Formule 1

Max Verstappen geeft jagende Lewis Hamilton fikse dreun met winst in GP Verenigde Staten + UITSLAG

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 24 oktober 2021 21:53

De Amerikaanse Grand Prix is op weergaloze wijze gewonnen door Red Bull Racing coureur Max Verstappen. De Nederlander kon niet worden ingehaald door een jagende Lewis Hamilton op het COTA in Austin, Texas. Als derde kwam Sergio Perez over de finish na 56 ronden.

F1 2021 Max Verstappen


De start verliep voor Max Verstappen net een tikje minder goed dan die van Lewis Hamilton die meteen de leiding van de Nederlander overnam. Sergio Perez volgde vanaf de derde positie met achter hem Charles Leclerc en Daniel Ricciardo op P5.

Aa de kop van het veld zat Verstappen op de staart van Hamilton met een achterstand van acht tienden na drie ronden. Achteraan was het Nicholas Latifi die een touche had bij de start en kortstondig naar de pitbox moest, reed op P18 achter de Haas van Mick Schumacher. Stroll zat op de 16e plaats achter Fernando Alonso. De race was vijf ronden oud terwijl de top 2 inmiddels een gat had geslagen. Perez reed 2,5 seconden achter Verstappen, 7 seconden achter de Mexicaan reed Leclerc in de Ferrari. De Ferrari F1-rijders waren in hevig gevecht met de McLaren's om positie. De strijd ging om de P4 van Ricciardo.

Bij AlphaTauri maakte Yuki Tsunoda zijn bandenstop en kwam van P7 terug in de race op P14 voor de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi. In ronde 10 verraste Verstappen het veld met een pitstop. De Nederlander ging voor de undercut en gaf zijn P2 over aan Perez. Max kwam terug in de wedstrijd op achter Ricciardo die hij meteen inhaalde. Nu reed de Nederlander op P4 achter Charles Leclerc. Ricciardo maakte daarop zijn bandenwissel.

Twee ronden later maakte Perez een tactische pitstop om Hamilton onder druk te zetten en sloot weer aan op P3 voor Valtteri Bottas. De bandenwissel bij Red Bull leek te werken omdat Mercedes Hamilton naar binnen riep voor nieuwe banden. De Brit kwam weer de baan op met de harde band achter Verstappen gevolgd door Perez. Tijdens de drukte in de pitstraat was er op de baan paniek bij Pierre Gasly. De AlphaTauri coureur was door mechanische pech de eerste uitvaller. Bottas lag inmiddels op P5 en werd op zijn beurt binnen geroepen voor vers rubber en zakte naar P11, terwijl de 18e raceronde inging.

In het middenveld werd er hard gestreden tussen Giovinazzi en Alonso. De Spanjaard zou een onjuiste inhaalactie gemaakt hebben op de Italiaan en moest zijn verworven plek weer teruggeven waardoor de Alfa Romeo coureur P11 achter zijn naam kreeg. De teams en coureurs schrokken op toen in ronde 28 de Virtual Safety Car melding verscheen. Er lag een brokstuk op de baan. Dit werd snel verwijderd waardoor het sein vrijwel meteen weer op groen ging. Voor de coureurs leek het geen gevolgen te hebben.

Lewis Hamilton pakte de leiding over van Verstappen, toen de Nederlander in ronde 30 een pitstop maakte en wisselde naar de harde compound. Perez had P2 in handen maar werd al snel voorbij gegaan door de Nederlander. De Mexicaan koos ervoor een ronde later nieuwe banden op te pikken. Hierdoor kwam Leclerc op P3 terecht. Ook de rest van het veld maakte hun pitstops waardoor er veel posities wisselden.

Leclerc maakte zijn tweede bandenstop in raceronde 34 van de 56, waardoor Perez P3 terugkreeg achter zijn naam. Ondertussen reed Hamilton op een voorsprong van 15 seconden ten opzichte van Verstappen. Achter de Nederlander reed Perez die een achterstand van 22 seconden had op zijn teamgenoot. Bij Mercedes vond men de voorsprong van Hamilton naar Verstappen groot genoeg en riep de Brit naar binnen voor verse harde banden. Door de wissel kwam de Limburger weer aan de leiding. Tussen de beide rivalen lag een verschil van bijna 9 seconden. Achter het tweetal reed Perez op 13 seconden achterstand van Hamilton. De Brit kwam toch langzaamaan dichterbij aan Verstappen. In ronde 45 was de achterstand nog maar 3,7 seconden waardoor Hamilton zich leek op te maken voor een aanval richting de overwinning.

De laatste 10 ronden waren aangebroken en de spanning was te snijden onder het oog van de vele toeschouwers op de grandstands. De leider van de wedstrijd Verstappen, en zijn achtervolger Hamilton, waren de vijftigste ronde begonnen, waarin het verschil tussen beide coureurs nog maar twee seconden was. Hamilton gaf alles om in te lopen op Verstappen. Bij Alpine was het drama compleet toen ook Fernando Alonso uitviel met een afgebroken achtervleugel, maar de strijd vooraan in het veld voor de overwinning duurde voort.

Nog drie ronden waren er te rijden toen Kimi Raikkonen in zijn Alfa Romeo een schuiver maakte maar weer de baan op kwam. De Fin vervolgde zijn weg terwijl Hamilton bloed rook met een achterstand van 1,2 seconde op de Nederlander. Max pareerde de aanval en Verstappen hield tot en met de laatste bocht de Brit achter zich. De Red Bull-rijder trok uiteindelijk de race naar zich toe met de zege, terwijl Sergio Perez naar het 200e podium van Red Bull Racing reed.

UITSLAG GP USA

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS