Karting • Chrono

Max Stemerdink sluit seizoen op wel heel fraaie wijze af met klinkende zege: "Van start tot finish één"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 november 2021 08:30

GENK – Dat noem je nog eens je seizoen op een goede manier afsluiten: twee racewinsten en de eerste dagzege in je carrière. Logisch dat karter Max Stemerdink glunderend zijn verhaal deed op het circuit van Genk. Daar was de zeventienjarige karter uit De Steeg zondag de beste in de Senioren-klasse tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting.

Max Stemerdink en Raimo van den Boom

“Van start tot finish één, dat was wel mooi”, zei de topper van JJ Racing, die terugblikte op zijn succesvolle raceweekeinde. “In de prefinale startte ik als achtste en ben ik naar één gereden. Dat ik als achtste moest starten, kwam doordat de kwalificatie gewoon niet goed was. In de kwalificatie was ik een beetje te wild, ik wilde te veel en ging een paar keer van de baan. Toen kwam ik een seconde tekort. Maar de snelheid in de races was wel goed.”

Dat bleek, want in de prefinale kwam Max met ruim twee seconden voorsprong over de finish, in de finale was die voorsprong zelfs meer dan vijf seconden. Dat hij zo enorm snel was, had hem niet eens echt verbaasd. “Tijdens de vorige race; de Golden Trophy was ik ook al snel. In de prefinale zag van het laatste NK zag ik dat ik de juiste snelheid had. Ik reed zo naar rijders toe, dat was heel fijn.”

Hij vervolgde: “Ik was vooral gefocust op waar de grip lag en hoe hard ik kon gaan. Dat heb ik de hele race gedaan. Op de Landsard was ik ook heel snel, maar toen vloog ik in de finale van de baan. Nu heb ik eindelijk gewonnen, dus ik ben heel blij.”

Het betekende zijn eerste dagoverwinning ooit in het karten. Dat maakte zijn zege natuurlijk extra bijzonder. “Ik had wel al veel heats gewonnen dit jaar, maar nog niet de finale.” Hoe hij het hem had geflikt? “Gewoon netjes rijden en vooral concentreren. Wanneer kun je inhalen, waar ligt de grip?”

Max debuteerde in 2019 op vijftienjarige leeftijd al in de Rotax Max Senioren-klasse. “Maar toen heb ik alleen de laatste paar wedstrijden van het NK gereden. Dus eigenlijk is het mijn tweede jaar in deze klasse. Het gaat er hevig aan toe, maar ik heb bijna niet gevochten. Ik ben uit de problemen gebleven. Ik reed mijn eigen rondjes.”

Max Stemerdink wint laatste NK van Chrono Karting in Genk

Dat die rondjes in met name de finale in zo’n grote voorsprong zouden resulteren, had de getalenteerde karter niet verwacht. “Ik kon het eerst niet geloven. Ik keek achterom en het gat was zo groot. Dat was heel fijn. Een topweekend? Dat kun je wel zeggen. Het was ook nog eens de laatste race van het seizoen, dus dit is een fijne afsluiter.”

Helaas voor Max greep hij net geen ticket voor de Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. “Die heb ik in het BNL-kampioenschap net gemist. Dat is jammer, maar dit is een supermanier om mijn seizoen af te sluiten.”

Wat hij volgend jaar precies gaat doen in het karten, wist hij nog niet precies. Maar zijn eclatante dagoverwinning bij de Senioren smaakte uiteraard naar meer. “Dus volgend jaar gaan we waarschijnlijk weer bij de Senioren rijden, en misschien ook KZ (koningsklasse van het NK, red.). Daar gaan we over nadenken. Maar nu ik voorin kan meerijden, is het leuk om een keer voor het kampioenschap te vechten. Dat lukte dit jaar in de BNL al, maar miste ik in het laatste weekend de snelheid. Hopelijk komt het dan volgend jaar wel goed!” Foto's Oswald Paret en Bas Kaligis

Max bedankt Jacco van Dijk, JVD Power, Jeffrey - JJ Racing, Raimo van den Boom, zijn oom Jan-Willem van K3 Delta in Andelst, zijn ouders, zijn opa die achter de laptop naar Max’ races kijkt.

Max Stemerdink wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hagen-Leeuwis Installatiebedrijf in Velp.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS