Formule 1

Max Verstappen groot voorstander, maar..: ‘Dertig kilo minder gewicht in 2026 zal geen wendbare auto's opleveren’

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 juni 2024 17:07

Max Verstappen vindt dat de Formule 1 had moeten streven naar een gewichtsvermindering van 100-150 kg voor de auto's in 2026 om echt 'wendbare' auto’s te krijgen.

Helmut Marko en Max Verstappen Red Bull Racing F1

Eerder deze maand onthulde de FIA de technische reglementen voor de Formule 1 voor 2026, met daarin een kleine reductie van de wagengrootte en een gewichtsvermindering van dertig kilo.

Deze aankondiging werd met enthousiasme ontvangen door veel coureurs die verlangen naar lichtere en wendbaardere auto's. Verstappen, een groot voorstander van lichtere auto's, is echter niet helemaal overtuigd van de gewichtsreductie van dertig kilo.

De Red Bull-coureur erkent de potentiële voordelen van lichtere auto's en de bijbehorende wijzigingen in de regelgeving met betrekking tot de afmetingen van de auto. Zijn grootste zorg is echter de voortdurende strijd die sommige teams moeten leveren om aan de huidige minimumgewichtseisen te voldoen.

"Het zal erg moeilijk worden met de huidige situatie, maar we zullen zien", aldus de drievoudig wereldkampioen F1. "Zelfs nu hebben sommige teams overgewicht. Ik weet dat de afmetingen een beetje veranderen, maar ik weet niet zeker of dertig kilo minder het perfecte scenario is."

Op de vraag of de geplande vermindering aan de wensen van de coureurs zou voldoen en de rijervaring zou verbeteren, stelde Verstappen een veel drastischere bezuiniging voor. "Je hebt minstens 100-150 kilo nodig!" zei hij. "Op dit moment, met hoe alles is, is dat niet mogelijk. Maar dat heeft ook te maken met de motor. Motor en accu... Hij is erg zwaar en lang, breed. Op dit moment is het wishful thinking, maar dat is zeker wat we nodig hebben, om hem wendbaarder en waarschijnlijk ook wat leuker om in te rijden te maken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS