Formule 1

Max Verstappen: 'Ik zou een coureur die weigert te racen na een crash eruit schoppen'

MANAMA - Max Verstappen verwierp zondag de suggestie om na een ernstige crash niet verder te racen. De Grand Prix van Bahrein werd getekend door een rodevlagsituatie die bijna anderhalf uur duurde nadat Romain Grosjean in de derde bocht zwaar was gecrasht.



Grosjean bleek binnen enkele minuten na de crash grotendeels ongedeerd. De coureurs, onder wie Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo, maakten zich echter zorgen over het aantal herhalingen van de crash die tijdens de schorsing door de Formule 1 werden uitgezonden.

Verstappen verwierp echter het idee dat coureurs de mogelijkheid zouden moeten krijgen om zich terug te trekken uit de races nadat er ernstige crashes zijn gebeurd. "Ik snap niet waarom je niet zou racen," zei hij. "Als ik de teambaas zou zijn, zou ik hem uit de stoel schoppen."

"Als de man niet zou racen, als ik de teambaas zou zijn, zou ik hem zeggen 'dan ga je nooit meer in die stoel zitten."

In antwoord op dezelfde vraag zei Lewis Hamilton dat de vraag of het veilig is om te racen een zaak is voor de regelgevers van de sport, niet voor de coureurs.
"Wij zijn geen veiligheidsfunctionarissen," zei Hamilton. "We zijn hier om ons werk te doen en we vertrouwen op de FIA dat die zich bewust is van de veiligheid en we vertrouwen hen impliciet. Dus nee, ik denk het niet."

Vorig jaar werd de Formule 2 race op Spa-Francorchamps geannuleerd, samen met de race van de volgende dag, na een crash die het leven van Anthoine Hubert eiste. Jack Aitken, die betrokken was bij de race, zei dat van de coureurs niet verwacht mag worden dat ze na grote incidenten meteen weer gaan rijden.

In reactie op de opmerkingen van Verstappen op sociale media zei Aitken: "Ik wens niemand de ervaringen toe die hem doen inzien hoe verkeerd hij zit."

"Het is niet meer dan zeggen dat we allemaal menselijk zijn, en het beeld na de crash was traumatisch, vooral omdat we niet onmiddellijk wisten hoe Romain er aan toe was. We zijn hier om te racen, ja, maar niet onder alle omstandigheden. Wetende dat hij oké was, maakte het zeker een stuk makkelijker voor hen om weer te gaan rijden, dat weet ik zeker."