Formule 1

Max Verstappen zou negen briljante Michael Schumacher- en Lewis Hamilton F1-records kunnen breken

Uitgegeven door Peter Vader • 18 september 2022 17:04 • Print artikel

Het einde van de successtory van Max Verstappen is nog lang niet in zicht. Dat de Nederlander talentvol is en als een komeet omhoogschoot in de Formule 1, dat is een feit dat iedereen nu wel weet. Maar inmiddels kijken de insiders in de Formule 1 ook naar de wat Verstappen op de lange termijn zou kunnen realiseren. Zij schetsen een veelbelovend beeld van de man die wel eens de all-time records naar zich toe gaat trekken. Max Verstappen zou de komende jaren een hele reeks Formule 1-records kunnen breken als hij de sport blijft domineren met zijn Red Bull. Schumacher en Hamilton delen een ongeëvenaarde zeven wereldtitels nadat de Brit vorig jaar zijn achtste aan zijn neus voorbij zag gaan. Nu Verstappen later deze maand pas 25 wordt, heeft hij misschien nog minstens een decennium in de F1. Als Red Bull racewinnende auto's kan blijven leveren, kan hij acht titels behalen ondanks de dreiging van Charles Leclerc en George Russell. Even wat feiten en statistieken op een rijtje, verzameld en beschreven door Express..co.uk:

Max_Verstappen_F1-wereldkampioen_2021_met_Nederlandse_vlag

De meeste opeenvolgende wereldtitels - Vijf (Schumacher)
Verstappen wordt de 10e coureur die back-to-back titels wint met een 2022-titel. Schumacher heeft het record voor vijf opeenvolgende overwinningen tussen 2000 en 2004 en hoewel zes op rij een ongelooflijke inspanning zullen vergen, zou de Verstappen-Red Bull-moloch de sport toch kunnen domineren zoals Mercedes deed tussen 2014 en 2020. Als ze dat doen, kan niemand Verstappen verslaan. Verstappen heeft nu 31 Grand Prix-overwinningen behaald en zal dat totaal uitbreiden voordat 2022 voorbij is. Hoewel het record van Hamilton nog ver weg is, heeft de Nederlander, als hij nog 10 jaar in de sport doorbrengt, slechts zeven overwinningen per seizoen nodig om Hamilton te evenaren. Alleen al in de komende twee seizoenen zou hij 20 tot 30 overwinningen moeten kunnen behalen.

De meeste podia - 188 (Hamilton)
Verstappen behaalde in 2021 maar liefst 18 podia uit 22 races en de jongste podiumsitter ooit heeft er dit jaar 13 uit 16 op weg naar Singapore. Hij staat op 73 podia, met Schumacher op 155 en Hamilton op 188. Beide zien er goed uit voor de Red Bull-coureur.

Meeste snelste ronden - 77 (Schumacher)
Verstappen heeft in 2022 vijf snelste ronden gereden en staat in zijn carrière op 21 overall. Dat plaatst hem precies 40 achter Hamilton, maar 56 achter Schumacher. Met de resterende tijd in zijn F1-carrière, zou de 25-jarige Nederlander best hoop kunnen koesteren om de Duitser te vangen.

Max_Verstappen_World_Champion_2021

De meeste punten in een seizoen - 413 (Hamilton)
Verstappen ligt goed op koers om dit jaar zijn beste score in zijn carrière van 395,5 punten te overtreffen. Hij zit op 335 met nog zes races te gaan, en dat betekent dat Hamilton's totaal van 413 - die hij in 2019 realiseerde - in zicht is. Verstappen kan daar 76 punten voor eindigen als hij alle laatste zes races wint en ook de snelste ronden claimt.

Meeste overwinningen in een seizoen - 13 (Schumacher en Vettel)
Weer een record dat Verstappen zo goed als zeker lijkt te claimen. Hij heeft dit jaar al 11 overwinningen behaald in zijn carrière, wat gelijk is aan Hamilton's beste ooit (die hij in vier verschillende seizoenen behaalde). Verstappen moet drie van de volgende zes races winnen om het record van Schumacher en Sebastian Vettel te overtreffen.

Meeste hattricks - 22 (Schumacher)
Een F1-hattrick wordt gedefinieerd als het behalen van een poleposition, een raceoverwinning en de snelste ronde in dezelfde Grand Prix. Schumacher slaagde daar 22 keer in met Hamilton op die eindigde op 19. Verstappen staat pas op 5, maar heeft genoeg tijd om dat aantal aan te vullen.

De meeste seizoenen met één overwinning - 15 (Schumacher en Hamilton)
Schumacher ging 15 opeenvolgende seizoenen en behaalde minstens één raceoverwinning, een record dat Hamilton vorig jaar evenaarde. De Brit gaat de komende maanden de strijd aan om te voorkomen dat hij het eerste puntloze seizoen van zijn carrière meemaakt. Verstappen heeft 7 opeenvolgende seizoenen achter de rug met minstens één overwinning en er is een serieuze kans om op zijn minst Schumacher en Hamilton te evenaren.

Een reeks van feiten en statistieken die de zonnige toekomst van Max Verstappen schetst, het is een kwestie van tijd dat de Nederlander als één van de grootste F1-sterren aller tijden in de annalen wordt bijgeschreven. Hij is een supertalent met de juiste vorming en opleiding van zijn vader Jos Verstappen. Eigenlijk heeft Nederland twee F1-wereldkampioenen!

Max_Verstappen_en_Jos_VerstappenBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS