Formule 1

Max Verstappen geeft tekst en uitleg: "We reden door de slijtage op het canvas van de band"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 oktober 2021 02:56

Max Verstappen heeft goede zaken gedaan middels P2 in de Grand Prix van Turkije. Op het natte circuit nabij Istanboel zat de Nederlander vrijwel de gehele race achter Valtteri Bottas. Verstappen kon echter geen aanval wagen op Bottas, waarmee de Fin onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het jaar reed. Met zijn tweede plaats nam Max weer de leiding over in het kampioenschap, aangezien titelrivaal Lewis Hamilton slechts als vijfde eindigde. Sergio Perez completeerde het podium.

Max Verstappen podium racexpress F1

"Het was niet makkelijk vandaag. Het was een beetje een vervelende race. De baan was vies en we moesten de banden managen dus we konden niet echt pushen", zei Max Verstappen na afloop van de Turkse GP. "Uiteindelijk reden we door de slijtage op het canvas van de band. Valtteri leek iets meer snelheid te hebben en de Mercedes ging misschien iets beter met de banden om, maar ik ben evengoed blij om als tweede te eindigen. In deze condities is het makkelijk om een fout te maken, dus al met al ben ik erg tevreden."

Ondanks dat Max de leiding weer heeft overgenomen in het kampioenschap wil hij nog niet aan de titel denken en bekijkt hij het race voor race: "Het zit het hele jaar al dicht bij elkaar en ik ben er zeker van dat het in Austin ook een spannend gevecht gaat worden met Mercedes. We staan natuurlijk eerste in het kampioenschap, maar ik denk wel dat we op dit moment iets te langzaam zijn. We moeten dus blijven pushen en blijven verbeteren en dan zullen we zien waar we eindigen, maar tot dusverre hebben we een erg goed seizoen gehad."

Max Verstappen F1 GP

Voor aanvang van de race miezert het vrijwel onophoudelijk op het 5,338 km lange Istanbul Park circuit, wat ervoor zorgt dat het gehele veld op intermediates start. Max komt goed weg vanaf zijn tweede startplek en hij behoudt zijn positie achter Bottas bij het ingaan van de eerste bocht. Achter Verstappen ligt Charles Leclerc op plek drie, met Sergio Perez op P4. Fernando Alonso wordt aangetikt door Pierre Gasly in de eerste bocht waarna de Spanjaard in de rondte gaat. De Alpine-coureur kan echter zonder schade zijn weg vervolgen. Even later tikt Alonso Mick Schumacher aan, die ook een 360 maakt. De Duitser kan verder, maar is teruggevallen tot plek negentien.

Hamilton, die vanwege een gridstraf vanaf P11 start, wint twee plekken in de openingsronde maar zit vervolgens klem achter Yuki Tsunoda. De Brit slaagt er pas in ronde acht in om de Japanner in te halen, waarna hij één ronde later ook Lance Stroll verschalkt voor plek zeven. Hamilton zet zijn opmars voort door in ronde elf zijn landgenoot Lando Norris te passeren. Pierre Gasly wordt in ronde vijftien voorbij gestoken door Hamilton die daarmee op P5 ligt. In de openingsfase kan Max geen aanval wagen op Bottas. De achterstand loopt op tot ruim drie seconden, maar vanaf ronde vijftien loopt Verstappen weer een beetje in op de Fin. Tsunoda spint in ronde 22 bij bocht negen, waarmee de AlphaTauri-coureur terugvalt tot P13.

In ronde 34 ontspint zich een mooi gevecht tussen Perez en Hamilton voor plek vier, waarbij de Mexicaan met de grootste moeite Hamilton van het lijf weet te houden. Verstappen maakt in ronde 38 zijn eerste stop van de race. De monteurs van Red Bull Racing zetten in een razendsnelle stop van 2,1 seconden een setje nieuwe intermediates op de RB16B van Max, die als derde terug de baan op komt. Leider Bottas stopt één ronde later, en hij komt ruim vóór Max terug de baan op. Sebastian Vettel waagt een gok door te wisselen naar slicks, maar dit blijkt een verkeerde keuze te zijn. Al glibberend en glijdend keert de Duitser een ronde later weer terug naar de pits om intermediates te halen.

Door de stops van Bottas en Verstappen neemt Leclerc de leiding van de wedstrijd over. De Monegask rijdt door op zijn versleten intermediates, maar hij kan het tempo niet vasthouden en valt in ronde 47 ten prooi aan Bottas. Eén ronde later besluit Leclerc toch te wisselen naar nieuwe intermediates, waarmee hij terugvalt naar P4. Dit zorgt ervoor dat Max weer op P2 komt te liggen, met achter hem Hamilton op plek drie. Hamilton duikt in ronde 51 ook de pits in voor een setje nieuwe intermediates en hij komt als vijfde terug de baan op. Dit brengt Leclerc terug op plek drie, met Perez op P4. Perez zet nog diezelfde ronde de aanval in op Leclerc en hij haalt de Ferrari-coureur in bij bocht twaalf.

Aan kop pakt Bottas op dominante wijze zijn eerste overwinning van het seizoen. De Mercedes-coureur scoort tevens het punt voor de snelste raceronde. Verstappen wordt tweede, waarmee hij in het kampioenschap zes punten voorsprong heeft op Hamilton. Perez maakt er met de derde plaats een dubbel podium voor Red Bull Racing van. Charles Leclerc wordt vierde, met daarachter Hamilton op P5. Pierre Gasly eindigt als zesde, terwijl Lando Norris. Carlos Sainz, Lance Stroll en Esteban Ocon de top tien completeren. De Fransman is de enige coureur die zonder pitstop de race voltooit.



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS