele tests die hij in de winter voor het seizoen deed met het Old School Racing Team. “Ik heb zo enorm veel geleerd over de auto, over wat de limieten waren.”

Daarna moest het natuurlijk nog wel tijdens de races gebeuren. En dat lukte hem dus. Overtuigend. Al moest de snelle Belg tot de laatst race aan toe knokken voor de titel. “Ik ben uiteindelijk drie punten voor mijn concurrent geëindigd. Het was heel close. De titel was een hele opluchting. Ik heb er enorm hard voor gewerkt, heb alles gegeven. Dat ik kampioen ben geworden, is de kers op de taart.”

Milan De Laet in debuutjaar Frans kampioen Formule Ford

Nu hij zijn jaar op de best mogelijke manier heeft afgesloten, kan Milan met een goed gevoel zijn opties voor komend jaar bekijken. Maar eerst rijdt hij nog de Walter Hayes Trophy op het circuit van Silverstone. Daar gaat hij voor het Engelse team Oldfield Motorsport uitkomen. “Dat wordt een geweldige race”, kijkt Milan ernaar uit.

En volgend jaar? “Dan wil ik het Engelse Formule Ford-kampioenschap rijden. In Engeland is het niveau hoger, dus zal het moeilijker worden. Het plan was om twee jaar in formule-auto’s te rijden om ervaring op te doen. Het is een goede basis om race-ervaring op te doen. Daarna gaan we kijken hoe ik van racen mijn carrière kan maken.”

Milan bedankt zijn coach Toon Bosmans. Milan De Laet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door KartTracker.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS