Formule 1

Max Verstappen over Sergio Perez: "Ik hoop echt dat we nog heel lang kunnen samenwerken"

Uitgegeven door Peter Vader • 10 januari 2022 05:10 • Print artikel

Sergio Perez is blij met zijn overstap naar het Red Bull-team, waarbij hun aas Max Verstappen zijn teamgenoot werd. De Mexicaan die eind 2020 bijna geen baan meer had, was een gok voor Helmut Marko en Christian Horner, maar hij leverde op bijna elk niveau zijn prestatie. Zonder twijfel was Perez beter dan al zijn voorgangers, die werden 'vernietigd' door Verstappen. Maar het was geen plug-and-play voor de Mexicaanse veteraan die tegen Speedweek zei : "Ik werd tot het uiterste gedreven door Red Bull Racing. Ook de engineers, monteurs en teambazen moeten altijd hun best doen. Ik moest dat ook. Iedereen werkt onvermoeibaar door om tot het perfecte resultaat te komen. Voor mij was dat een geweldige ervaring die me als coureur naar een heel nieuw niveau heeft gebracht. Als je bij Red Bull Racing in dienst bent, dan staat er een hoge druk op je en iedereen kijkt naar je. Een Red Bull coureur heeft het duidelijk een stuk moeilijker, wat heel begrijpelijk is."

Sergio_Perez_Abu_Dhabi
Sergio Perez

“Max is erg compleet”
Perez kwam in het team dat rondom Max Verstappen is gebouwd. Niet zonder reden, want hij is duidelijk de enige jonge coureur met het talent en de tools, die op het juiste moment zaken combineert om daarmee Hamilton uit te dagen en te verslaan. Elke teamgenoot zal Max regelmatig moeten verslaan om die dynamiek te veranderen. “Met Max als teamgenoot word je écht naar een hoger niveau gedreven", onthulde Perez in een bericht van GrandPrix247. "Hij is echt goed. Hij is echt één met de auto. Hij is erg goed in de kwalificatie, hij is ook erg goed in races. Het seizoen dat Max heeft afgewerkt was legendarisch, het is echt indrukwekkend en grote lof voor hem. Hij is erg compleet, ervaren", meende Perez, die 213 F1-starts op zijn CV heeft staan, een paar meer dan Max Verstappen met 141. Over zijn eigen vooruitzichten voor het F1-seizoen 2022 zei Checo: “Ik geniet enorm van dit punt van mijn carrière, ik ben erg blij en dat is het belangrijkste. Er is een goede basis waarop we kunnen bouwen en verbeteren. Dat is een groot verschil met vorig jaar. Ik ken nu iedereen in het team en ik weet wie ik moet vragen en hoe ik het beste uit elk team kan halen. Nu is het een heel andere situatie.”

Max_Verstappen_en_Sergio_Perez_2021_GP_Frankrijk

Wat een verschil maakt één jaar!
In zijn F1-seizoensterugblik over 2021 haalt Perez de "situatie" en worsteling met de RB16B aan, de auto die teamgenoot Max Verstappen tegelijkertijd met groot succes gebruikte. “We moeten er rekening mee houden dat ik in een heel anders gebouwde auto terechtkwam dan waar ik al mijn hele carrière in had gereden. Vanuit dat oogpunt was het een langzame aanpassing, maar ja, gewoon een heel andere auto, een heel andere motor. Er waren eigenlijk héél veel dingen om opnieuw te leren, met een nieuw team en zonder verdere testen."

Vorig jaar was Perez niet de enige die de tijd nam om zijn draai te vinden, alle coureurs die van team veranderden, hadden het ook moeilijk, waaronder Daniel Ricciardo bij McLaren, Carlos Sainz bij Ferrari en Sebastian Vettel bij Aston Martin. Maar inmiddels zitten ze allemaal op de goede plek met hun nieuwe teams.Alleen Perez won een race
De Mexicaan legde uit hoe hij die uitdagingen overwon: “Gewoon verschillende dingen proberen, gewoon non-stop werken. Op dit moment begrijp ik eindelijk hoe ik met de auto moet rijden, hoe ik er het maximale uit kan halen. Daardoor waren de resultaten een stuk beter.” Voordat het seizoen begon deed Perez een moedige voorspelling dat het hem vijf of zes races zou kosten om in de ‘winning mood’ te komen. En inderdaad won Perez de dramatische 2021 Azerbeidzjan Grand Prix nadat leider Verstappen een klapband had opgelopen. Het was ronde 6 in 2021. Netjes!

Sergio_Perez_GP_winnaar_Bakoe_2021_F1_Red_Bull

Veel lof
Bovendien spraken de prestaties van Sergio Perez tot de verbeelding van zijn mede-Mexicanen, Zijn vader Antonio Perez Garibay uitte de lof in zijn Medio Tiempo-column als volgt: “Deze overwinning is niet alleen van hem, maar het is vooral een triomf voor alle Mexicanen, die na bijna twee jaar geïsoleerd door de verschrikkelijke pandemie van Covid-19. Na die overwinning konden we elkaar eindelijk weer ontmoeten op het Hermanos Rodríguez Autodrome, voor de Grand Prix die, meer dan sportief gezien, ook een bron van werkgelegenheid is en de economische groei stimuleert. Deze derde plaats betekent dat Sergio de eerste Mexicaan wordt die naar de top van een podium klimt in een Grand Prix in Mexico en hij wordt ook de eerste Mexicaan die een Grand Prix rondenlang leidt in ons land. Dank je, zoon!”

Sergio_Perez_Abu_Dhabi_testday_source_Red_Bull_Content_Pool

'Minister van Defensie'
Ook vol lof na het seizoen voor de 31-jarige Perez, Verstappen die zijn teamgenoot 'doopte' tot 'Minister van Defensie' voor het Red Bull-team. De wereldkampioen haalt aan: “We wisten eerst niet precies hoe de samenwerking zou uitpakken, maar Checo is een ongelooflijk goed persoon, niet zomaar iemand met wie je verplicht moet samenwerken. Hij is bovendien ook een superaardige vent en een echte familieman.”
Hoewel de soundbites over het algemeen positief waren voor Perez, moet worden opgemerkt dat ondanks het feit dat Verstappen de 2021 F1-titel won, de constructeurstitel niet naar Red Bull ging, maar dat Mercedes deze voor een ongekende achtste keer op rij claimde.

“Ik hoop echt dat Checo en ik nog lang kunnen samenwerken”
Hetzelfde Mercedes behaalde met Lewis Hamilton de tweede plaats in het eindklassement bij de coureurs van het kampioenschap 2021 en dat zelfs zonder dat Valtteri Bottas het hele seizoen een race won. Dus Perez kwam daarin tekort, hij had meer punten nodig om er een perfect seizoen van te maken, 28 meer om precies te zijn.

Natuurlijk kan hij hiervoor worden verontschuldigd, aangezien hij de nieuwe man van het team was in zijn eerste jaar bij het team, terwijl Valtteri Bottas al vijf jaar de ‘Merc-wingman’ is, om zijn team aan constructeurstitels te helpen sinds hij in 2017 aantrad.

Sergio_Perez_met_helm

In 2022 kun je je nergens meer verstoppen en Perez geeft toe dat hij werk te doen heeft om Max Verstappen bij te houden, vooral in de kwalificatie. In races zou hij in ieder geval Max in het vizier moeten hebben. Hij weet dat hij in de schijnwerpers zal staan, nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Als hij hapert, is er geen andere coureur op de startgrid met een langere rij achter zijn naam van snelle jongens die wel op zijn stoel willen zitten, met Red Bull-collega Pierre Gasly bovenaan deze lijst. En die gaat er gegarandeerd héél diep in!

Maar zolang Perez blijft presteren en in de nasleep van zijn eerste F1-titelzege, maakt Verstappen duidelijk met wie hij in de nabije toekomst een pitbox wil delen: “We hebben veel goede tijden samen beleefd. Je hebt niet vaak een teamgenoot als Checo. Ik hoop ècht dat we nog lang kunnen samenwerken."

Max_Verstappen_en_Sergio_Perez F1 Red Bull

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS