Formule 1

Mercedes teambaas Toto Wolff: "Verstappen en Charles Leclerc roepen dat enkel achter gesloten deuren"

Uitgegeven door Peter Vader • 1 juli 2022 10:01 • Print artikel

Volgens Toto Wolff doet iedereen, werkelijk iedereen, zijn beklag over porpoising, maar volgens de Oostenrijkse Mercedes-teambaas doen Max Verstappen en Charles Leclerc dat achter gesloten deuren. Mercedes roept het hardst over de problemen met porpoising, maar volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff is zijn team zeker niet het enige team. Sterker nog, volgens hem klagen alle coureurs erover, ook de coureurs die we er niet publiekelijk over horen, waarbij hij de namen van Max Verstappen en Charles Leclerc als voorbeelden noemt.

Charles_Leclerc_en_Max_Verstappen
Charles Leclerc en Max Verstappen

Verhitte discussie
Zaken zouden er in een bijeenkomst met teambazen over dat thema dan ook verhit aan toe zijn gegaan. Met name Toto Wolff zou flink uit zijn vel zijn gesprongen. Wolff legt in een bericht van RacingNews365 zelf uit waar die frustraties vandaan komen: "Ik zat daar om een tweetal redenen. De eerste was omdat we ervan beschuldigd werden samen te zweren met de FIA, enkel omdat mijn voormalige teamadvocate nu voor de FIA werkt. Maar zij is een ontzettend integere advocate. Ten tweede zijn er F1-teams die hun coureurs zo bespelen dat ze er niet openlijk voor uitkomen dat porpoising gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ik heb tegen iedere teambaas gezegd dat tenminste één coureur per team heeft aangegeven fysieke hinder ervan te ondervinden. Of dat nu gaat om pijn, hoofdpijn of vertroebeld zicht tijdens het rijden. Ondertussen doen ze het allemaal af als een kleinigheidje. Dat is onverantwoord."

Achter gesloten deuren
Wat Wolff betreft komt de veiligheid van de coureurs in het geding en daarom vindt hij het extra kwalijk dat coureurs worden bespeeld: "Dat kan je niet doen als er gezondheidsrisico's aan kleven. Maar de enige coureurs die er niet openlijk over praten zijn Max Verstappen en Charles Leclerc, maar zij doen dat achter gesloten deuren evengoed." Dat Wolff zo uitgesproken is over het thema, komt hem op veel kritiek te staan. Hij zou volgens velen enkel voor eigen parochie spreken als hij om veranderingen verzoekt. Maar die aantijgingen lijken hem niet te raken. Wolff reageert erop met: “Integendeel. Dat is precies hoe ik het graag heb. Iedereen is mijn hele leven al tegen me, maar op die momenten kom ik het beste tot mijn recht. En als iedereen tegen mij is, betekent het alleen maar dat ik een gevoelige snaar heb geraakt."

“Ferrari heeft er het meeste last van”
Tot slot helpt Wolff een hardnekkige suggestie de wereld uit. Er wordt vaak gesuggereerd dat Mercedes van porpoising af wil, omdat het de performance hindert. Dat is niet helemaal waar, volgens Wolff: "Ik heb de data voor me liggen. Ferrari heeft er het meeste last van, dan wij en dan Red Bull. Alle auto's stuiteren. Maar dat langzaam zijn heeft ook met andere zaken te maken. Kijk naar Ferrari. Dat team heeft de snelste auto én heeft het meeste last van porpoising", zo maakte Wolff zijn punt.

Carlos_Sainz_P2_Max_Verstappen_P1_GP_Canada
Toto Wolff: "Ferrari heeft er het meeste last van, dan wij en dan Red Bull."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS