Karting • GK4 Kartseries

Mijntje Koerts kan het maar niet bevatten, maar het is toch echt waar: podium in GK4 Kart Series!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juli 2021 00:15 • Print artikel

GENK – Ze straalde na afloop van de finale tijdens de derde ronde van de GK4 Kart Series. Het was inmiddels een uurtje geleden dat ze over de finish was gedenderd in de finale van de X30 Senioren nationaal-klasse, maar Mijntje Koerts, uitkomend voor het topteam van OW Karting, kon het nog steeds niet echt geloven dat ze derde was geworden. Een podiumplaats dus, terwijl de zestienjarige kartster uit Bergschenhoek het hele seizoen zo geworsteld had met de kart.

Mijntje Koerts

“Ik ben echt heel blij”, zei ze nog steeds verbouwereerd. “Ik had het niet verwacht. Ik heb al heel lang geen podiumplaats gehaald en het ging elke keer wat minder. Ik ben heel licht en heb daarom veel gewicht op de kart. Daar moest ik heel erg aan wennen. Ik reed daardoor steeds in het midden. Nu heb ik eindelijk een podiumplaats. Goh, wat ben ik daar blij mee.”

Mijntje is dit jaar overgekomen van de Junioren-klasse. Niet alleen heeft ze nu te maken met een hoop dood gewicht op haar kart, rijden in de Senioren-klasse is sowieso al anders. “En met dat gewicht erbij moet ik veel rustiger rijden. Daar had ik dus heel erg moeite mee omdat ik meestal agressiever rijd. Maar vandaag ging het goed.”

Hoe de rijdster van topteam OW Karting dat verklaarde? “We zijn hier twee weken geleden gaan trainen. Dat ging niet helemaal goed. We hadden de grip niet helemaal. Maar het was wel een nuttige training. Afgelopen vrijdag was ik al best wel snel en zondag heb ik dus het podium gehaald.”

De basis voor haar topprestatie had ze vrijdag in de kwalificatie gelegd. “Die ging heel goed. Ik had wat ruimte gepakt aan het begin en ik heb toen het gas even losgelaten en ben achter wat andere snelle rijders gaan rijden, zoals Axel van den Berg en Annabelle Brian. Ik had nu een goede slipstream en ik kon zo een goede tijd neerzetten. Ik was vijfde bij de IAME-rijders en negen totaal.”

Na de respectievelijk zesde en vijfde plaats algemeen in de eerste twee races had ze in de derde race, die als finale geldt en de uitslag ervan het dagklassement bepaalt, een goede start. Mijntje: “Er reden drie IAME-rijders voor me, dus ik lag vierde in mijn klasse. Ik was gestart als zesde. Een jongen voor me had een meatball-vlag (voor een technisch defect, red.) gekregen, dus die moest de pitstraat in. Daardoor lag ik derde. Daarna heb ik de hele tijd verdedigd, want er zaten ook nog Rotax-rijders achter me. Uiteindelijk ben ik dus derde geworden.”

Teammanager Ricardo Oude Weernink van OW Karting was heel trots op Mijntje. “Het gaat steeds een stukje beter. Ik had gehoopt op een plek in de top tien, top vijf. Of dat reëel is, is dan natuurlijk nog de vraag, maar we zaten er vrijdag al goed vooraan bij. Dat gaf hoop. We zagen haar groeien.”

Mijntje Koerts

Hij vervolgde: “In Mariembourg heeft ze heel veel moeite gehad tijdens haar eerste race na haar overstap van de Junioren naar de Senioren. We zijn hard blijven trainen en hebben hiernaartoe gewerkt. Dat loont dus.”

Ricardo erkende dat het extra gewicht dat ze op haar kart meetorst fors is. “Ze zit aan het maximumgewicht dat aan de kart mag en in verhouding is dat heel veel ten opzichte van het gewicht van Mijntje. Ze is heel licht. Daar moeten ze tegen vechten en dat is heel moeilijk. Ze heeft tijd nodig om eraan te wennen, en dat kan alleen maar door meters te maken, door te rijden.”

De podiumplaats van de getalenteerde Zuid-Hollandse was andermaal de bevestiging dat OW Karting bezig is aan een succesvol GK4-kampioenschap. Ook in andere klassen deden de rijders van het team het goed.

“In de Mini Parilla-klasse ging het heel goed”, aldus Ricardo. “Morritz Nijhuis had in twee races de snelste tijd. Hij komt alleen nog wat wedstrijdervaring tekort om in het begin ook echt te doen wat hij moet doen. Maar de snelheid zit er goed in.”

“Morritz’ broertje Floris had bij de Junioren in alle drie de races een goede start. In de laatste race kwam hij als eerste door de bocht, maar ook hij heeft nog te weinig meters gemaakt in de regen. Maar dat komt ook goed met de tijd. Op het droge was hij heel goed. Toen was hij derde. Ik ben erg tevreden!”

Mijntje Koerts wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door: Profin, Impact Vastgoed, Yes, Karting Zeeland en Aspera Grafica.

Bezoek eens de website van Mijntje Koerts

Kijk eens op de website van OW Karting.

Voor meer informatie of testmogelijkheden neem contact op via info@owkarting.nl of via 06-36004077.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS