Formule 1

McLaren-directeur Zak Brown: "Ik vond Fernando Alonso gemakkelijk om mee te werken"

Uitgegeven door Peter Vader • 25 november 2020 10:05 • Print artikel

Fernando Alonso's reputatie als moeilijk om mee samen te werken, kan niet verder van de waarheid zijn. Dat zegt McLaren-baas Zak Brown, die het team leidde tijdens de Formule 1-seizoenen van Alonso in 2017 en 2018, evenals bij Alonso’s pogingen bij de Indy 500 in 2017, 2019 en 2020. Het was een relatie die weinig vruchten afwierp op het circuit. En toch, terwijl Alonso uitgesproken was over de tekortkomingen van het team, met name over de Honda-motor die werd gebruikt van 2015 tot en met 2018, zegt Brown dat ze een sterke band buiten de baan behielden. "Ik heb enorm genoten van het racen met hem", zei hij tegen Peter Windsor. “We hebben een uitstekende relatie. We hebben helaas veel meer slechte tijden gehad op het circuit dan goede, en hij heeft een reputatie die ik nooit echt heb ervaren. Iedereen zei dat hij moeilijk te managen zou zijn en ik vond hem juist vrij gemakkelijk om mee samen te werken."

FernandoAlonsoMcLaren2018

"Hij is een echte professional"
Over de reden waarom Brown in staat was om zo'n positieve relatie te behouden te midden van de constante teleurstelling, suggereerde de Amerikaan dat zijn vermogen om met Alonso om te gaan als een medecoureur, van cruciaal belang was. "Nadat ik ooit zelf heb geracet, weet ik niet of het komt omdat ik een beetje een coureursmentaliteit heb en dat ik daarom een beetje anders met coureurs omga. Maar ondanks dat we qua resultaat drie gruwelijke jaren samen hebben gehad, hebben we nooit incidenten gehad," legde hij uit. "Hij gaf alles wat hij had, elke ronde, elk weekend, of dat nu voor de zevende of de zeventiende plaats was. Hij is een echte professional.”

Een tranendal in Indy
“In 2017 naar Indianapolis gaan was geweldig! Ik denk dat we de wereld hebben verrast met die beslissing. En hij reed er 27 ronden aan kop, dus dat was een hoogtepunt. Het eindigde natuurlijk in tranen, met een motor die het begaf. Toen kwam 2019, een regelrechte ramp bij de Indy 500 en hij raakte toen erg gefrustreerd. Ik heb hem Le Mans laten doen, die hij won! We hebben Daytona samengedaan, dus ik heb nog steeds een uitstekende relatie met hem en enorm veel respect voor hem" aldus Zak Brown in een bericht van grandprix247.com.

"Zijn arbeidsethos en intelligentie zijn ongeëvenaard"
Na een onderbreking van twee jaar keert Alonso in 2021 terug naar de F1 en zal hij toetreden tot het Renault-team (omgedoopt tot Alpine) waarmee hij zijn twee wereldkampioenschappen bij de coureurs won in 2005 en 2006. Zak Brown zegt dat de inmiddels 39-jarige Spanjaard nog steeds een kracht zal zijn om rekening mee te houden. "Zijn arbeidsethos en intelligentie zijn ongeëvenaard en ik denk dat hij bij Renault een felle concurrent zal zijn voor de gevestigde orde", aldus Brown. “Hij is waarschijnlijk de beste allround coureur waarmee ik in mijn korte tijd in de Formule 1 heb gewerkt en ik denk dat de snelheid er zeker zal zijn, dus hij is een man die moeilijk te verslaan zal zijn op de baan."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS