Karting • Rotax Euro

Max Stemerdink beste Nederlander in de BNL en mengt zich tussen de Europese top

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 april 2021 19:45 • Print artikel

GENK – De prestatie van Max Stemerdink kreeg nog meer aanzien door het grote aantal toppers uit het buitenland (Groot-Brittannië) dat zondag aan de start stond van de eerste ronde van het Rotax Max BNL-kampioenschap. Op het circuit van Genk werd de zestienjarige karter uit De Steeg razendknap derde in finale van de zeer competitieve Rotax Max Senioren-klasse. Daarmee zag de rijder van JJ Racing zijn harde werken van de afgelopen maanden beloond.

Max Stemerdink

“Ik ben zo blij dat ik derde was”, zei een uitgelaten Max. “Ik kon het niet geloven, en toen kwam de emotie vrij. Vooral omdat het een week eerder in de BNL Kick-Off fout was gegaan. Ik kon nu de zure smaak wegspoelen. Ook mijn begeleider en monteur Raimo had tranen in zijn ogen. Dit zijn mooie races, dit maakt het racen zo mooi.”

Ook tijdens de Kick-Off-wedstrijd in Genk toonde Max al dat hij de snelheid had om voorin te strijden in een Europees topveld. Toen voorkwam pech nog een topuitslag, nu kreeg hij wél loon naar werken. “Ja, het harde trainen heeft geholpen, en de hulp van Raimo. We hadden een echt goede snelheid. Het gaat de laatste paar maanden sowieso goed. We zijn ondanks corona blijven trainen en zo hebben we ons toch goed kunnen voorbereiden op het seizoen.”

Inmiddels blaakt hij van het zelfvertrouwen. Een week eerder tijdens de BNL Kick-Off groeide dat al flink. “Ik was toen in gevecht met Juha Valtanen van SP Motorsport. Ik racete de hele tijd vooraan. Dat gaf echt een kick. Het zat heel dicht bij elkaar en dat gaf me vertrouwen dat ik dit seizoen vooraan kan meedoen.”

Max onderstreepte dat afgelopen weekeinde op overtuigende wijze. Tijdens de eerste ronde van de BNL hield hij zich knap staande tussen de sterke Engelsen. “Ik kon me goed met hen meten.”
Naarmate het weekeinde vorderde, kwam de talentvolle Gelderlander steeds beter in vorm. In de kwalificatie snelde hij naar de elfde tijd. Daarna ging het zaterdag in de heats nog beter, getuige de respectievelijk zesde, zesde en achtste plaats. Zondag werd hij tijdens de prefinale tiende en toen het er echt om ging, in de finale dus, knalde hij zowaar naar de derde plek!

Max Stemerdink

“In de finale zat ik achter een kopgroep. Ik zag dat ik snel was en ik liep in. Ik kwam vlak achter die Engelsen te rijden en zij begonnen met elkaar te vechten. Ik bleef rustig en kon telkens op het juiste moment toeslaan. Ik haalde eerst Luca Leistra in en toen Sean Butcher. Helaas pakte Butcher me terug. Maar even later begon Lewis Gilbert met hem te vechten en in de laatste twee ronden vloog de uitlaat van de kart van Gilbert. Daarna haalde ik Butcher buitenom in. Dat voelde als een revanche. Zo werd ik nog derde achter Callum Bradshaw en Mark Kimber.”

Max had daarmee een uitstekende basis gelegd voor de rest van het kampioenschap. Behalve het BNL-kampioenschap rijdt hij ook de Rotax Max Euro Trophy en het NK Rotax Max van organisator Chrono. Mede met dank aan het resultaat van zondag blikte Max met vertrouwen vooruit op de rest van het seizoen. “Het racen gaat beter, dat geeft me meer vertrouwen.”

Zijn volgende race is ook in Genk. Daar gaat hij in actie komen tijdens de eerste ronde van de Euro Trophy. “Dit is natuurlijk een geweldige start van het seizoen, en conditioneel ben ik ook sterk. Ik train twee keer per week, kickboksen en krachttraining. Kickboksen is goed voor mijn reactievermogen en de fysieke conditie. Laat de volgende race maar komen!”

Max bedankt Jacco van Dijk, JJ Racing, Raimo van den Boom, zijn oom Jan-Willem van K3 Delta in Andelst, zijn ouders, zijn opa die achter de laptop naar Max’ races kijkt.

Max Stemerdink wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hagen-Leeuwis Installatiebedrijf in Velp.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS