Karting • GK4 Kartseries

Metin Karatay, de snelste Turkse Nederlander, wint vierde race op rij in de GK4 Kart Series

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 juli 2021 12:02 • Print artikel

GENK – Je zou niet zeggen dat kartcoureur Metin Karatay aan zijn eerste jaar op buitenbanen bezig is. Want eigenlijk kan het niet, zoveel winnen als rookie. Zondag boekte de veertienjarige Vlaardinger met Turkse roots zijn vierde overwinning van het seizoen in de Honda 9PK-klasse. Daardoor gaat hij ruimschoot aan de leiding in de tussenstand van de GK4 Kart Series. En laat Metin en passant zien dat er ook in de Turkse gemeenschap in Nederland goede coureurs zijn.

Metin Karatay

“Het gaat gelukkig wel lekker”, zei Metin met gevoel voor understatement. “Ik krijg veel steun van mijn team PdB Racing en dan komt het goed.”

Zoals het dit seizoen al drie keer eerder goed gekomen was. In de kwalificatie liet hij zondag al zien ook op het circuit van Genk de juiste snelheid te hebben om vooraan mee te doen. Hij snelde naar de derde tijd in zijn klasse.

“De start was geweldig, want na de eerste bocht reed ik al op P1. Daarna bleef ik bijna de hele race aan kop. In de laatste tien minuten viel de nummer twee aan, maar uiteindelijk heb ik de leiding in de laatste ronde teruggepakt en heb ik gewonnen.”

Nu hij voor de vierde keer dit seizoen heeft gewonnen, begint vooraan eindigen bijna normaal te worden voor Metin. En dan te bedenken dat hij pas dit jaar debuteerde op outdoorbanen. Het zegt misschien wel iets over de gedegen opleiding die hij heeft gehad van KWM in Den Haag.

Voor dat bekende team racete hij enkele jaren op binnenbanen. Metin: “Ik ben opgegroeid in het karten bij KWM indoor. Ik heb anderhalf jaar indoor getraind bij Mathieu van Rensen. Daar heb ik heel veel aan gehad.”

Dat de talentvolle rijder is gaan karten, komt doordat hij op een dag Formule 1 op tv zag. “En ik dacht: het lijkt me best leuk hoe die auto’s door de bochten gaan”, zei Metin, die destijds tien jaar was. “Ik daar toen een beetje onderzoek naar gedaan en kwam uit op karten.”

Hij vervolgde: “Ik vroeg daarna aan mijn vader: mag ik een keer karten proberen als nieuwe sport? Zo is het er uiteindelijk van gekomen. De eerste keer was op een indoorkartbaan in Zoetermeer. Ik vond het meteen heel leuk. De snelheid, hoe hard je door de bochten gaat, hoe hard je kunt remmen en hoe dicht je op de bandenstapels rijdt en vlak langs de muur racet. Dat is echt geweldig.”

Metin Karatay

Al snel ging Metin op zoek naar een team. Hij raadpleegde het internet en hij ontdekte dat in Den Haag het team KWM zat. “Ik heb contact met Mathieu opgenomen voor een proefles en dat is uiteindelijk goed gekomen. Daarna ben ik vaker naar lessen geweest.”

Direct toonde hij talent te hebben. “Mijn eerste clubrace indoor heb ik gewonnen en tijdens mijn tweede race werd ik vierde. Vorig jaar ben ik uiteindelijk in contact gekomen met Nick van PdB en ben ik outdoor begonnen.”

Op advies van Mathieu komt Metin dit jaar uit in de Honda 9PK-klasse van de GK4 Kart Series. “Om te oefenen zodat ik later X30 kan rijden. Ik richt me nu op dit kampioenschap, hopelijk word ik kampioen GK4 2021. Volgend jaar wil ik IAME X30 Senior rijden, misschien in het Benelux-kampioenschap of weer GK4.”

Wel zoekt hij daarvoor nog ondersteuning. “Het is een grote stap naar de X30 Senioren en alleen met ondersteuning kan ik die droom waarmaken”, legde hij uit.

Metin is extra interessant voor sponsoren omdat hij één van de zeer weinige jongens met een Turkse achtergrond actief is in de racerij. “In Turkije is de racerij niet heel bekend. Je hebt Kenan Sofuoğlu in de Superbikes en bijvoorbeeld Ayhancan Güven in de Porsche Mobil 1 SuperCup, die erg succesvol zijn in de racerij! Deze coureurs zijn een groot voorbeeld voor mijn zoon”, zei Metins vader Ugur. “En het karten gaat lekker. Metin is misschien wel een beetje de Turks-Nederlandse hoop in de racerij. En hij brengt een beetje kleur in de sport. Dat is altijd leuk.”

Metin bedankt het KWM Kart Racing Team, Mathieu van Rensen en de gehele crew van het PdB Racing Team voor alle support die ze hem tot nu hebben gegeven, zijn vader die al vanaf het begin voor hem aan het sleutelen was, zijn broertje die altijd mee komt kijken naar de races, zijn huidige monteur en zijn sponsors.

Metin wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Mao Administratie
Instakeukens
B.B. Logistic services
Team Pasztjerik (voor de kracht- en conditietraining)

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS