Karting • GK4 Kartseries

Mika Brouns kan het maar amper geloven: wat een inhaalrace! Van laatste plaats naar podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 augustus 2020 09:35 • Print artikel

GENK – Met de meest herkenbare helm van iedereen raasde karter Mika Brouns zondag in de rondte op het circuit van Genk, op weg naar zijn eerste podiumplaats bij de IAME X30 Junioren Nationaal. De veertienjarige rijder uit Maastricht kon zijn geluk niet op toen hij die fraaie P3 na een imposante inhaalrace achter zijn naam zag staan. Een sterk begin van zijn seizoen in de GK4 Kart Series. En wat Mika betreft blijft het zeker niet bij die ene podiumplaats.

Mika Brouns

De podiumplaats zorgde voor een enorme ontlading bij Mika. Niet alleen omdat het zijn eerste is in de altijd zeer sterk bezette Junioren-klasse, maar vooral ook omdat het er lang niet naar uit gezien had dat hij zo ver vooraan zou finishen. “De kwalificatie ging gewoon niet. Ik zat vast in het treintje”, legde hij uit. “En tijdens de eerste race was mijn achteras opgeschoven. Waarschijnlijk door een klap. Daarna is mijn ketting er afgevallen en werd ik laatste. Tijdens de tweede race waren we vergeten de transponder op de kart te zetten, dus ook uitgevallen.”

Het betekende dat Mika van de 24ste en laatste plaats moest starten in de finale. “We wilden eigenlijk inpakken en gaan. Het leek alsof het geen zin meer had.” Maar de rijder van topteam Team SignMind Academy vermande zich en besloot toch te starten. Dat was dus maar goed ook, want hij reed een waanzinnige inhaalrace. “In de eerste bocht na de start klapten wat rijders op elkaar en ik ontweek ze allemaal. Daarna reed ik al op de zestiende plaats. Ik dacht: gewoon doorrijden, dan komt alles wel goed. Later zijn er ook nog crashes voor me gebeurd. En toen kwam het besef: rijd ik nu echt op de vijfde plaats?”

Jazeker, en het werd nog beter ook voor de talentvolle Limburger. “Toen heb ik nog iemand ingehaald en hebben we twee rondjes lang flink gebatteld. Ik kwam als vierde over de finish, maar later werd de nummer drie gediskwalificeerd. Een podium voor mij dus. Geweldig. Ik was megablij. Van de laatste plaats ben ik naar het podium gereden. Ik snap het zelf niet.”

Mika Brouns kan het maar amper geloven: wat een inhaalrace! Van laatste plaats naar podium

“Dit is mijn beste resultaat ooit. Ik ben in de Honda 9PK-klasse, waarin ik de afgelopen twee seizoenen reed, één keer eerste geworden, maar dit overtreft alles. Geweldig om hier op het podium te staan in mijn tweede race in de tweetakt. Dit had ik nooit gedacht.”

En zo kreeg Mika loon naar het harde werken. Dat begon toen hij jaren geleden een keer met zijn vader Carlo, zelf jarenlang autocoureur geweest, meeging naar een indoorkartbaan in Maasmechelen. Hij keek er toe hoe senior er over de baan scheurde. “Ik was acht of negen. Het zag er zo gaaf uit. En toen wilde ik het ook.”

Weldra was het zover. “Het gaf zo’n goed gevoel, het was zo fijn om te karten. We hebben een jaar indoor getraind. We hebben ook indoorwedstrijdjes gereden en toen zijn we ook hier begonnen, in Genk, op het kleine circuit. Heb ik meegedaan met de clubraces.”

Maar hoe zit het nu met die helm, een replica van de beroemde helm van Ayrton Senna met het Braziliaanse geel, groen en blauw. Mika: “Mijn vader heeft die helm gekocht. Ik vond hem mooi. Toen kende ik de betekenis ervan nog niet; maar Ayrton Senna is echt een legend.” En zijn voornaam dan? “Hij is vernoemd naar Mika Hakkinen”, zegt zijn vader. Het racen zit nu eenmaal in ons bloed.”

Mika Brouns wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Administratiekantoor Brouns. Wel zoekt de snelle Limburger nog support om zijn sport te beoefenen. Met het mooie podium heeft hij laten zien veel in zijn mars te hebben.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS