Autosport NL • Porsche GT3 Cup

Max van Splunteren weergaloos op Barcelona-Catalunya, dubbele zege en kampioen; Roger Grouwels Klasse B-kampioen!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 september 2019 16:37 • Print artikel

De Porsche Carrera Cup Benelux werkte afgelopen weekend zijn laatste races van het seizoen af op het Circuit de Barcelona-Catalunya, in een raceweekend dat samen met het Franse kampioenschap werd verreden. De Nederlanders Max van Splunteren en Roger Grouwels werden na afloop tot kampioenen gekroond.

PCCB start race Barcelona

Race 1: Van Splunteren en Grouwels pakken het kampioenschap
Er moest bij de finale van de Porsche Carrera Cup Benelux niet tot de laatste race van het seizoen worden gewacht om de namen van de nieuwe kampioenen te weten. Max Van Splunteren (Team GP Elite), bij de kwalificaties al de snelste van de Benelux-rijders, wist op zaterdag zijn zesde race van het seizoen te winnen, na een eerste manche die tot tweemaal toe werd geneutraliseerd. Het ging er in het fraaie startveld bestaande uit een dertigtal Porsches 911 GT3 Cup, dan ook stevig aan toe! Al in de eerste ronde zorgde een contact tussen Roger Grouwels (RaceArt) en Nicolas Saelens (Belgium Racing) er al voor dat de Belg in de bandenmuur schoof. En hoewel de Nederlander een straf van 30 seconden opliep, verhinderde hem dat niet het maximum van de punten te scoren en zich zo te verzekeren van de titel in Klasse B.

Achter Van Splunteren ging het er ook ruig aan toe. Loek Hartog (Bas Koeten Racing) wist aanvankelijk zijn tweede plaats van de kwalificaties te behouden, maar werd echter vlak na de eerste neutralisatie gepasseerd door Xavier Maassen (DVB Racing). Maar net op het moment dat de 16-jarige Nederlander zich opmaakte om een podiumplaats te veroveren moest hij de strijd staken. De radiator van zijn bolide had het begeven, doorboord door de opgegooide kiezelsteentjes. Ook teamgenoot Kay van Berlo had iets eerder om dezelfde reden zijn wagen voortijdig aan de kant moeten parkeren. Allemaal in het voordeel van Dylan Derdaele (Belgium Racing), die zo op het podium van de eerste race wist te eindigen. Ook Didier Van Dalen (Kronos Porsche Centre), vierde van de Benelux-rijders en eerste in de Guest-categorie, was een tevreden man.

PCCB Weergaloos weekend van Max van Splunteren
Een weergaloos weekend voor Max van Splunteren, racewinnaar en kampioen 2019!

Race 2: Van Splunteren weergaloos!
Net zoals de dag ervoor was opnieuw Max van Splunteren de best geplaatste rijder van de Porsche Carrera Cup Benelux op de startgrid. Helemaal verlost van alle druk besloot de Nederlander een gooi te doen naar een algemene podiumplaats. Liggend op de vierde plaats na één ronde, trok de kopman van Team GP Elite ten aanval en belaagde hij de leider van de Porsche Carrera Cup France (en Benelux-kampioen 2018), Ayhancan Güven. Na een paar keer van positie te zijn gewisseld veroverde de nieuwe Benelux-kampioen wel degelijk ook een algemene podiumplaats.

Max_van_Splunteren_en_GP_Elite_Porsche_Carrera_Cup_Benelux_kampioen_2019
Veel vreugde bij Team GP Elite: Porsche Carrera Cup Benelux-kampioen 2019 met Max van Splunteren

“Uiteraard ben ik heel blij met deze titel”, lachte Max. “Maar wat een bewogen eerste wedstrijd! Ik ben de enige rijder van Team GP Elite die niet bij een incident betrokken was. Het is echt heel jammer dat Loek moest opgeven, want ik had liever gehad dat we tot het eind hadden kunnen strijden. Zondag heb ik me in het duel met Ayhancan Güven ontzettend geamuseerd en dat algemene podium is een mooie beloning. Ik ben heel blij en trots dat ik bij mijn tweede jaar van mijn terugkeer in de Porsche Carrera Cup Benelux met Team GP Elite de titel heb kunnen veroveren.”

Loek Hartog, net achter van Splunteren op de grid, beleefde een wat lastiger wedstrijdbegin en verloor wat plaatsen. Door als tweede van de Benelux-rijders over de streep te rijden bevestigde de tiener echter dat hij de revelatie van het seizoen is. Niet ver achter Hartog leverden voormalige kampioenen Xavier Maassen en Dylan Derdaele een felle strijd om de derde podiumplaats. Maassen trok uiteindelijk aan het langste eind, maar Dylan Derdaele wist troost te vinden in het feit dat hij in het kampioenschap toch nog met één punt voor Loek Hartog als tweede wist te finishen. Kay van Berlo vervolledigde de Top-5, voor Jesse van Kuijk (Team GP Elite), Lucas Groeneveld (Team GP Elite) en Didier Van Dalen.

PCCB Roger Grouwels kampioen 2019 Klasse B

Klasse B: Roger Grouwels verdiend kampioen!
Geen verrassing in Klasse B, want Nicolas Saelens verscheen na zijn schuiver van daags ervoor niet meer aan de start. Zo kon Roger Grouwels zijn titel met een nieuwe zege extra onderstrepen.
“Het kampioenschap was op zaterdag al beslist, vandaag reed ik puur voor het plezier”, vertelde Grouwels na afloop, toen hij zijn kampioenschap met de teamleden van Team RaceArt aan het vieren was. “Ik heb me op dit circuit ontzettend geamuseerd, en de strijd met mijn Franse vrienden bleek heftig. Alles bij elkaar dus een heel positieve uitkomst!”

PCCB Team_RaceArt_Carrera_Cup_Benelux_kampioen_Klasse_B_2019
Team RaceArt verdiend kampioen 2019 in Klasse B!

Zo valt het doek over het seizoen 2019 van de Porsche Carrera Cup Benelux. Er wordt bij de promotor ondertussen al hard gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw seizoen, de kalender voor 2020 wordt binnen afzienbare tijd bekendgemaakt.

Roger Grouwels in actie op Circuit de Barcelona-Catalunya

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS