Formule 1

Max Verstappen is de koning van Zandvoort met winst in de Dutch GP

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 5 september 2021 18:02 • Print artikel

De Dutch Grand Prix is op meesterlijke wijze gewonnen door Max Verstappen. De Nederlander won in een tactisch ijzersterke race op het CM.com Circuit Zandvoort de historische Grand Prix voor zijn rivaal Lewis Hamilton die de hele race niets anders kon doen dan Verstappen volgen.

F1 2021 Max Verstappen


Max Verstappen kwam als een raket uit de startblokken en behield de leiding bij het ingaan van de Tarzanbocht ten opzichte van kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Aan het einde van de openingsronde had Verstappen zijn voorsprong op de Mercedes van Lewis Hamilton zelfs al weten uit te bouwen tot bijna twee seconden. Elke keer dat Verstappen voorbij kwam ging het uitzinnige oranje publiek uit zijn dak.

Na tien ronden leidde Verstappen nog steeds het veld met een voorsprong van drie seconden op Hamilton. Het gat tussen het tweetal schommelde ook in de ronden hierna rond de drie tellen. Valtteri Bottas, Pierre Gasly, Charles Leclerc en Carlos Sainz vormden hierachter de voorlopige top zes.

Aan het einde van de twintigste ronde dook Hamilton als eerste uit de top drie naar binnen. De Brit wisselde naar de mediums, maar de pitstop verliep niet geheel vlekkeloos, waardoor hij wat tijd verloor. Een ronde later was het de beurt aan Max Verstappen. De Red Bull Racing-coureur kwam op de tweede plek het circuit op, maar zag zijn voorsprong op Lewis Hamilton slinken tot een kleine twee seconden.

Valtteri Bottas reed door en leek voor een éénstopper te gaan, maar het tempo van de Fin kelderde flink naarmate de ronden verstrijken. Max kon hierdoor het gat snel dichten en bevond zich binnen korte tijd op schootsafstand van de zwartgekleurde Mercedes. Aan het einde van de dertigste ronde zat Verstappen er dicht genoeg achter en wist hij op het rechte stuk middels DRS aan de Finse coureur voorbij te gaan. Bottas maakte het zijn teamgenoot Lewis Hamilton minder lastig en liet de aanstormende Brit eenvoudig passeren.

Toen de negenendertigste ronde erop zat, dook Hamilton naar binnen voor zijn tweede en laatste pitstop. De zevenvoudig wereldkampioen wisselde wederom naar de mediums, al was het ditmaal een gebruikt setje. Red Bull reageerde gelijk door Max een ronde later binnen te halen en hem op een nieuw setje van de harde banden te zetten. Max kwam met een voorsprong van drie seconden weer het circuit op, welke hij ook in de periode hierna langzaam maar zeker wist te vergroten. Met nog een derde van het aantal ronden te verrijden bedroeg het gat vier seconden.

Het Mercedes team trachtte alle middelen te gebruiken die het tot hun beschikking hadden. Hamilton gaf zich niet zomaar gewonnen en zette in de slotfase van de wedstrijd nogmaals aan in een poging de achterstand ten opzichte van Verstappen te verkleinen. De Mercedes-coureur kwam er echter niet meer aan te pas en besloot net als teamgenoot Valtteri Bottas vlak voor het einde van de race nog naar binnen te komen voor een setje softs. Hamilton pakte uiteindelijk het extra punt voor de snelste ronde, maar de grote winnaar van de dag was Max Verstappen, die voor een uitzinnig oranje publiek het zwart-wit geblokt pakte en de zevende overwinning van dit seizoen op zijn naam schreef.

Mercedes volgde met Hamilton en Bottas op de respectievelijk tweede en derde plek. Net naast het podium waren het Pierre Gasly, Charles Leclerc en Fernando Alonso. Sergio Pérez reed een waanzinnige inhaalrace, maar kon Verstappen geen hulp bieden als wingman. De Mexicaan kwam als achtste over de meet.

Hamilton reed wel de snelste ronde en pakte daarmee 1 punt in de strijd om de wereldtitel F1. Verstappen veroverde met zijn zege de leidende positie in het klassement en staat nu met 224,5 punten er 3 voor op rivaal Hamilton. Bekijk HIER meer over de F1 in Zandvoort en de volledige tussenstand in het WK Formule 1.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS