Formule 1

Mercedes denkt dat andere Formule 1-teams verklikten: "Zonder twijfel zijn er teams die het aangegeven hebben..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 30 september 2020 11:17 • Print artikel

Enkele minuten voor de start van de Grand Prix van Rusland werd bekend dat Lewis Hamilton ‘under investigation’ was. De Mercedes AMG F1-coureur had proefstarts buiten de daartoe aangewezen zone gemaakt. De wereldkampioen deed ze niet daar, maar op een plek aan het einde van de pitstraat.

Formula One Lewis Hamilton Mercedes AMG F1

De conclusie was dat de wereldkampioen niet één keer, maar twee keer de regel overtreden had. Daarvoor kreeg de Brit tot zijn eigen ongenoegen, twee keer vijf seconden tijdstraf. Toch eindigde Hamilton nog op de derde plek en behoudt hij een riante voorsprong in het wereldkampioenschap. Andrew Shovlin, hoofd track-engineer bij Mercedes, denkt dat haar rivalen de stewards op de overtreding gewezen hebben.

“Op sommige plekken is er een plek die ze schilderen het asfalt”, aldus Shovlin in de F1 Nation podcast. “Bij andere plekken is het een meer algemeen gebied. Vaak ligt er veel rubber, waardoor het niet representatief is voor de grip. De coureurs, en ook de engineers, willen dan een plekje vinden die wat betreft grip meer lijkt op wat op de grid verwacht wordt. En wat er gebeurde is dat Lewis vroeg of hij de preofstart wat verder mocht doen in de pitstraat. We hadden ons niet gerealiseerd hoe ver hij wilde gaan om gewoon dat beetje asfalt te vinden wat meer lijkt op hetgeen je krijgt als je een goede racestart doet. We zagen de eerste niet en toen zagen we de tweede en dachten ‘dat gaan ze niet leuk vinden’.”

"We dachten dat het niet gevaarlijk was en gezien dat de aantekeningen van het evenement zeggen dat het aan de rechterkant van de pit-uitgang was, dachten we dat het zo tweeledig genoeg had kunnen zijn. Ik bedoel toen we de positie van de auto zagen, was het niet helemaal een verrassing dat ze het niet leuk vonden en zonder twijfel zijn er teams geweest die het aangegeven hebben bij de FIA of de stewards zagen het zelf. Ik weet het niet.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS