Formule 1

Max Verstappen wint Grand Prix in nat Imola, Lewis Hamilton zwijnt met P2 + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 18 april 2021 15:38

De Emilia Romagna Grand Prix 2021 is gewonnen door Max Verstappen. Op het circuit van Imola was de tweede plaats na een inhaalrace voor Lewis Hamilton. Lando Norris sloot de race af op P3. De race werd ontsierd door een flinke crash van Valtteri Bottas en George Russell en de daaropvolgende code rood speelde Hamilton in de kaart om nog tweede te worden.

F1 2021 Max Verstappen


De natte start verliep desastreus voor Lewis Hamilton die direct na de start een aanval van Max Verstappen te verduren kreeg en de leiding verloor aan de Nederlander. Nicholas Latifi spinde bij Acque Minerali en bij terugkomst op de baan werd hij geraakt door de Haas van Nikita Mazepin. Het incident bracht de safety car in het veld. Op dat moment kon Hamilton niets anders dan de achtervolging inzetten op Verstappen en hij zag de Ferrari van Charles Leclerc en Sergio Perez in zijn spiegels. Achter de safety car was er drama voor Haas toen Mick Schumacher spinde bij het opwarmen van zijn banden. De jonge Duitser moest terug naar de pits voor een nieuwe voorvleugel.

Na de herstart hield Verstappen de leiding vast en Hamilton moest op zijn beurt Leclerc van zich afhouden. Na acht ronden was het gat tussen de Nederlander en de Brit inmiddels 4,7 seconden. McLaren-coureur Daniel Ricciardo kreeg Lando Norris achter zich aan en het gevecht om P5 kon losbarsten.

Bij Pierre Gasly liep het niet lekker. De Fransman was al teruggezakt naar het middenveld en werd door zijn AlphaTauri-teamgenoot Yuki Tsunoda terugverwezen naar P14. Gasly kwam in ronde 16 binnen voor nieuwe banden op het moment dat Lando Norris binnen DRS-afstand van Ricciardo kwam. De Australiër moest zijn teamgenoot voorbij laten en zo reed de jonge Brit op P5 achter Sergio Perez.

Sebastian Vettel kreeg wegens een fout van het team voor de start een 10 seconden straf, juist op het moment dat de Aston Martin-rijder de pits uitreed na een bandenwissel. De Duitser reed nu als eerste op slicks. Max Verstappen kwam onder lichte druk te staan van Lewis Hamilton. De Brit reed iets betere tijden, waardoor de voorsprong van de Nederlander terugliep. In ronde 27 maakte Verstappen zijn stop en hij switchte naar de gele band. Hamilton kwam daardoor kortstondig aan de leiding, maar hij volgde een ronde later en Mercedes had liefst 4,0 seconden nodig voor zijn bandenwissel.

Het grote drama van de race begon in ronde 31 toen Lewis Hamilton van de baan schoof en zijn neus beschadigde. De Brit reed achteruit terug de baan op en kon de pits bereiken. Op dat moment was er een grote klapper met in de hoofdrol George Russell en Valtteri Bottas. Beide coureurs schoven hard van de baan en dat was voor de wedstrijdleiding reden voor een code rood. De rijders waren in tegenstelling tot de auto's in orde. Russell zocht kwaad de auto van Bottas op en de Fin gaf hem een middelvinger.

Er waren tot de code rood 34 ronden gereden en Hamilton was teruggezakt naar de achtste plaats. Tijdens de opwarmronde richting de herstart was er een momentje voor Verstappen die even licht spinde, maar de RB16B op de baan wist te houden. Lando Norris raasde met de McLaren voorbij Leclerc toen Tsunoda spinde en in het grind stond. De race ging gewoon door. Sergio Perez verloor even later veel posities door een uitstapje in de grindbak.

Hamilton was bezig aan een inhaalrace en gebruikte steeds zijn DRS op het einde van het rechte stuk om in te halen. Verstappen kon vooraan makkelijk wegrijden. Na 50 ronden lonkte het podium weer voor Hamilton na een geslaagde inhaalactie op Carlos Sainz. Vijf ronden later was Charles Leclerc de volgende van de dadendrang van Hamilton. De laatste prooi was Lando Norris die een sterke race als derde afsloot.

Uitslag Grand Prix van Emilia Romagna in Imola:

POS	DRIVER           	NAT.	TEAM    	TIME

1 Max Verstappen NED Red Bull Racing 63 laps

2 Lewis Hamilton GBR Mercedes + 22.000s

3 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 23.702s

4 Charles Leclerc MON Ferrari + 25.579s

5 Carlos Sainz ESP Ferrari + 27.036s

6 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team + 51.220s

7 Lance Stroll CAN Aston Martin + 51.909s

8 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 52.818s

9 Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo + 64.773s

10 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team + 65.704s

11 Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team + 66.561s

12 Sergio Perez MEX Red Bull Racing + 67.151s

13 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 73.184s

14 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 1 lap

15 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 2 lap

16 Nikita Mazepin RUS Haas F1 Team + 2 lap

DNF Sebastian Vettel GER Aston Martin 62 laps

DNF Valtteri Bottas FIN Mercedes 34

DNF George Russell GBR Williams Racing 34

DNF Nicholas Latifi CAN Williams Racing 0 laps

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS