Formule 1

Max Verstappen moet Lewis Hamilton voor zich dulden, track limits verpesten extra punt + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 2 mei 2021 16:12

De Grand Prix van Portugal heeft een overwinning opgeleverd voor Mercedes-coureur Lewis Hamilton. De Brit trok de race naar zich toe na een klein foutje bij de herstart. Max Verstappen trachtte de winst te pakken, maar kwam net wat snelheid te kort. Valtteri Bottas startte vanaf pole position, maar moest genoegen nemen met P3.

F1 2021 Max Verstappen


De start verliep goed voor polesitter Valtteri Bottas die teamgenoot Lewis Hamilton achter zich hield. Achter de beide Mercedes-bolides reed Max Verstappen. Door een touché met Antonio Giovinazzi bij het ingaan van de tweede ronde verloor Kimi Raikkonen zijn neus en zorgde zo voor een safety car. De Fin kon niet meer verder. Het sein groen werd gegeven in de zesde raceronde waar Bottas het tempo mocht aangeven.

Hamilton zat niet op te letten toen Bottas zijn gaspedaal intrapte. Max Verstappen wel en nam zo P2 van zijn rivaal over. Lando Norris reed achter het drietal ten koste van Sergio Perez. Hamilton nam een ronde later P2 weer over van de Limburger. De Brit kon gebruik maken van DRS, Verstappen niet. Bottas kreeg nu te maken met een teamgenoot die op zijn staart zat.

In ronde 18 nam Daniel Ricciardo P10 over van Sebastian Vettel. De Australiër maakte zo een sterke comeback na een mislukte kwalificatie. Over de hele baan waren gevechten om posities. Vettel vocht met de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi en de Italiaan had op zijn beurt Fernando Alonso achter zich.

In de 20e ronde nam Hamilton de leiding in de wedstrijd over door zijn teamgenoot in te halen met een sublieme actie. De messen leken geslepen bij het Duitse team. Een ronde later werden de eerste auto's binnengehaald voor een pitsstop. Carlos Sainz was de eerste, gevolgd door Lando Norris. Aan kop van het veld was Verstappen de eerste die in ronde 36 van banden wisselde. Valtteri Bottas ging een ronde later en bleef Verstappen voor, maar door een foutje van de Mercedes-coureur kon de Nederlander profiteren.

Hamilton ging een ronde na Bottas naar binnen en gaf daarmee de leiding van de race aan Sergio Perez. Achter de Brit reed Verstappen met een jagende Bottas achter zich aan. Het duurde tot de 51e ronde voordat Hamilton de leiding terugkreeg door een pitstop van de Mexicaan, die op de vierde plaats terugkeerde. In de top 10 vielen Alpine-coureurs Esteban Ocon en Fernando Alonso op met een sterke race.

De slotfase werd nog een beetje spannend door het extra punt voor de snelste raceronde. In ronde 63 maakte Bottas een extra stop voor nieuwe soft banden. Een ronde later haalde Red Bull ook Max Verstappen naar binnen in de jacht op de snelste ronde. Bottas verbeterde de snelste tijd tot dat moment. Even later ging Verstappen een tandje harder, maar hij kreeg na de race te horen dat hij de track limits had overschreden. Het extra punt ging zo naar Bottas.

Uitslag van de Grand Prix van Portugal:

POS	DRIVER          	NAT.	TEAM    	TIME
1 Lewis Hamilton GBR Mercedes 66 laps
2 Max Verstappen NED Red Bull Racing + 29.148s
3 Valtteri Bottas FIN Mercedes + 33.530s
4 Sergio Perez MEX Red Bull Racing + 39.735s
5 Lando Norris GBR McLaren F1 Team + 51.369s
6 Charles Leclerc MON Ferrari + 55.781s
7 Esteban Ocon FRA Alpine F1 Team + 63.749s
8 Fernando Alonso ESP Alpine F1 Team + 64.808s
9 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team + 75.369s
10 Pierre Gasly FRA AlphaTauri + 76.463s
11 Carlos Sainz ESP Ferrari + 78.955s
12 Antonio Giovinazzi ITA Alfa Romeo + 1 laps
13 Sebastian Vettel GER Aston Martin + 1 laps
14 Lance Stroll CAN Aston Martin + 1 laps
15 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 1 laps
16 George Russell GBR Williams Racing + 2 laps
17 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 2 laps
18 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 2 laps
19 Nikita Mazepin RUS Haas F1 Team + 2 laps
DNF Kimi Raikkonen FIN Alfa Romeo 1 lap



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS