Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Maxime Oosten geniet van debuut in Porsche Super Cup tijdens F1-weekend in Spa: “Mooiste race van mijn leven”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 september 2020 09:13 • Print artikel

SPA – Een debuut in de Porsche Mobil 1 Super Cup op het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps in het voorprogramma van de Formule 1: voor Maxime Oosten was het afgelopen weekeinde het meest bijzondere weekeinde in zijn nog prille autosportcarrière. Als jongste Nederlandse deelnemer ooit was de zestienjarige coureur uit Beetsterzwaag tevreden met zijn optreden via een wild-card.

Porsche Mobil 1 Super Cup Maxime Oosten eau rouge

“Toen ik begon met racen was het mijn doelstelling ooit in de Porsche Super Cup te rijden. Ik doe nu anderhalf jaar aan autosport en ik heb het nu al bereikt”, zei een gelukkige Maxime die op een wildcard van Bas Koeten Racing mocht meedoen. “Hier rijden de zowat beste GT-rijders van de wereld. Dat ik tussen zulke coureurs mocht rijden, was echt niet normaal. Het was de mooiste race van mijn leven.”

Dat hij tijdens het Formule 1-weekeinde zijn race mocht rijden, zorgde ervoor dat alles strak geregeld was. Even kletsen met Max Verstappen was er voor de talentvolle Fries helaas niet bij. “We hadden onze eigen Porsche-paddock.” Toch kon hij goed merken dat hij in het voorprogramma van een Formule 1-weekeinde zijn sessies en race moest rijden.

“Alles is heel serieus en professioneel. Je merkt wel dat je op topniveau zit en dat ze geen grapjes maken. Bij Porsche is ook alles heel professioneel. Alles was top geregeld, Porsche deed er alles aan om daar goed voor de dag te komen.”

Porsche Mobil 1 Super Cup Maxime Oosten

Uiteraard ontkwam Maxime er niet onderuit een coronatest te ondergaan. Hij deed er zelfs twee voordat hij in Spa vrijdag zijn eerste meters reed. “Dinsdag had ik al een coronatest gedaan in Leiden, op een locatie waarbij de KNAF is aangesloten, en donderdag weer op het circuit in Spa.” En jawel: Maxime mocht racen. “Ik ben dus in ieder geval coronavrij. Ik was wel een beetje zenuwachtig over de uitslag van de tweede test. Ik moest er een dag op wachten.”

En toen waren daar dus zijn eerste meters in de Porsche GT3 Cup 991 Gen 2. Nog wel op het roemruchte Spa-Francorchamps. Jammer genoeg voor Maxime werd de training na drie rondjes afgelast. “Het was pas de derde keer dat ik met de Porsche reed. Ik had ook nog nooit met een Porsche op Spa gereden, dus ik had wel een achterstand.” Daarna werd hij in de kwalificatie 21ste van de 27 rijders. “Ik had geen verwachtingen voor het weekend. Ik was er gewoon blij mee.”

Porsche Mobil 1 Super Cup Maxime Oosten

Spa is één van de beroemdste en meest uitdagende circuits ter wereld. Dat maakte de beleving van Maxime des te specialer. “De eerste keer dat ik door de bocht Eau Rouge ging, dacht ik wel even: dit gaat best hard. Het was even wennen, maar na een paar rondjes is het normaal en wil je harder en nog harder. Je wil elke keer je grenzen verleggen. Het geeft wel een apart gevoel in je buik.” Dat de piste in de Ardennen door veel topcoureurs wordt aangeduid als het fraaiste circuit ter wereld kon Maxime beamen. “Het is de mooiste baan waar ik tot nu toe heb gereden.”

Tijdens de race raasde hij naar een verdienstelijke achttiende plaats. Maxime was er heel blij mee. “Natuurlijk kom je om vooraan te rijden, maar het is logisch dat dat niet meteen lukte. Je hebt veel training en veel race-ervaring nodig om dat in deze klasse te kunnen. Maar iedereen vond het supermooi dat ik zo jong was en al meedeed!”

Maxime Oosten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS