Formule 1

Max Verstappen klasse te groot voor Charles Leclerc in Miami + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 9 mei 2022 00:01

De Red Bull Racing coureur Max Verstappen was zondag de grote winnaar van de Grand Prix van Miami. De Nederlander was een maatje te groot voor rivaal Charles Leclerc. Carlos Sainz veroverde de derde plaat, terwijl Sergio Perez ondanks flink aandringen genoegen moest nemen met P4. George Russell was wederom Lewis Hamilton de baas en eiste P5 op.

F1 2022


De race werd gestart met Charles Leclerc op pole positie voor Carlos Sainz en Max Verstappen. De Nederlander moest proberen de leiding over te nemen van de Ferrari bolides. Voor wat betreft de eerste bochten kwam de Nederlander goed weg in tegenstelling tot Sainz die een positie verloor. Leclerc behield de leiding. Lewis Hamilton beleefde een slechte start en zakte terug naar P8 voor Lando Norris.

In ronde 5 was Lewis Hamilton druk bezig met zijn opmars en kwam hij al snel terug op P6 na zijn inhaalactie op Pierre Gasly. De Fransman in de Alpha Tauri kwam ook onder druk van Alonso, terwijl Guanzy Zhou de eerste uitvaller. Ondertussen begon Max Verstappen druk te zetten aan de staart van Leclerc. De Nederlander zat na ronde 8 dik in DRS afstand en kon denken aan een aanval. De wereldkampioen klopte aan de deur bij de Monegask en passeerde deze een ronde later. Nu moest Verstappen oppassen voor een tegenaanval van de Ferrari coureur. De Red Bull coureur hield stand en trok een gat van iets meer dan een seconde.

In ronde 12 maakte Yuki Tsunoda en Kevin Magnussen hun eerste pitstop. De beide coureurs kwamen terug in de race aan de staart van het veld met De Deen voor de Japanner. Terwijl bij Alpine in ronde 16 Fernando Alonso een pitstop maakte ging er het een en ander fout. De Spanjaard verloor veel tijd en daardoor posities. De voormalig wereldkampioen zakte naar P13. Vooraan in het veld kwam Sergio Perez dichter aan de staart van Ferrari coureur Sainz. De coureurs waren zo verwikkeld in de strijd om P3.

Perez zakte wat weg achter Sainz in de 20e ronde en liet van zich horen via radio en klaagde over verlies van motorvermogen. Het Red Bull team gaf aan dat er niets aan de hand was. Het grote wachten was wie er in de top 5 de eerste pitstop zou gaan maken. Net daarbuiten maakte Lewis Hamilton een bandenwissel in ronde 23. De Brit gaf door de wissel P6 over aan teamgenoot George Russell. Charles Leclerc werd een ronde later binnengehaald door zijn team voor vers rubber. De leider in het kampioenschap viel terug tot achter Perez op P4.

In ronde 26 maakte Verstappen zijn pitstop en kwam terug op P2 in de race achter Sainz. Perez volgde het tweetal die een tweetal ronden later binnenkwam voor nieuwe banden achter de Spanjaard. Door de wisselingen van rubber ging Verstappen weer aan de leiding. Leclerc volgde de Nederlander met in zijn teamgenoot Sainz op flinke achterstand. Perez had geen fijne pitstop en zat op P4 voor Russell. De Brit was op zijn beurt Bottas voorbij gegaan.

Iets achter in het veld was een flink gevecht gaande tussen Mick Schumacher en Kevin Magnussen in de strijd om P12. Sebastian Vettel ging zich er ook mee bemoeien en probeerde Schumacher onder druk te zetten. De Duitser op zijn beurt zat aan de staart van zijn teamgenoot voor hem. De strijd duurde tot en met ronde 35 toen Schumacher voorbij ging aan Magnussen. Vettel zakte terug achter Norris op P15.

Er resteerde nog 20 ronden terwijl de dreiging van regen langzaamaan groter werd. Voor George Russell kon dit welkom zijn aangezien de Brit op P5 nog geen pitstop had gemaakt. Alsof de duvel ermee speelde werd er een VSC ingezet in ronde 42 wegens een crash van Lando Norris. De Brit in de McLaren liep enorme schade op door een touché met Pierre Gasly die zich verremd had en langzaam de baan weer opreed. Daar kwam hij in contact met de aanstormende Norris. Op de baan bleef veel puin achter en daardoor werd er de VSC omgezet naar een volle safetycar. Dit ten voordele van Russell. De Brit kon zo een 'gratis' pitstop maken. In de pitstraat was het al druk door een veelvoud aan coureurs die van banden wisselden. Door Verstappen en de beide Ferrari coureurs werd er niet van banden gewisseld.

De safety car kwam binnen in ronde 47 en Max Verstappen kon het tempo aangeven. Er resteerde nog 10 ronden in de wedstrijd. De Limburger was goed weg met Leclerc dicht achter hem. Perez dacht meteen aan een aanval op de medium band en zat op de staart van Sainz in de strijd om P3, Bottas volgde op P5. Verstappen moest oppassen voor de slipstream die Leclerc kon helpen in de strijd om de winst.

Lewis Hamilton was inmiddels opgeklommen naar P5 doordat hij Russell kon inhalen. De beide Mercedes coureurs konden profiteren van de positie die Bottas verloor doordat de Fin licht de muur schampte. In ronde 52 trachtte Perez voorbij te gaan aan Sainz maar dit mislukte. De spanning steeg aan de kop van het veld. Verstappen nam de snelste raceronde over van Leclerc en dit kon een extra punt betekenen voor de Nederlander in de strijd om het kampioenschap.

Met nog twee ronden te gaan was er een incident tussen Schumacher en Vettel. De beide coureurs moesten naar de pitstraat om de schade te laten repareren. De touché was te wijten aan een fout van de Haas coureur. Max Verstappen sloot de race uiteindelijk af met de snelste raceronde in 1:31.361 en ging met de zege aan de haal voor Charles Leclerc. Carlos Sainz mocht naar het podium voor P3. Achter de Spanjaard reed Sergio Perez naar P4, terwijl George Russell goede zaken deed op P5 voor Mercedes.

Uitslag Grand Prix van Miami:

POS	DRIVER          	NAT.	TEAM    	TIME
1 Max Verstappen NED Red Bull Racing 57 Laps
2 Charles Leclerc MON Ferrari + 3.786s
3 Carlos Sainz ESP Ferrari + 8.229s
4 Sergio Perez MEX Red Bull Racing + 10.638s
5 George Russell GBR Mercedes + 18.582s
6 Lewis Hamilton GBR Mercedes + 21.368s
7 Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo + 25.073s
8 Esteban Ocon FRA Alpine + 28.386s
9 Fernando Alonso ESP Alpine + 32.128s
10 Alexander Albon THA Williams Racing + 32.365s
11 Daniel Ricciardo AUS McLaren F1 Team + 35.902s
12 Lance Stroll CAN Aston Martin + 37.026s
13 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 40.146s
14 Nicholas Latifi CAN Williams Racing + 49.936s
15 Mick Schumacher GER Haas F1 Team + 73.305s
16 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 1 Lap
DNF Sebastian Vettel GER Aston Martin
DNF Pierre Gasly FRA AlphaTauri
DNF Lando Norris GBR McLaren
DNF Guanyu Zhou CHN Alfa Romeo




Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS