Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Maxime Oosten (17) en Milan Teekens (18) racen voor eigen publiek naar podiumplaats in Lamborghini Super Trofeo: P2

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juni 2021 06:00 • Print artikel

ZANDVOORT – In hun thuisrace slaagden autocoureurs Milan Teekens uit Zoetermeer en Maxime Oosten uit Beetsterzwaag er afgelopen weekeinde in op het podium te eindigen. Het duo snelde tijdens de derde ronde van het Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap naar een mooie tweede plaats. Dat ze tijdens de eerste race op het circuit van Zandvoort - waar later dit jaar de Formule 1 rijdt - op slechts een halve seconde van de winnaar finishten, zei veel over hun snelheid.

Podium Maxime Oosten en Milan Teekens

“De eerste race ging helemaal volgens de planning. We hoopten thuisrace wel een beker te halen en dat is gelukt”, zei een tevreden Maxime (17), die sinds kort met Milan deel uitmaakt van het Young Drivers Program van Lamborghini voor talentvolle coureurs. “Dit resultaat voelt als een genoegdoening na het vorige weekend op circuit Paul Ricard. Daar misten we het podium doordat ik van de baan werd getikt. Wel jammer dat we in Zandvoort net niet eerste zijn geworden, we zaten er dichtbij.”

Want de marge van een halve seconde was natuurlijk erg weinig. En dan te bedenken dat Maxime en Milan, die samen een Lamborghini Huracán delen bij Bonaldi Motorsport, van de zesde plaats moesten komen na een wat mindere kwalificatie voor de eerste race. “Tijdens de kwalificatie was er een full course yellow. Ik wilde mijn beste tijd nog graag verbeteren, maar na de full course yellow was daarvoor niet genoeg tijd meer”, legde Milan (18) uit. “Gelukkig had ik daarna in de race een goede start. Ik schoof van zes meteen op naar de vierde plaats.”

In diezelfde ronde slaagde de getalenteerde Zuid-Hollander erin nog een plaatsje op te schuiven. Maar toen even later een rijder voor hem een slechte exit had, moest Milan van zijn gas af en dat kostte hem een plek. Zo stuurde hij zijn Lambo als de nummer vier de pitstraat in voor de rijderswissel.

Lamborghini Super Trofeo Maxime Oosten en Milan Teekens

Maxime stuurde de auto vervolgens als vierde terug de baan op. De snelheid van hun Lambo was in die fase van de race zo groot dat de Friese coureur nog twee plaatsen goed maakte en steeds dichter bij de nummer één kwam te rijden. Maxime: “Op een gegeven moment kreeg de nummer één een drive through penalty. Daardoor schoof ik op naar de tweede plaats.”

Hij vervolgde: “Toen zat ik binnen een seconde van de leider in de race. Ik kwam steeds dichterbij. De race was net iets te kort; ik had nog een paar rondes nodig, dan had ik wel iets kunnen proberen.” Milan: “Mooi dat we op maar een halve seconde achter de leider zijn gefinisht, vooral als je als zesde bent gestart.”

Race twee verliep helaas iets minder succesvol. Na de vierde plaats in de kwalificatie hadden de twee coureurs opnieuw een goede snelheid, maar een late bandenwissel tijdens de safety car-periode speelde de twee dusdanig veel parten dat ze terugzakten van de leiding naar uiteindelijk de zesde plek.

Daar wilden de twee niet al te veel bij stilstaan. Met de tweede plaats in de eerste race hadden ze opnieuw bewezen bij de snelsten van het veld te horen. En dat op hun thuiscircuit. Milan: “Onze pace was gewoon goed. We wisten dat we de snelheid hadden om voor de overwinning mee te doen.” Maxime: “Het was echt supervet om met deze auto in Zandvoort te racen. Het is net alsof je in Walibi in een achtbaan zit. Met deze auto ga je gewoon met 220 kilometer per uur door de Slotemakerbocht. Dat voel je wel.”

Podium Maxime Oosten (17) en Milan Teekens (18)

De volgende ronde van het kampioenschap wordt eind juli gehouden op het circuit van Spa. Milan: “Het is een leuk circuit om op te rijden. Hopelijk gaan we daar winnen. Want ook al is dit ons eerste jaar in deze klasse, zien we het niet als een leerjaar. We gaan sowieso voor de winst.”

Maxime Oosten en Milan Teekens worden in hun raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS