Autosport NL • Autosport NL Diversen

Mike Dijkgraaf rijdt eerste meters in raceauto en is meteen verkocht: “Dit is gewoon mijn droom"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 november 2020 02:48 • Print artikel

ZANDVOORT – Vier wielen hebben ze allebei, karts en auto’s; toch was het rijden in een raceauto een bijzondere ervaring voor karter Mike Dijkgraaf. Tijdens de introductiedag van V-Max Racing Management en RaceXpress op het circuit van Zandvoort nam het pas vijftienjarige talent uit Roosendaal plaats in een krachtige Ford Fiësta.

Mike Dijkgraaf Ford Fiesta op Circuit Zandvoort

“Het was echt superleuk. Het racen, het racegevoel, de geluiden van de auto’s op het circuit”, keek Mike met een brede lach terug op de dag. “Voor de eerste keer zelf rijden in een raceauto is natuurlijk geweldig.”

Het was bovendien behoorlijk anders dan zijn vertrouwde kart. “Met karten hoef je niet te schakelen. Dat was nieuw voor mij. Het is gewoon een kwestie van wennen en meer doen. Het zijn nog steeds vier wielen, maar een auto is natuurlijk veel groter, hij is breder, heeft meer vermogen en is sneller. Dat geeft een kick.”

Bovendien reed hij zaterdag in Zandvoort op een heus Formule 1-circuit. “Dat is wel een leuk idee. De kombochten zijn wennen, het is apart, het is schuin. De auto gaat als vanzelf in de kombochten, je hoeft maar een heel klein beetje mee te sturen. Het zijn geweldige bochten, echt leuk om daarin te rijden. De Hugenholtz-bocht is de moeilijkste van de twee.”

Stel dat Mike moet kiezen tussen karten en autosport, dan kiest hij voor het laatste. “Karten is en blijft leuk, maar dit is toch wel een stukje leuker. Alles met auto’s vind ik gewoon geweldig en ik hou ervan om in auto’s te rijden. Dit is gewoon mijn droom, om de autosport in te gaan, proberen om beter te worden. En zo ver mogelijk te komen.”

In de autosport bestaan vele kampioenschappen en kun je racen in vele soorten auto’s. De juiste keuze maken is dan ook niet zo gemakkelijk, realiseerde de snelle Brabander zich. “Ik weet ook nog niet echt welke kant ik op wil.”

Wanneer we zijn officiële debuut in de autosport kunnen verwachten? “Komend jaar autosport zou leuk zijn, maar je moet natuurlijk wel het geld ervoor hebben. Ik moet me erop oriënteren en sponsors vinden. Ik zie me wel rijden in de Ford Fiesta Sprint Cup. Ik zou het geweldig vinden. Op tv keek ik er altijd al naar en het leek me altijd al leuk er een keer in te rijden.”

Zijn autosportambitie staat de kartsport, waarin hij de afgelopen veel ervaring heeft opgedaan en waarin hij heeft laten zien dat hij talent voor racen heeft, vooralsnog niet in de weg. Mike: “Ik blijf wel karten, sowieso wil ik dit seizoen afmaken en volgend seizoen wil ook nog karten.”

En dat doet hij bepaald niet onverdienstelijk, kun je wel stellen. Mike staat op dit moment eerste in de IAME X30 Junioren nationaal-klasse van het GK4-kampioenschap. Vanwege corona is het de bedoeling dat het seizoen pas wordt afgesloten in het nieuwe jaar. “Hopelijk gaat de laatste race van het GK4-kampioenschap door. Ik wil zo snel mogelijk weer gaan rijden.” En hoe zit het met racen in auto’s? “Dat weten we nog niet. Maar het liefst zo snel mogelijk!”

Mike Dijkgraaf wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Dijka Kabelwerken BV, Multi Power Uitzend- & Personeelsbemiddeling, Voets Assurantiën, WKG Groep Accountants, Parecom Advies BV, Elkor Electrotechniek, Elmet BV, C&P Automatisering ICT Service, Bosch Autoservice Kees Roks, Primera Kennedylaan Roosendaal, Aanhangwagens West-Brabant, Osteocare Roosendaal John van Zandvliet, Reward Business Gifts, DPS Company en Cable Partners.

Kijk ook eens op de website van Mike Dijkgraaf.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS